Z čoho sa vypočíta nová materská, keď sa nejedná o reťazový pôrod?

21. sep 2022

Ahojte
Viete mi prosím poradiť v prípade ak nejde o reťazovy pôrod ( čerpala som po skončení MD dovolenku) ,z čoho sa vyratava nová materská?
Ďakujem

lilinka88
21. sep 2022

Ak pracovný pomer trvá, z predchádzajúceho roka ako nastupujes na MD. Ak si v Tom roku mala vymeriavací základ (čo je aj dovolenka), tak z toho. Ak bol celý rok oba RD, bez vym. základu, tak z pravdepodobného príjmu od zamestnávateľa

dorka_33
21. sep 2022

@lilinka88 môžem aj ja jednu otazku? Zmluvu mám na dobu neurčitú 6decembra mi končí RD a na MD mám nastúpiť až 31januara v decembri si vyberiem celú dovolenku a v januári pôjdem na PN z čoho budú počítať MD mne ?

lilinka88
21. sep 2022

@dorka_33 z decembra 2022

autor
21. sep 2022

@lilinka88 ďakujem ale čo je potom výhoda reťazového pôrodu ?

lilinka88
21. sep 2022

Ak ide o reťazovy pôrod,resp reťazovú materskú, nemôže byť druhá materská v nižšej výške ako prvá. Čiže pokiaľ by ti ďalšia materská vypočítaná z pravdepodobného VZ vyšla nižšia ako predchádzajúca, automaticky by sa navýšila do výšky predchádzajúcej
U Teba ale nejde o reťazenu materskú

autor
21. sep 2022

@lilinka88 ďakujem a viem si niekde overiť že koľko by mi vyšla aktuálna materská ? Lebo predtým bola dosť vysoká

lilinka88
21. sep 2022

Vieš si prepočítať z výplatnej pásky - príjem,z ktorého sa platí poistné deleno počet dní, za ktoré bol príjem a z toho 75%