Z čoho sa vypočíta materská, ak som na rodičovskej?

martina374
22. mar 2015

Ahojte chcela by som sa spytat, som zamestnaná na dobu určitu, teda kym sa kolegyna nevráti z rodicovskej dovolenky. ale pocas toho som aj ja isla na matersku a teda uz som na rodicovskej dovolenke. budem do 3 rokov dietata na rodicovskej. Ak by som znova otehotnela napr. v 2 roku rodicovskej dovolenky, tak z coho sa mi pocita materska? ci potom pred porodom 6 tyzdnov sa mi zrusi rodicovska na prve dieta a nastupuje materska s druhym dietatom alebo poberam obidva davky? a z coho sa vlastne vypocita ta vyska. Dakujeem

gapa
22. mar 2015

@martina374 no velmi podstatné bude, či ti neskončí prac.pomer počas rodič.dovolenky, ked sa kolegyna, ktorú si zastupovala vráti do práce. Ak by to hrozilo, tak bude podstné:
1 či už budeš tehotná pri ukončení prac.pomeru a tiež
2. či sa ti pred ukončením prac.pomeru, v čase tehotenstva, obnoví nem.poistenie zamestnanca (napr. tesne pred ukončením prac.pomeru by si čerpala aspon 1den riadnu dovolenku, treba sa tak dohodnúť popredu).
V takom prípade by si mala nárok na materskú PRESNE 6Týž. PRED TERMíNOM a by sa rátala z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa ti platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na md a ktoré ti bude určovať mzdárka (tj. treba dobré vzťahy s nou a s nou popredu o tom potom hovoriť, aby nenapísala nejaké minimum ale tvoj plat podla zmluvy aspon).
Ak by sa ti neobnovilo toto nem.poistenie ani nevzniklo žiadne pred nástupom na md, tak nárok na mateské mať nebudeš. Iné varianty podla konkrétnych údajov, dátumov ...