Z čoho sa vypočíta manželovi materská?

ajka0207
9. júl 2020

Ahojte,
Manzel bol medzi 1.1. 2019 - 1.6.2020 zamestnany, pocas tejto doby bol SZCO, co aj stale je. 7.9. 2020 ide na matersku dovolenku. Chcem sa opytat, z coho sa mu vypocita materskej? Dakujem.

mogaa
9. júl 2020

@ajka0207 čiže bol súbežne aj SZČO a aj zamestnaný? v oboch prípadoch splnil podmienku 270dní aktívneho NP?

ajka0207
autor
9. júl 2020

@mogaa ano, akurat zamestnanie uz netrva, v case nástupu na matersku nebude trvat nejakych 100 dni.

mogaa
9. júl 2020

@ajka0207 a ako SZČO si si platila odvody do SP?

ajka0207
autor
9. júl 2020

@mogaa to je manzel, ale ano, platil.

fokuska
9. júl 2020

@ajka0207 Zo zamestnania nebude mat narok na matersku, pretoze PP uz netrva, netrva teda ani nemocenske poistenie a nie je ani v ochrannej lehote.
Ako SZCO narok bude mat ak splna podmienky - vymeriavaci zaklad pre vypocet bude ten, z akeho si plati nemocenske poistenie.

ajka0207
autor
9. júl 2020

@fokuska myslela som si :/ a neda sa to ešte nejak zachranit? Aby sa to ratalo aj zo zamestnania?

malebiele
9. júl 2020

@ajka0207 jedine ak by sa niekde zamestnal a ukoncil by pracovny pomer maximalne 7 dni pred zaciatkom materskej, bohuzial u muza je ochranna lehota len 7 dni

ajka0207
autor
9. júl 2020

@malebiele no ale v tom pripade sa bude materské ratat z noveho zamestnania? Alebo z toho co skoncilo 1.6.?

fokuska
9. júl 2020

@ajka0207 V pripade, ze sa znova zamestna a na matersku nastupi pocas trvania NP alebo v ochrannej lehote. Malo by to byt tak, ze ak v novom PP odpracuje aspon 90 dni bez PN a OCR, tak sa mu pre vypocet bude brat tento VZ. V pripade, ze odrobi menej ako zych 90 dni, alebo budu "prerusene" PNkou alebo OCRkou, tak sa bude brat VZ z minuleho roku - cize z toho ukoncene zamestnania.

ajka0207
autor
9. júl 2020

A este co sa tyka SZCO, tak sa mu rata to co odvadzal minuly rok, ze?

ajka0207
autor
9. júl 2020

@fokuska a v tom novom zamestnani by musel odrobit nejaky pocet dni? Rozmyslame ze by sa zamestnal za minimalnu mzdu 1.9. a 7.9. nastupil na MD, a tym padom by sa mu materske ratalo z minuleho roka?

fokuska
9. júl 2020

@ajka0207 Ak splna podmienku minimalne 270 dni za posledne dva roky pred nastupom na MD (co splna), tak potrebuje len obnovit nemocenske poistenie - na to staci aj 1 den. Ustrazte len to, aby nastupil na MD este pocas trvania NP alebo v ochrannej lehote.
SP davala v poslednom case velky doraz na kontrolu takychto veci, kedze to vela ludi vyuzivalo presne na tie minimalne pocty dni, tak niektore pripady vyhodnocovala ako ucelove a zamietla narok. Takze nerobila by som to tak okato, ze zamestnanie len na jeden den, alebo tyzden, ale nech je to doveryhodnejsie.

ajka0207
autor
9. júl 2020

@fokuska a nemoze obnovit poistenie ako samoplatca?

fokuska
9. júl 2020

@ajka0207 Pri SZCO si nie som ista - pretoze povinne nemocensky poistena osoba uz nemoze byt poistena aj dobrovolne.

majusqa77
9. júl 2020

@ajka0207 ako samoplatca - az po 26 tyzdnoch by sa pocitalo z daneho vz

ajka0207
autor
9. júl 2020

@majusqa77 ja chcem aby sa mu pocitalo z minuleho roka zo zamestnania, ide to urobit bez toho aby sa zamestnal?

majusqa77
9. júl 2020
ajka0207
autor
9. júl 2020

@majusqa77 keby nemal tu zivnost, tak sa moze dobrovoľne poistit, že? Ale so zivnostou to asi nejde.

lentilkaxxx
14. júl 2020

@ajka0207 ak chceš výšku materskej z minulého zamestnania, potrebuješ, aby bol aktívny nejaký pracovný pomer, príp. v ochr.lehote. Musí v ňom byť vymeriavací základ minimálne tak vysoký, ako bol v predchádzajúcom zamestnaní. Ak bude VZ nižší, pojde materská z tejto nižšej sumy.

ajka0207
autor
15. júl 2020

@lentilkaxxx prečo by sa to malo počítat z toho nižšieho, vieš mi k tomu poslať nejaku vyhlášku? Ja som čítala že aby sa to počítalo z nového zamestnania, musi toto trvať 90 dní.

fokuska
15. júl 2020

@lentilkaxxx Ano, preco by sa pocitala z toho nizsieho? Ak by trval napr len 2 mesiace? Alebo 4 ale bol prerusovany PNkami?

ajka0207
autor
15. júl 2020

@fokuska manzel už začal vybavovať prácu, plán je ze podhodnotenu a teda od prvého augusta a niekedy koncom augusta na MD. Bude sa mu to rátať z minulého roka? @lentilkaxxx má dosť zneistila.

fokuska
15. júl 2020

@ajka0207 Z tej novej prace nesplni podmienky aby sa mu pocitalo z toho. Bude to z minuleho roku.

hyberncia
15. júl 2020

@fokuska nebude to podľa mňa z minulého roka. Manžel mal niečo podobné súbeh dvoch zamestnaní.kde pri jednom mal prestávku asi rok. Potom tam znova nastúpil a keďže nedopracoval 90 dní tak sa mu to rátalo z minima.ziadne,že z minulého roku.

fokuska
15. júl 2020

@hyberncia Hmm.... ale ved to je ina situacia. Tvoj manzel nemal minuly rok poistenie ked pises, ze mal pauzu.

hyberncia
15. júl 2020

@fokuska mal tam poistenie,ktoré končilo uprostred roka 2018 . Potom zmenil prácu a tesne pred nástupom na materskú v roku oktobri 2019 mal odpracované v pôvodnej práci ešte 2 mesiace.

fokuska
15. júl 2020

@hyberncia Cize nemal rok 2018 odrobeny cely u toho isteho zamestnavatela. Ale autorkin manzel ma.

hyberncia
15. júl 2020

@fokuska rozumiem,že to platí,ak má clovek jednu prácu, ale keď je súbeh SZČO a zamestnania,tak tomu teda nerozumiem,prečo by sa to teda malo tak rátať. Ale asi máš pravdu,aj keď nevidím dôvod prečo by to,že tam odpracoval o 2 mesiace menej z roka malo taký výrazný vplyv.

fokuska
15. júl 2020

@hyberncia SZCO nema nic priamo so zamestnanim - su to dve rozne nemocenske poistenia a pre kazde sa overuju podmienky osobitne. Cize ak chces matersku z povinneho NP z pracovneho pomeru, tak sa berie do uvahy ake PP si mala a ci sa splnili dni, atd.

fokuska
15. júl 2020

@hyberncia Ale chyba mi tu velmi evittam ona sa vyznala perfektne :( ja neviem vsetko tak do detailov, tak je mozne ze aj ja sa mylim, doteraz som nebola na pochybach, no ale ktovie.