Ahojte,
Manzel bol medzi 1.1. 2019 - 1.6.2020 zamestnany, pocas tejto doby bol SZCO, co aj stale je. 7.9. 2020 ide na matersku dovolenku. Chcem sa opytat, z coho sa mu vypocita materskej? Dakujem.
@ajka0207 V pripade, ze sa znova zamestna a na matersku nastupi pocas trvania NP alebo v ochrannej lehote. Malo by to byt tak, ze ak v novom PP odpracuje aspon 90 dni bez PN a OCR, tak sa mu pre vypocet bude brat tento VZ. V pripade, ze odrobi menej ako zych 90 dni, alebo budu "prerusene" PNkou alebo OCRkou, tak sa bude brat VZ z minuleho roku - cize z toho ukoncene zamestnania.
A este co sa tyka SZCO, tak sa mu rata to co odvadzal minuly rok, ze?
@ajka0207 Ak splna podmienku minimalne 270 dni za posledne dva roky pred nastupom na MD (co splna), tak potrebuje len obnovit nemocenske poistenie - na to staci aj 1 den. Ustrazte len to, aby nastupil na MD este pocas trvania NP alebo v ochrannej lehote.
SP davala v poslednom case velky doraz na kontrolu takychto veci, kedze to vela ludi vyuzivalo presne na tie minimalne pocty dni, tak niektore pripady vyhodnocovala ako ucelove a zamietla narok. Takze nerobila by som to tak okato, ze zamestnanie len na jeden den, alebo tyzden, ale nech je to doveryhodnejsie.
@ajka0207 ak chceš výšku materskej z minulého zamestnania, potrebuješ, aby bol aktívny nejaký pracovný pomer, príp. v ochr.lehote. Musí v ňom byť vymeriavací základ minimálne tak vysoký, ako bol v predchádzajúcom zamestnaní. Ak bude VZ nižší, pojde materská z tejto nižšej sumy.
@lentilkaxxx prečo by sa to malo počítat z toho nižšieho, vieš mi k tomu poslať nejaku vyhlášku? Ja som čítala že aby sa to počítalo z nového zamestnania, musi toto trvať 90 dní.
@lentilkaxxx Ano, preco by sa pocitala z toho nizsieho? Ak by trval napr len 2 mesiace? Alebo 4 ale bol prerusovany PNkami?
@fokuska manzel už začal vybavovať prácu, plán je ze podhodnotenu a teda od prvého augusta a niekedy koncom augusta na MD. Bude sa mu to rátať z minulého roka? @lentilkaxxx má dosť zneistila.
@ajka0207 čiže bol súbežne aj SZČO a aj zamestnaný? v oboch prípadoch splnil podmienku 270dní aktívneho NP?