Z čoho sa mi vypočíta výška materskej?

13. apr 2020

Ahojte 🙂 prosim poraďte.
Plánovali sme druhé dieťa do 3 rokov od narodenia prvého - mala som dobrú Materskú chceli sme to využiť, aj sa podarilo, ale, žiaľ prišli sme on v 25 týždni.. Museli sme počkať kým som sa dala dokopy, ked už bolo ôk začali sme sa snažiť a ono to nejde.. Tak ma zaujíma, v januári mi konci RD ak by mi vyšiel nástup MD s druhým dieťaťom až po tomto termíne, z čoho by sa mi vyratala výška materskej? Zmluvu mam na dobu neurčitú, musela by som znova odrobiť 270 dní aby bola materská vyššia alebo by po stačilo pár dní (ak by sa stalo ze mam znova nastúpiť na MD napríklad vo februári) a preplatenie dovolenky? Ďakujem za každú odpoveď! 🙂

evittam
13. apr 2020

Nemusíš nic odpracovat. Len musíš nejak vykryt obdobie medzi koncom RD a nastupom na MD-dovolenka, PN.

autor
13. apr 2020

@evittam keby vyberiem dovolenku, poprípade by som šla na tu PN tak sa mi teda materská vypočíta z predchádzajúcej materskej? Alebo teda z priemernej mzdy ktorú mam v zmluve? Ďakujem Ti veľmi pekne za radu

evittam
13. apr 2020

Z predpokladaneho príjmu ktory potvrdi zamestnavatel.

autor
13. apr 2020

@evittam ďakujem Ti veľmi pekne ešte raz.. Ešte je tu jedna alternatíva ktorá môže nastať, podarí sa mi otehotnieť až ku koncu roka, nástup na MD by bol dajme tomu v júni.. U mňa je jasne, ze mi zamestnávateľ môže pomôcť tak január, február max, potom bude výpoveď vzhľadom k súčasnej situácii, je lepšie potom nastúpiť na úrad práce alebo sa zamestnať?

evittam
13. apr 2020

Preco by ti mal dávať výpoveď? Zruší firmu, tvoje miesto? Na co chces riešiť január, február?! Ak budes mat nástup na MD v r.2021 tak tvoj VZ pre MD je zdaniteľny prijem za r.2020 tym ze si na RD budú žiadať zamestnavatela o pravdepodobny prijem. Po RD vyčerpať dovolenku a do MD na PN alebo hned na PN.

evittam
13. apr 2020

Btw.je apríl 2020 a ty píšeš "vzhľadom k momentálnej situacii" k obdobiu január-februar 2021...

autor
13. apr 2020

@evittam mam tam chybu, myslela som 2021.. Pracovala som u oca, viem ze firma bude fungovať max do februára 2021, preto ma zaujímalo ze z čoho by sa vyratavala keby nastúpim na MD napríklad až v apríly a od toho februára (kedy skončí firma) do apríla by som šla napríklad na úrad práce.

evittam
13. apr 2020

Tak ako som uz 2x napisala.

autor
13. apr 2020

@evittam ďakujem ešte raz 🙂