Zdravím 🙂 prosím chcela by som sa opýtať ked by sa mi podarilo otehotnieť začiatkom tohto roku (čiže by som aj rodila v tomto roku) 🙂 rátal by sa mi výpočet z hrubej mzdy z minulého roku alebo už aj za tento rok??dakujem
Dakujem za pomoc 😉
@gapa mozem sa.opytat? U zamestnavatela.pracujem od 1.5.2008. V 2012 som sla na matersku. V marci 2014 som u toho isteho zamestnavatela robila na dohodu / ze uvidim ako si maly zvykne v jasliach/ a v oktobri som ukoncila rodicovsku / teda aj dohodu/ a pracujem znova na zmluvu. V juli pojdem na matersku znova. Z coho sa mi bude pocitat materska. Pocita sa aj prijem z dohody? Mam potom prijem vydelit 365 a krat 65%? Dakujem
Možem sa opytat?Začala som pracovat od decembra 2014 pred tym som pracovalaq pred otehotnenim zhruba 5mesiacov...kolko musim pracovat aby som mala pri druhom matersku?Ďakujem pekne
@sosovica 9 mesiacov v pribehu 2 rokov
Fuha no ja som pracovala pred otehotnenim okolo 5mesiacov potom už na dohodu....a teraz som začala pracovat od decembra......
@beatrix1985 ....čiže musim robit kolko aby som mala matersku?nezarobim ani živtne minimum podotykam
@sosovica na matersku mozes ist 6az8 tyzdnov pred porodom, nepises v kolkatom si tyzdny, 65% zhrubej mzdy
Jasne čuže zhruba pol roka musim robiť aby som dostala matersku?jasne že budem robiť aj ked budem tehotna ale tak že pol roka zhruba musim robiť aby som tu matersku dostala?@beatrix1985 a ako sa mi vypočita materska ked mam tarifny plat 269euro a osobne ohodnotenie 80 čosi euro?Ďakujem krasne že sa mi to snažite vysvetlit som s toho jeleň
@sosovica Aby si mala narok na materske musis mat splnenu podmienku 270 dni nemocensmeho poistenia v poslednych 2 rokoch pred porodom (nepises kedy mas pravdepodobny porod resp. kedy mas nastup na materske) a samozrejme poistny pomer(pracovny pomer) resp. ochrannu lehotu. Ak si v PP tak nastup na materske moze byt 6-8 tyzdnov pred pravdepodobnym porodom. Vypocet budes mat z prijmu (vymeriavacieho zakladu z ktoreho sa plati poistne na nemocenske poistenie) za obdobie od 12/2014 do mesiaca pred nastupom na materske...plati sa 65 % z VZ...
@sosovica ak odpracujes pred porodom tych 270 dni tak narok ti vznikne. Ak by nahodou z nejakych dovodov PP skoncil tak ak stihnes otehotniet este v case PP budes mat narok na materske z ochrannej lehoty. Vtedy nastup na materske je presne 6 tyzdnov pred pravd. porodom. Ak PP bude pokracovat tak potom sa nic nemeni...
@anickapapu Ak na md ideš z pp, ktorý trvá od r.2008, a nástup na md je v júli 2015, tak rozhod. obdobie pre výpočet materského je obdobie roku 2014. Berie sa len vym.základ z tohoto nem.poistenia (nie z dohody) a dni čerpania RD v pp sa vynímajú, tj. vym.základ za oktober až december 2014 sa vydelí počtom dní, za ktoré bol odvedený (tj. 365-dni RD, príp. pn, očr...) x 65% = materské na 1kalend.den
@gapa dakujem velmi pekne
@gapa este ma napadlo teda ak som robila popri rd od 1.3 Na dohodu ja som ukoncila rd 30.9. To znamena ze 365 - 273 (januar- september) = 92 dni takze ; (hruby prijem : 92) x65%?
@anickapapu áno, vym.základ pre nem.poistenie (vpodstate to isté ako hrubý príjem) : 92 x65% ako píšeš. Bolo by zaujímavé zistiť, ak by ti pred md ešte vznikla aj dohoda s nem.poistením, či by aj z nej nárok nevznikol a teda aj z čoho aby sa rátala.
Este raz dakujem velmi pekne. Viem ze si uz matersku nezvysim ale keby sa pocitala aj dohoda tak mam horsi priemer. Takto to bude veselsie 🙂
@minarka1 záleží kedy ti začalo nemocnské poistenie/pracovný pomer. Ak začal v roku 2013 alebo skôr a ty nastúpiš na md v roku 2015, tak sa materskké vyráta z vym.zákldu v roku 2014. Ak začal pp v roku 2014, tak sa materskké vyráta z vym.základu od začiatku pp do konca mesiaca pred mesiacom nástupu na MD. Ak začal pp v roku 2015 a poistené bolo platené aspon 90dní, tak sa vyráta z vym.základu od začiatku pp do konca mesiaca pred mesiacom nástupu na md.
Samozrejeme, treba splniť podmienku mať aspon 270kalend. dní nemocenského poistenia v období 2 roky pred pôrodom.