Z čoho sa mi bude vyrátavať materská?

micka81
3. aug 2018

Ahojte. Potrebujem poradiť. Dcérka dovŕšila 31.7.2018 3 roky. Od 1.8.2018 som nastúpila späť do práce na moju pôvodnú pozíciu. Momentálne som v štvrtom mesiaci a nástup na ďalšiu materskú mi vychádza niekedy v polovici decembra 2018. Rodiť mám začiatkom februára 2019. Moja otázka je teda z akého obdobia mi bude vyrátaná táto druhá materská.

evittam
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
3. aug 2018

@micka81 No podla mna z príjmu od 1.8.-30.11.2018. Ci z predpokladaneho prijmu za rok 2017? @majusqa77

micka81
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miriam439
3. aug 2018

@evittam A nehrá tu rolu skutočnosť, že nebude mať odpracovaných 270 dní, teda bude mať nárok len na rodičovský po pôrode? Ale neviem, či mám správne info.

micka81
autor
3. aug 2018

@evittam Tak to by bola asi tá najlepšia verzia...

evittam
3. aug 2018

@miriam439 Nie, jej PP trvá podla toho co pise cize trvá aj NP, aj keby nenastúpila ma narok na MD. Hlavnou podmienkou naroku na MD nie je mat odpracovanych 270dni.

micka81
autor
3. aug 2018

@evittam Teda tá prvá možnosť

majusqa77
3. aug 2018

@evittam podla mna 2017. Nastupuje do tej istej prace

yvana74
3. aug 2018

@micka81 tiez si myslim ze 2017. Kazdopadne na infolinke socialnej poistovne vam povedia uplne presne.

evittam
3. aug 2018

@majusqa77 Tiež som si to neskor uvedomila. Dik.😉

evittam
3. aug 2018

@yvana74 Si si ista? Max.ak ich oslovis písomne.😉

yvana74
3. aug 2018

@evittam nikdy som nemala problem, vzdy mi podali potrrbne info.

evittam
3. aug 2018

@yvana74 Aj správne? Ja mam odlisne skusenosti. Pokial mi niečo nedajú na papieri môžu povedať co len chcu. Bohužiaľ často nesprávne.

yvana74
3. aug 2018

@evittam
Ale ano. Spravne mi odpovedali. Prave na tuto instituciu sa neviem velmi stazovat. Pracovala som aj pocas rodicaku na dohodu a dost som. Sa odhlasovala a prihlasovala a podobne. Vzdy som bola milo prekvapena ako som vsetko spravne vybavila s pomocou tiet ci uz na telefone alebo v pobocke.
A tiez som riesila poodbnu otazku. Na obe moje materske som nastupovala v decembri. Na prvu 27.12. Na druhu 26.12. A vzdy ma presne zaujimalo z coho bude pocitana. A v oboch pripadoch to bolo za predchadzajuci kalendarny rok, co ma trochu nahnevalo lebo ist o tyzden neskor na md by znamenalo vyssiu matersku 🙂

Ale chapem.ze nie vzdy to musi platit a clovek sa velakrat dozvie aj nespravne info.
Urcite najdem institucie kde by som vedela rozpravat o "kvalite" informacii iducich smerom ku klientovi. Zial.

evittam
3. aug 2018

@yvana74 Tak to si mala šťastie. A ano, pokial mas odpracovany cely predchádzajúci rok pred nástupom na MD u toho isteho zamestnávateľa a nemenila si ho ani pocas ďalšieho roka tak sa ci uz pre MD,PN, OCR ako VZ pocita hrubý príjem za predchádzajúci kalendárny rok pred nástupom na MD,PN,OCR.

matuskka222
28. dec 2018

Prosim vas a nevedel by ste mi poradiť? Som na rodicovskej dovolenke a mam nastupit od januara na pracovnu zmluvu na 40hodin. U stareho zamestnavatela mam zmluvu na neurcito z coho sa mi aj pocitala materská. Plánujem zhruba za pol roka druhé babo. Z coho sa mi bude počítať materska ak v novej práci neodrobim tich 270 dní ci kolko to je? Zo starej zmluvy? Bojím sa aby som sa neokaslala a nepočíta mi to z tejto novej. A nevadi ze je to zmluva a nie dohoda?a neni nejaké obmedzenie kolko mozem najviac zarobiť popri materskej? Dakujem

evittam
28. dec 2018

@matuskka222 Ziadne obmedzenie. Pokial nesplnis podmienky nároku na MD aj z druheho PP tak sa ti bude MD počítat z predpokladaneho prijmu zo "starého" PP. Ak splnis tak z oboch.