Ahojte kocky potrebujem poradit. Do marca som na rodicovskej dovolenke s prvou dcerkou a 6 dni po ukonceni rodicovskej dovolenky mi zacina nova materska dovolenka s druhym dietatom...Nakolko potrebujem tych 6 dni nejako vykrit, gynekologicka mi ponukla 6 dni PN a zamestnavatel mi ponukol cerpat dovolenku. A teraz rozmyslam, ze z coho sa mi bude pocitat vymeriavaci zaklad na novu matersku, ci z predpokladaneho nakolko som bola 3 roky na MD a RD, alebo z tych 6 dni co budem v tomto roku cerpat bud PN alebo dovolenku. Rozmyslam, ci si to tou dovolenkou alebo PN nejako nepohorsim? Nakolko viem, ze pri plynulom prechode z RD na novu MD by som mala matersku rovnaku...
ahojte ked idem teraz na PN tak bude sa mi materska vypocitavat z nej alebo iba z vyplaty? dik
@misulka90 Nemocenské, materské sa počíta z príjmu. Za dobu keď poberáš nemocenské dávky sa odvody neplatia. Ak pracuješ v poslednom zamestnaní viac ako 90 dní (bez PN, ošetrovného...), tak sa ti bude počítať materské z príjmu od posledného zamestnávateľa. Ak si u neho pracovala už v minulom roku, tak sa ti bude počítať z minulého roka (r. 2013) za predpokladu, že do dňa materského máš odpracovaných 90 dní (bez PN, ošetrovného)..
@misulka90 Nemáš začo..... 😉 Áno. PN-ka sa do príjmu na výpočet materského nepočíta. Príjem sa počíta iba z príjmu, ktorý si dosiahla u posledného zamestnávateľa. Ak tam pracuješ už dlho, tak sa ti bude materské (za predpokladu, ak nastúpiš v r. 2014) počítať z príjmu za rok 2013. Z nemocenským je to tak isto. Ak pôjdeš na PN v r. 2014 príjem sa berie z r. 2013.
Mozete mi poradit? od 1.8.2013 som pracovala, od 12.12.2013 som na PN-ke, ale pracovnu zmluvu mam na dobu neurcitu. Termin porodu mam 9.6.2014, docitala som, ze mam narok na matersku. Chcela by som vediet, ze z coho mi vypocitaju matersku, z hrubej mzdy co som zarabala od 1.8 do 12.12. ale aj PNka sa dotoho rata? A mne pocitaju len posledneho zamestnávatela, alebo aj ostatnich?!
😕 Dakujem
no v roku 2013 som pracovala aj inde, este pred augustom... len tam som bola nahlasena na minimalnu mzdu :-/ ked mi to zarataju tak MD nebude taka ruzova :-/
@blavacka aj PN aj MD sa ti bude rátať z predpokladaného príjmu , čerpala by som dovolenku .. to je pár dní ..