Z čoho sa mi bude počítať materská?

brisa
20. jan 2012

Dobry den, chcem sa spytat z coho sa mi bude pocitat materska? Som zamestnaná 3,5 roka a na materskú nastupujem 30.4.2012. Ovplyvni vypočet materskej, ak by som od februára resp.marca bola už PN?

indys
20. jan 2012

Matersku ti vypocitaju z tvojho prijmu. Podla toho aky mas plat, cize pre nich vymeriavaci zaklad. Ak si dobre pamatam, tak ak nastupujes na MD tohoto roku bude sa ti pocitat z prijmu z minuleho roka. Vypocet materskej nebude ovplyvneny tym, ze pojdes na PN. Su to 2 odlisne veci.

iukapiuka
20. jan 2012
iva98
26. jan 2012

Dobry vecer/rano, ja by som sa chcela informovat ci nahodou niektora z vas nevie, ci budem mat ja narok na matersku. Momentalne som v Nemecku, som v 7 tt a odchadzam spät na SK. Mam tu odpracovanych 7 mesiacov a na Sk rok aj 11 mesiacov vkuse. Vznikne mi nejaky narok na matersku, alebo aspon na RP? Dakujem

feb13
26. jan 2012

@iva98 Ahoj myslim ze to zavisi od toho ci budes este do materskej robit na SK alebo nie. Materske sa vyplaca z nemocenskeho poistenia takze narok na neho mas v krajine kde si platila nemocenske, pricom sa berie do uvahy aj dlzka trvania nemocenskeho poistenia. Vyska materskeho by sa mala vypocitat v tvojom pripade asi z posledneho zamestnania pred nastupom na matersku takze ak sa tu znovu zamestas tak z toho prijmu. Ale skus napisat na poradna@socpoist.sk alebo zavolat na infolinku, mne vzdy velmi ochotne poradili a do 2 dni prisla odpoved na mail.

Co sa tyka RP, ten je statna socialna davka, ktora je viazana na trvaly pobyt na SK a zdravotne poistenie v SK minimalne rok pred porodom. Pricom mozno sa zapocitava aj poistny vztah v inej krajine EU ale to nie som si ista, alebo ci sa zohladnuje ak si mala E106 alebo nie. To ti mozno vedia povedat v zdravotnej poistovni alebo na UPSVaR.

ewka0012
26. jan 2012

ahoj,ja som bola zamestnana 2,5 roka,ked som otehotnela,v oktobri som isla na rizikove a v novembri uz na matersku.takze ty na nu narok urcite mas.vyratava sa z priemerneho prijmu,teda vlastne 65percent z prijmu.mne prisiel po podani pekne papier domov ze mi ju priznavaju,kolko na den a po mesiaci mi prisla prva domov,tak isto ako to byva z PNkou asi okolo15teho v mesiaci

esika
11. júl 2012

Ahojte mozem vas prosim niekoho poprosit o radu? Som uz zamestnana 5 rokov a mam minimlanu mzdu, teraz som otehotnela takze na matersku idem v roku 2013 v marci, ako som spravne pochopila materska sa vypocitava s vymariavacieho zakladu za rok 2012, a ked mam teraz min.mzdu a zamestnavatel mi zvysi plat moze to prosim ovplyvnit vysku materskej? alebo vlastne za ake obdobie sa vypocita vymeriavaci zaklad, dakujem vsetkym za radu, lebo mam v tom gulas:( krasny vecer🙂)

katrinka19
21. máj 2013

ahojte ,,prosim vas chcela by som sa informovat ,,,pracujem 6 rokov v anglicku ,ale chcem sa vratit a ist na matersku dovolenku ,,,mam narok na nejaku ? alebo musim mat odpracovane nieco na sk ? prosim vas o radu ,,,dakujem