ahojte.Ja som pred otehotnením pracovala šesť rokov v jednej firme.Tento rok v apríli nás prepustili.V aprili ma mala 3 roky a ja budem nezamestnaná a nemám nárok na podporu,ale planujeme s manželom ešte jedno dieťa a teraz neviem čo spraviť či mi budu mať z čoho vyrátať materskú.Dakujem za odpovede a rady
to mi na soc.poistovni povedali,že nemam narok na nič.to sa rata z troch rokov posledne dva a ja som od aprila nezamestnaná a v apríli mi konci rodičovská. 😢
@najka1000
súhlasím s kaktusík. Ak ti trval PP 6rokov a skončil ti 31.4.2010, tak ak sa zaregistruješ, teda ťa zaregistrujú do 31.4.2011, tak podmienky na nárok na podporu splnaš všetky.
Ak by si čítala viac príspevkov z koníka, vedela by si, že nemôžeš veriť všetkému, čo ti na úradoch, vrátane SP povedia.
dakujem Vám.teda na soc.poistovnu nemusim ani chodit pre radu?stači sa zaregistrovať na UP?
@najka1000
samozrejme treba sa pýtať, kde sa dá. Ale snažiť sa info overiť.
napr. info priamo od zdroja máš na stránkach soc.poistone, v poradni, môžeš napísať dotaz z uvedením presnej info. Je to možné dole pod príspevkami.
pracovníčky pri okienku ale aj tie, čo rátajú dávky, často nevedia zákony alebo majú rôzne verzie. Napísať na ústredie je istejšie.
ale dá sa získať aj vyššia podpora, sleduj to tu a predpokladám tak, aby si pred zaregistrovaním bola ason 90dní poistená. Ale to ak chceš potom sama sleduj. A pozor, niekedy evidujú aj spätne, ak som už nepísala o tom.
nikde v zákone sa nehovorí o tom, že musíš PLATIť 730dní=2roky. Hovorí sa tam o TRVANí aspon 730dní=2roky. A tebe sa do tých 730dní ráta aj obdobie čerpania RD v zamestnaní. T.j. obdobie, kedy ešte prac.pomer trval, nie už po ukončení. T.j. túto podmienku máš splnenú. A poist. v nezam. nie je to isté ako nem.poistenie. Pri nem.poistení musíš splniť z každého poisteia 270dní. Pri poistení v nezam. musíš v súčte splniť 730dní. Ale ak v zamestnaní nemáš v rozhod. období žiadny VZ, tak sa berie dobrov.poistenie, ak trvalo aspon 90dní. teda POZOR!!! to je len návrh zákona a nie je to ešte reálne platný zákon!!!!!! (myslím tých 90dní, nie tých 730)
@gapa dakujem, to som chcela vediet 😀
mam si teda platit poist.v nezamestnanosti? kolko to je mesačne,ked to zacnem teraz bude to stačiť? ☹ ja som si jeden mesiac zaplatila 20e to mi poradila soc.pracovnička a teraz sa z toho vykrúcajú,že nam podala mylne info.vtedy mi povedala,že mi to vychádza,ale aj tak ked chcem mat peknu podporu mam si aspon jeden mesiac zaplatit čo som aj urobila a teraz hovoria,že na nič nemam narok
@najka1000 ak budes nezamestnana, narok na matersku mat nebudes, pretoze ako ta prepustili tak ti skoncili vsetky poistenia... apropo, preco nemas narok na podporu, ked si bola zamestnana sest poslednych rokov??? pre narok na podporu potrebujes byt poistena 730 dni v poslednych troch rokoch a to splnas... akurat nemas rozhodne obdobie, ale s tym vies este trosku sa pohrat, tam si nastuduj prislusne poistenia a bude to...