Ahojte, mám takú otazku a ešte som tu na ňu nenašla odpoveď. Momentálne som na materskej so synom. Poberám rodičovský príspevok, ktorý budem mať zvýšený keďže som pred materskou bola samoplatca vznikol mi narok aj na matersku ale minimalnu. Tento rok budem mat reťazový pôrod v oktobri. Keďže sa v tomto roku zvyšovala aj minimalna mzda chcem teda vedieť či sa mi materská na ktoru nastúpim v septembri bude vypočítavať z minimalnej mzdy tohto roku teda 580 e alebo este z roku 2018 kedy som na matersku nastupila s prvym synom. Dakujem
V roku 2018 bola minimálna mzda nižšia ako v roku 2020. Z toho sa vypočítava aj materská z minimálnej mzdy alebo teda z príjmu. (V mojom prípade minimálny) a ja sa pýtam či dostanem materskú takú ako som dostala v roku 2018 z tej minimálnej mzdy alebo z tohtoročnej ktorá vzrástla na 580€.
@bibg dobrovolne nemocenske poistenie
@veronikaszabova jaj ďakujem.
Aj ja by som sa chcela informovať plánujeme bábätko zatiaľ sa nedarí ak by som teoreticky mala pôrod v januári alebo februári tak odpracovaných 270 dní sa ráta za rok 2019 a 2020? Dakujem za usmernenie
@jaruska_12
1. Nepocitaju sa odpracovane dni. Pocitaju sa dni nemocenskeho poistenia. Den nemocenskeho poistenia sa nerovna odpracovanemu dnu.
2. Podmienkou je aspon 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne dva roky pred porodom. Je jedno ci je medzitym prelom rokov. Vezme sa den porodu a spatne za dva roky sa zistuje ci je sucet dni NP aspon 270.
@fokuska
@evittam Ahojte ženy, prosím vás budem mať takú istú výšku materskej alebo mohla by byť aj vyššia? V 2018 som začala poberať materskú, teraz som na rodičovskej a tento rok by som mala zase ísť na materskú... V štátnej sfére sa zvyšovali platy... Platí to aj pre moju výšku materskej, budem ju mať vyššiu ako tu v roku 2018 vypočítanú z roku 2017? Ďakujem pekne;)
Dobri Den..Kedi dostava sa materska tento Mesic
@bibg
Pokial splnas podmienky retazoveho porodu tak tvoja druha materska nemoze byt nizsia ako prva. Cize budes mat minimalmu matersku prisluchajuce k tomuto roku.