Z čoho mi vypočítajú materskú?

ewanell87
5. máj 2016

Prosím Vás, viete mi niekto poradiť, z čoho mi vypočítajú materskú, resp. ako, pokiaľ som v uplynulom roku 2015 pracovala tri mesiace na Slovensku, 4 mesiace v Rakusku a pol roka som poberala davku v nezamestnanosti az do konca roka 2015? Vopred ďakujem! Lebo nikde neviem nájsť, či mám nárok na materskú aj v prípade, že som teda bola nezamestnaná. ĎAKUJEEEM KRASNE!

ewanell87
autor
5. máj 2016

pardon za "vypičítajú" 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

candii
5. máj 2016

Treba sa priamo opytat na SP. Mne velmi ochotne odpovedali na vsetky otazky

evittam
5. máj 2016

@candii Tak to si jedna z mala.
@ewanell87 A r.2016?

gapa
5. máj 2016

@ewanell87 to je velmi málo údajov , ale v podstate, ak nemáš v posledných dvoch rokoch pred pôrodom apson 270dní nem.poistenia, tak nárok na materské nezískaš. Tiež musí trvať nem.poistenie v den nástupu na md alebo musíš byť v tzv. ochrannej lehote po ukončení nem.poistenia, to nastane, ak zanikne nem.poistenie počas tehotenstva. To platí na sk.
Skús s konkrétnymi údajmi napísať na poradnu sociálnej poistovne cez ich formulár. No uved presné dátumy dva roky pred termínom a aj termín pôrodu.
Tu je link:
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s

lenka311
5. máj 2016

Musíš mať odrobených v kuse 270dní pred pôrodom, už len tým že si nezamestnaná, tak budeš mať rovno rodičovský príspevok od pôrodu..... je mi ľúto, ale takto je nadstavený systém, musela by si ešte teraz v tehotenstve pracovať a proste rovno zo zamestnania nastúpiť na materskú alebo momentálne byť na PN - rizikové tehotenstvo ale platená PN zo zamestnania

evittam
5. máj 2016

@lenka311 Tých 270 dní nemusí byť "v kuse".....

ewanell87
autor
6. máj 2016

@evittam od februára 2016 som zivnostnik

ewanell87
autor
6. máj 2016

@gapa ďakujem ti, prave som dotelefonovala s pani zo soc. poistovne. Poradili. Dakujem krasne za radu!