Ahojte. Potrebujem poradit. Minuly rok som nastupila na TPP v oktobri (dovtedy som bola na materskej/rodicovskej so starsou dcerkou). Termin s druhym babom mam v oktobri 2013 ale kedze mam dost narocnu pracu tak predpokladam ze pracovat budem maximalne do konca juna a potom sa hodim na PN. Z akeho obdobia sa mi bude vyratavat materska? Z poslednych 270 dni pred porodom alebo z priemeru za minuly rok (rodicak + 3 mesiace v zamestnani)? Vopred dakujem za odpovede.
Prosim poradte dievcata. Ako je to s materskou v mojom pripade?
Mam jedno dieta 2r., no zamestnala som sa este pocas rodicovskej dovolenky u noveho zamestnavatela od 1.1.2013(dieta navstevuje jaslicky.) Pred materskou som mala ineho zamestnavatela. Chcela by som ale dalsie babo a uz tento rok. Potrebujem odpracovat min. 270 dni aby som dostala matersku z platu, alebo uz mozem ist na matersku aj skor. a z akeho obdobia sa mi bude ratat materska? Ktore obdobie je pre mna rozhodujuce pri vypocte materskej? Dakujem za odpoved.
Na babu este len pracujeme. Pracovny pomer sme ukoncili dohodou k 30.11.2012 (pocas rodicovskej som podala ziadost o ukoncenie) a novy zacal 1.1.2013. Pri prvom tehotenstve som si priplacala DNP, takze som mala matersku z maxima. Teraz si uz nepriplacam, lebo tam asi musim platit tych min. 26t., vsak?
Tak pekne po poriadku:
Zamestnana som bola od marca 2010, od februara 2011 som bola na PN a z nej som rovno prestupila na matersku v aprily 2011, materska koncila v decembri 2011. Rok 2012 cely na rodicovskom.
DNP som si uz po nastupe na matersku neplatila.
@adrika83 a čo s tou dovolenkou , čerpala si či si si ju nechala preplatiť? Ak Ti len preplatili dovolenku počas RD, tak tvoje nemocenské poistenie skončilo v decembri 2011 . Kedže si sa zamestnala, tak nepotrebuješ mať 270 dní zo zamestnania, ale kedže nie si tehotná tak tie dni potrebuješ, nemôžeš skončiť PP.
Čo sa týka DNP, zrejme by si ešte stihla cca 15m lehotu od skončenia poistenia ( posledný deň MD ) Takže ked by si sa dnes prihlásila na DNP tak by si mala nárok na dávku z nej. Ale ked sa prihlásiš bajočko niekedy v marci tak potrebuješ platiť 138,13 eur minimálne počas 9 mesiacov aby Ti opäť vznikol nárok na dávky z DNP.
Je veľká škoda, že si skončila PP. Pretože keby si si ho nechala a zamestnala sa u nového zamestnávateľa a otehotnela, tak by Ti vznikol nárok na MD aj z 1 zamestnania aj z 2 zamestnania.
tak o tej 15m lehote od skoncenia poistenia pri DNP som nevedela, ze to este mozem vyuzit. tak to si zistim. Viem, ze existuje 8 mesacna lehota. .. Dokonca dnes mam cestu na soc. urad kvoli niecomu, tak sa to skusim rovno opytat a dam vediet
A tu dovolenku som cast vyuzila a cast som si dala preplatit. Teraz presne neviem kolko dni som vyuzila, nemam to pri sebe.
nie, necerpala. Bola som na rodicovskom a pocas neho som dala vypoved.
Ale aj tak co s tym ma tych 15 mesiacov? Ved aj tak na matersku by som mohla odist tak zaciatkom septembra a dovtedy by som si musela DNP platit uz po novom, ci? Uz sa asi neda prihlasit a platit po starom.
Inak MD mi skoncila koncom decembra 2011
@adrika83 tých 15m DNP znamená toľko, že ak sa prihlásiš teraz na DNP a pôjdeš na PN tak PN bude platená aj z DNP a budú ti pribúdať dni .. a tak sa to dá využiť aj na MD.
Ak sa prihlásiš v apríli .. tak aj keby si šla na PN tak si DNP musíš platiť a PN z toho nedostaneš až po 9 mesiacoch ...
@zalka Tak to je super, len v mojom pripade PN nebude mozna, lebo ja tu teraz do septembra aj dobre zarobim, takze nechcem sa dat vypisat. Takze beriem to tak, ze sa budem musiet prihlasit po novom a platit si aspon z minima DNP. Je potrebne to platit min. tych 6 mesiacov?
Inak dakujem ti Zalka za vsetky tvoje odpovede 🙂
Je to oficialne 600 eur. takze oficialne je to malo, ale neoficialne je to ine. aj tak by som si nieco musela priplacat aspon z minima.
@adrika83 no z toho by bola MD vo výške 390 eur.
No asi ti iné neostane len sa čím skôr prihlásiť na DNP aspon z toho minima ak chceš v budúcnosti v priebehu pár mesiacov čerpať PN a potom MD. Lebo ak to urobíš neskôr tak nárok na PN ti už potom nevznikne.
Platí sa 138,13 eur z minima pri balíku 3 poistení,
alebo 130,27 z minima 393 eur pri balíku 2 poistení.
Dakujem velmi pekne za ochotu a odpovede. 🙂 tieto konretne veci si este pozistujem, ale nasmerovana som 🙂
@zalka Este jedna vec mi napadla. To ze si spominala ze musim mat 90 dni odpracovanych tak tam sa PN asi nerata vsak? Lebo mi tuklo ze kedze robim 12ky cca 15 dni v mesiaci a rata sa to od oktobra, tak musim odrobit minimalne do konca marca/aprila kym sa mi oplati dat sa na PN. A dalsia vec co mi vrta hlavou. Materska sa mi teda bude vyratavat z priemeru hrubej mzdy len za 3 mesiace, ktore som odpracovala minuly rok 2012, alebo sa k tomu bude priemerovat aj materska/rodicak, ktore som poberala 9 mesiaco predtym? Dakujem vopred za opovede a prepac ze sa tolko vypytujem ale chcem v tom mat na 100 % jasno. Dakujem
@gotima MD sa ti bude rátať z VZ dosiahnutého od oktobra odo dňa nástupu do zamestnania 2012 do 31.12.2012, za predpokladu, že do nástupu na MD budeš mať z toho zamestnania 90 dní odpracovaných.