Ahojte, som v 3 mesiaci, termín mam 31.10. 2017
Do prace som nastúpila 16.5.2016, pred tým som bola len na úrade práce na absolventskej praxi. Chcela by som vedieť, či má význam zvyšovať sumu na výplatných páskach teraz, z akého obdobia sa mi bude vlastne počítať výška materskej, ci budem potrebovať z toho obdobia aj vyplatne pásky alebo nie.. Ďakujem 🙂
vyska materskej sa vzdy pocita za predchadzajuci rok. cize chruby prijem za 2016. Za tento rok ti nezapocitaju nic. Mam to zo socialnej poistovne
to vobec nevadi, mne napriklad matersku pocitaju len z preplatenej dovolenky z 15 dni. nezaujima ich ze tento rok som nastupila do prace. Vzdy je to za prijem za predchadzajuci rok. ci by robila cely, ci len 1 den
Výška materského od 01.05.2017 je 75% denného vymeriavacieho základu. Denný vymeriavací základ na určenie výšky materského je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie pre výpočet materského je spravidla predchádzajúci kalendárny rok, t. zn. rozhodujúce obdobie v prípade nároku na materské, ktoré si uplatníte z nemocenského poistenia zamestnanca bude rok 2016 (nakoľko nastúpite na materskú v roku 2017 ). Materské sa bude počítať z vyplatenej dovolenky.
S pozdravom
*Ty si typ.....
@sadika Rozhodujúce obdobie
ak nemocenské poistenie zamestnanca, samostatne zárobkovo činnej osoby alebo dobrovoľne nemocensky poistenej osoby trvalo nepretržite najmenej od 1. januára kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského
ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského alebo v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského a obdobie nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie bolo najmenej 90 dní pred dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského
ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, pred vznikom dôvodu na poskytnutie materského bolo kratšie ako 90 dní od vzniku tohto nemocenského poistenia, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, v predchádzajúcom kalendárnom roku bolo najmenej 90 dní, okrem obdobia nemocenského poistenia dosiahnutého u zamestnávateľa, u ktorého vznikol dôvod na poskytnutie materského (t. j. na vymeriavací základ u toho istého zamestnávateľa sa neprihliada)
rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ na určenie výšky materského zamestnankyne, ktorá bola z dôvodu tehotenstva preradená na inú prácu, sa zisťuje ku dňu tohto preradenia
@sadika ty pises o pripade 1 - kedy PP trval uz k 1.1.. dotazujuca je iny pripad a to:
k nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského alebo v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského a obdobie nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie bolo najmenej 90 dní pred dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského
Dobrý večer prosím vás môžem sa spýtať keď som odovzdávala na úrade materskú dovolenku vypisanu na dňa 18.10 a bola som ju odovzdať 24.10 nemala my už za mesiac november prísť? Ďakujem
@nyteshade Tvoj VZ pre MD bude hruby prijem od 16.5.2016-do konca mesiaca pred nastupom na MD, t.j.ak nastupis na MD cca 18.9.2017 tak do 31.8.2017.