Z akého obdobia sa mi bude počítať materská?

nyteshade
24. apr 2017

Ahojte, som v 3 mesiaci, termín mam 31.10. 2017
Do prace som nastúpila 16.5.2016, pred tým som bola len na úrade práce na absolventskej praxi. Chcela by som vedieť, či má význam zvyšovať sumu na výplatných páskach teraz, z akého obdobia sa mi bude vlastne počítať výška materskej, ci budem potrebovať z toho obdobia aj vyplatne pásky alebo nie.. Ďakujem 🙂

evittam
24. apr 2017

@nyteshade Tvoj VZ pre MD bude hruby prijem od 16.5.2016-do konca mesiaca pred nastupom na MD, t.j.ak nastupis na MD cca 18.9.2017 tak do 31.8.2017.

sadika
24. apr 2017

vyska materskej sa vzdy pocita za predchadzajuci rok. cize chruby prijem za 2016. Za tento rok ti nezapocitaju nic. Mam to zo socialnej poistovne

evittam
24. apr 2017

@sadika Ano ale len ak mas odpracovany cely predchadzajuci rok
Su rozne pripady, predpokladam,ze ty si sa pytala len na ten svoj. Takze nemas presne informacie. Plati co som napisala.😉

nyteshade
autor
24. apr 2017

@sadika aj keď som minulý rok nepracovala celý?

majusqa77
24. apr 2017

@nyteshade tak ako ti pisala @evittam od nastupu do prace do konca mesiaca pred nastupom na md

sadika
24. apr 2017

to vobec nevadi, mne napriklad matersku pocitaju len z preplatenej dovolenky z 15 dni. nezaujima ich ze tento rok som nastupila do prace. Vzdy je to za prijem za predchadzajuci rok. ci by robila cely, ci len 1 den

majusqa77
24. apr 2017

@sadika to nieje pravda. predchadzajuci rok je iba v pripade, ak sa bud nemenil zamestnavatel, alebo ak je u sucastneho menej ako 90dni.. ..takze nezavadzaj...

sadika
24. apr 2017

@majusqa77 oki, tak si napiste na socialnu poistovnu...a neutocne, nepojedli ste vsetku mudrost sveta

evittam
24. apr 2017

@sadika Zavadzas. Ty si jeden pripad, zakladatelka iny, Majka z Hornej Dolnej dalsi, a takto by smr mohli pokračovať......
Plati co som napisala.

evittam
24. apr 2017

@sadika Nie nepojedli ale mame skusenosti a vedomosti a nikam pisat nemusime. Zase jedna co si mysli,ze ked ona to tak mala tak aj ostatné to tak budu mat.😀😀😀
@majusqa77

sadika
24. apr 2017

Výška materského od 01.05.2017 je 75% denného vymeriavacieho základu. Denný vymeriavací základ na určenie výšky materského je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie pre výpočet materského je spravidla predchádzajúci kalendárny rok, t. zn. rozhodujúce obdobie v prípade nároku na materské, ktoré si uplatníte z nemocenského poistenia zamestnanca bude rok 2016 (nakoľko nastúpite na materskú v roku 2017 ). Materské sa bude počítať z vyplatenej dovolenky.
S pozdravom

evittam
24. apr 2017

@sadika No ved napis tvoj pripad.....

evittam
24. apr 2017

@sadika Ty typ co nedokaze pochopit,ze su podstatne suvislosti?! Daj tvoju otazku, na ktoru poslala SP tuto odpoved-ta je podstatna a nielen odpoved.

evittam
24. apr 2017

*Ty si typ.....

majusqa77
24. apr 2017

@sadika Rozhodujúce obdobie

ak nemocenské poistenie zamestnanca, samostatne zárobkovo činnej osoby alebo dobrovoľne nemocensky poistenej osoby trvalo nepretržite najmenej od 1. januára kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského
ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského alebo v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského a obdobie nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie bolo najmenej 90 dní pred dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského
ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, pred vznikom dôvodu na poskytnutie materského bolo kratšie ako 90 dní od vzniku tohto nemocenského poistenia, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, v predchádzajúcom kalendárnom roku bolo najmenej 90 dní, okrem obdobia nemocenského poistenia dosiahnutého u zamestnávateľa, u ktorého vznikol dôvod na poskytnutie materského (t. j. na vymeriavací základ u toho istého zamestnávateľa sa neprihliada)
rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ na určenie výšky materského zamestnankyne, ktorá bola z dôvodu tehotenstva preradená na inú prácu, sa zisťuje ku dňu tohto preradenia

evittam
24. apr 2017

@sadika ...."je spravidla".....😉
Nikto sa tu nechce hadat, len podat realne a pravdive informacie. To je vsetko. A ty si uplne iny pripad ako zakladatelka.

majusqa77
24. apr 2017

@sadika ty pises o pripade 1 - kedy PP trval uz k 1.1.. dotazujuca je iny pripad a to:
k nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského alebo v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského a obdobie nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie bolo najmenej 90 dní pred dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského

evittam
24. apr 2017

@majusqa77 Nic v zlom, ale myslis,ze to pochopi? A to bez urazky.....
Ale zavesi sem odpoved ale nikto nevie na co je to odpoved.😉 A mysli si,ze to teraz plati pre kazdeho. Vid nasa nedavna debata s inou kočkou...😋😉

majusqa77
24. apr 2017

@evittam nuz, to uz je na nej.. ..ja som to skopcila zo stranky soc.poistovne.
ale tak vies aky je pripad.. ..nastup na md v roku 2017, v roku 2016 ma kombinaciu rd a dovolenka 🙂

evittam
24. apr 2017

@majusqa77 No ved mne je to viac nez jasne-nastastie.😉

nyteshade
autor
24. apr 2017

@evittam ďakujem pekne, a ešte tie pásky, budem ich potrebovať ako doklad alebo si oni budu vedieť zistiť aj inak kolko som mala v hrubom?

evittam
24. apr 2017

@nyteshade Kto su to oni? Pokial mas v rukach potvrdenie o prijme alebo rocne zuctovania za dany rok tak pasky nemusis odkladat.

nyteshade
autor
24. apr 2017

@evittam pardon, pracovníkov v Sociálnej som myslela, len píšem ako idiot 🙂 dakujem velmi pekne

evittam
24. apr 2017

@nyteshade Ved kazdy mesiac je zamestnavatel povinny zasielat vykazy do SP (okr.ineho) kde je uvedena vyska tvojho VZ.

dana96
15. nov 2024

Dobrý večer prosím vás môžem sa spýtať keď som odovzdávala na úrade materskú dovolenku vypisanu na dňa 18.10 a bola som ju odovzdať 24.10 nemala my už za mesiac november prísť? Ďakujem