Vznikne mi nárok na tehotenské?

niki98
25. máj 2021

Dobrý deň prajem, prosím o pomoc.
Bola som zamestnaná od 1.10.2018-30.9.2019 na dobu určitú keďže som bola tehotná,zmluvu mi nepredĺžili,bola som v ochrannej lehote. Nastúpila som na MD 6.12.2019. Po skončení MD som 31.7.2020 začala poberať rodičovský príspevok.
15.9.2020 som nastúpila opäť na dobu určitú (do 29.3.2021) do práce. Spolu to robí 196 dni. ostala som v marci tehotná,hneď od 30.3.2021 si platím DNP. Vznikne mi nárok na tehotenské?

Ďakujem krásne

petamich
25. máj 2021

podstatne je, ci do vzniku naroku 13tt bude splnena podmienka 270 dni za posledne 2 roky, aktivne NP mas, kedze si platis DZP - ak k 29.3.2021 si mala 196 dni otazka znie ci odvtedy do 13tt stihnes nazbierat tie zvysne do 270 - v pripade tehotenskeho treba splnat podmienku ku dnu vzniku naroku, ak k tomu dnu nie su splnene, narok zanika - ak stihas, mala by si mat narok

niki98
autor
25. máj 2021

@petamich k 13tt som nemala tento rok 270,ale keďže sa to počíta za posledné 2 roky tak to by som mala mať tie dni ešte z prvého zamestnania,len neviem,či sa to môže aj takto kombinovať. Inak ďakujem za odpoveď

ivanka2222
25. máj 2021

@niki98 K prvému dnu 14tt musis mat 270 dni. Počítajú sa všetky nemocenské poistenia za posledné 2 roky. Ak k tomu dňu 270 dní nemáš nárok nevznikne. Neskôr sa dávka uplatniť nedá. 🙂

petamich
25. máj 2021

@niki98 ja si myslim, ze sa to kombinovat da kedze SocPoist hovori - zapocitavaju sa akekolvek ukoncene poistenia za posledne dva roky pred vznikom dovodu na poskynutie tehotenskeho, takze ak napr. zaciatok 13tt mas povedzme 1.6.2021 - malo by sa zapocitat akekolvek nemocenske poistenie od 1.6.2019-31.5.2021

kazdopadne podaj ziadost a uvidis 🙂 ale ja si myslim, ze ano

niki98
autor
25. máj 2021

@petamich dakujem krásne,tiež som to tak pochopila a dnes žiadosť zaniesla,len teta mi pri okienku nevedela povedať viac 🤦

lilinka88
25. máj 2021

@niki98 nevedela povedať čo konkrétne? Pri DNPO je to trochu komplikovanejšie.

niki98
autor
25. máj 2021

@lilinka88 odpoveď na otázku čo som sem položila 🙂

lilinka88
25. máj 2021

@niki98 tak nevedela som či ti nevedela povedať či máš nárok alebo nevedela povedať, či sa dá započítať aj zaniknuté poistenie. Každopádne ak si sa aj s ňou bavila takto,ani sa nečudujem.
K otázke - jednak ti nikdy nikto nepovie narovinu či máš nárok a jednak pokiaľ jej nevieš povedať presný dátum nástupu, tak ti to ani nevie povedať či máš nárok. Máš nárok podať si žiadosť, ktorá sa posúdiť, či už bude aj vyplácaná ona nevie

ivanka2222
25. máj 2021

@lilinka88 Pri DNPO je to komplikovanejšie iba pri vzniku nároku na materské, nie tehotenské. Pri materskej je potrebné, aby poistenie trvalo nepretržite aspoň 26 týždňov pred nárokom pri tehotenskom takáto podmienka nie je. 🙂

lilinka88
25. máj 2021

@ivanka2222 tak mne boli povedané iné info, aj ohľadne tehotenského,aj materského

niki98
autor
25. máj 2021

@lilinka88 ďakujem, nerozumiem čo je zle na mojej komunikácií 🙂 jasné, stručne, výstižne 🙂 a nevedela som,že mi na socialke nepovedia či mám alebo nemám nárok. Predpokladala som,že keď sa idem opýtať priamo do inštitúcie, ktorá to ma na starosti,že mi budú vedieť poskytnúť info 🙂 Už budem vďaka tvojmu príspevku informovaná ako to funguje 🙂

ivanka2222
25. máj 2021

@lilinka88 Stačí si prečítať podmienky na stránke sociálnej poisťovne. Je to maximálne zrozumiteľne napísané, pretože potom zbytočne posúvate informácie ktoré nie sú pravda. 🙂 Ak si nie som 100% istá tak by som nedávala takéto rady len preto, že mi niekto povedal, že to takto je. 🙂

lilinka88
25. máj 2021

@niki98 tak slušne som sa opýtala čo ti nevedeli povedať, keďže mi vyplývali viaceré otázky, ale však v pohode... Z vlastných skúseností viem,že nikto ti v takýchto inštitúciách nepovie dopredu či máš nárok(v Tom zmysle,že ti bude aj vyplácané, máš nárok podat si žiadosť na posúdenie), iba všeobecné informácie a že sa vec posúdi. Či to bola sociálka, zdravotka, úrad práce, poisťovne...

lilinka88
25. máj 2021

@ivanka2222 nedávala som žiadnu konkrétnu radu a informácie, ktoré mi boli poskytnuté, mám aj overené. Ale hádať sa nejdem
Síce som laik, ale napr platením DNPO, aj keď by to bolo menej ako 26 týždňov, si môžem jednak splniť podmienku aktívneho nemocenského poistenia (aby som si vôbec mohla podať žiadosť o materské) a jednak doplniť dní do počtu 270, akurát by sa mi materská nepočítala z výšky DNPO, či sa pletiem?

ivanka2222
25. máj 2021

@lilinka88 nie pri DNPO musíš byť poistená minimálne 26 týždňov, aby vznikol nárok. Tam sa to nedá kombinovať, že si doplníš dni poistenia do počtu 270. Buď 270 dni ako zamestnanec, alebo 26 týždňov DNPO. 🙂

nafka0483
26. máj 2021

@ivanka2222 Pri dobrovolnom poisteni potrebujes aby trvalo aspon 26 tyzdnov, aby sa ti materska pocitala z DNP - cize z toho VZ.

Ale ak ti ide len o pocet dni, tak DNP moze trvat aj kratsie - len na doplnenie chybajuceho poctu dni aby vznikol narok na matersku. Ale ak netrvalo aspon 26 tyzdnov, tak sa nebude pocitat z toho VZ.

lilinka88
26. máj 2021

@nafka0483 tiež mám taketo usmernenie, ďakujem

nafka0483
26. máj 2021

@ivanka2222 Navyse bez akehokolvke ineho poisteni ti 26 tyzdnov nebude stacit na ziskanie naroku na materske. Takze pozor, v tomto sa pleties.
Nie je to bud 270 dni z PP, alebo 26 tyzdnov z DNP.

Prvou podmienkou je aspon 270 dni NP 2 roky pred porodom. Je jedno ci tych 270 dni vyskladas z jedneho PP, z viacerych, kombinacou s DNP. To je uplne jedno, spolu musi byt aspon 270 dni.
Druha podmienka je aktivne NP alebo ochranna lehota.

Ak je uz toto splnene, tak sa pozerame na to ako sa bude materska pocitat - z coho. Cize aky bude vymeriavaci zaklad. A tu hra rolu, ci sa berie rok pred nastupom na MD, ci s aberie novy pracovny pomer, ktory trval aspon 90 dni bez PN a OCR, ci sa berie DNP, ktore trvalo aspon 26 tyzdnov...

nafka0483
26. máj 2021

@ivanka2222 "Stačí si prečítať podmienky na stránke sociálnej poisťovne. Je to maximálne zrozumiteľne napísané, pretože potom zbytočne posúvate informácie ktoré nie sú pravda. 🙂 Ak si nie som 100% istá tak by som nedávala takéto rady len preto, že mi niekto povedal, že to takto je."

Daj prosim odkaz na SP kde pisu to co tvrdis ty, lebo inak tu ty posuvas informacie, ktore nie su pravda 🙂

A tu mi nejde o rypanie, len o princip, niekto by tomu mohol uverit.

ivanka2222
26. máj 2021

@nafka0483 nie riešila som to sama so sociálnou poisťovňou. 🙂 ak ti zanikne NP z dôvodu skončenia pracovného pomeru ale podmienku 270 dni splniš a chceš si platiť DNP vtedy musis spĺňať podmienku 26 týždňov.. pretoze ti nemocenské poistenie zaniklo a vzniklo nové. Potom by si každá začala platiť DNP pár dni pred nástupom na matersku kvôli maximálnej materskej. Takže nič čo nie je pravda som nenapisala. A nie kombinovať sa to s dobrovoľným poisteným nedá. Ale v poriadku nehádam sa 🙂 len aby Vám potom budúce mamičky nepodalovali za rady. Prosto ked splnis 270 z pracovného pomeru pred nástupom na materskej a si v ochrannej lehote alebo si stale zamestnana materská vznikne. Ak nie si zamestnana alebo v ochrannej lehote ale 270 dni splnas tak sa buď zamestnáš aby si v čase nároku bola nemocensky poistená a taktiež splnis podmienku. Ak nie si nemocensky poistená a chceš DNP bude musieť trvať aspon 26 týždňov a podmienka za posledné 2 roky taktiez platí. Ak bude trvať poistenie kratšie žiaden nárok nevznikne. 🙂 Nič take ako doplatenie si niekoľko dni sa neda. Ak si začneš platiť DNP musí jednoducho trvať aspon 26 týždňov je to aj na stránke positovne.

nafka0483
26. máj 2021

@ivanka2222 Asi tomu nerozumies, lebo miesas dve veci:

Opravila som tvoje povodne tvrdenie:
" pri DNPO musíš byť poistená minimálne 26 týždňov, aby vznikol nárok. Tam sa to nedá kombinovať, že si doplníš dni poistenia do počtu 270. Buď 270 dni ako zamestnanec, alebo 26 týždňov DNPO."
- pri DNP musis byt poistena minimalne 26 tyzdnov aby sa VZ bral z DNP, NIE aby vznikol narok
- DA sa kombinovat pocet dni tak aby si pomocu DNP dosiahla 270
- nie je pravda ze bud plnych 270 ako zamestnanec alebo 26 tyzdnov DNP

Vysvetlila som ze su dve veci - jedna je splnenie podmienok na MD, druha je z coho sa bude MD pocitat a ty tieto dve veci miesas dokopy.

Z tvojho posledneho prispevku:
"ak ti zanikne NP z dôvodu skončenia pracovného pomeru ale podmienku 270 dni splniš a chceš si platiť DNP vtedy musis spĺňať podmienku 26 týždňov"
- ANO, ak chces aby sa ti materska POCITALA z VZ z DNP, tak potrebujes ho mat 26 tyzdnov, ale ak ti ide len o pocet dni, tak je jedno kolko trva

"Potom by si každá začala platiť DNP pár dni pred nástupom na matersku kvôli maximálnej materskej"
- ANO, opat pravda - lebo hovorim o VYSKE MD, nie o samotnom naroku na MD, ak zene chyba par dni do 270 dni, tak ano, doplati si tych par DNP a matersku dostane - nebude sa jej pocitat z DNP, ale narok na matersku vznikne

"Ak nie si nemocensky poistená a chceš DNP bude musieť trvať aspon 26 týždňov a podmienka za posledné 2 roky taktiez platí. Ak bude trvať poistenie kratšie žiaden nárok nevznikne. 🙂 Nič take ako doplatenie si niekoľko dni sa neda. Ak si začneš platiť DNP musí jednoducho trvať aspon 26 týždňov je to aj na stránke positovne."
- NIE, toto opat pravda, tu je zas to iste o com tocime cely cas. DA sa pomocu DNP doplnit chybajuci pocet dni. V tom pripade sa ale nebude materska pocitat z DNP - cize staci si dat na DNP najnizsi VZ, lebo jeo vyska matersku neovplyvni. Dosiahne sa len to, ze sa naplni pocet dni
- na stranke SP je to presne tak ako hovorim ja, ak chces aby sa ti materske pocitalo z DNP, tak musi trvat aspon 26 tyzdnov
- ak ti nejde o to aby sa pocitalo z DNP, ale ide ti len o naplnenie poctu dni, tak si pomocou DNP chybajuci pocet dni mozes doplnit.

Este raz pisem - napis mi presne citacie zo SP ktore podporuju to co tvrdis ty. Nepises uplne hluposti, len trosku motas dve veci dokopy a podavas niektore casti informacii nespravne.

Takze ak niekomu podakuju za nespravny rady, tak tebe.

lilinka88
26. máj 2021

@nafka0483 ďakujem za trpezlivosť a vysvetlenie mamičke ako sa vecí majú 🙏👌

niki98
autor
27. máj 2021

@nafka0483 prosím toto tvrdenie je správne? DA sa pomocu DNP doplnit chybajuci pocet dni. V tom pripade sa ale nebude materska pocitat z DNP - cize staci si dat na DNP najnizsi VZ, lebo jeo vyska matersku neovplyvni. Dosiahne sa len to, ze sa naplni pocet dni.

Myslím, tá info ohľadom počítania výšky Materskej. Mne bolo povedané,že keď si doplatím 74 chýbajúcich dní tak sa mi žiaľ materská bude počítať zDNP. Čo je u mňa škoda,lebo plat v zamestnaní som mala krásny.

Ďakujem krásne

nafka0483
27. máj 2021

@niki98 Na to aby sa materksa pocitala z DNP, musi DNP trvat aspon 26 tyzdnov.
Inak sa z DNP pocitat nebude. Ak tvoje DNP bude trvat 74 dni, tak nebude sa z neho pocitat.

niki98
autor
27. máj 2021

@nafka0483 to si ma veľmi potešila 🙂 lebo tu na MK mi kočky napísali,že žiaľ budem mať tú najnižšiu materskú

nafka0483
27. máj 2021

@niki98 Kde ti to pisali? Mas odkaz na tu diskusiu?
Ono zas cisto teoreticky, to, ze sa materska nebude pocitat z DNP este neznamena, ze nebude z minima.

Ale ty pracujes od septembra 2020, dovtedy bola rodicovska, pokial ja viem, malo by sa ti pocitat z prace zo septembra-decembra 2020.

petamich
27. máj 2021

@nafka0483 🙏🏻🙏🏻 ty si poklad zena! a dakujem/e za vsetky tvoje rady a zrozumitelne vysvetlenia

nafka0483
27. máj 2021

@petamich Si zlata, dakujem. Ja tiez neviem vsetko, aj mna tu odbornici opravili ked som mala mylnu informaciu, takze som sa poucila.

lilinka88
27. máj 2021

@nafka0483
@niki98 kočky, pokiaľ DNP nie je aspoň tých 26 týždňov, tak by sa mala materská počítať z DNP, ale z minimálnej výšky