Ahojte baby, vedeli by ste mi poradit ? Viem veľa krát sa to tu rozoberalo len som nenašla obdobný prípad ako mám ja. Do prace som nastúpila v 09/2020 a teraz som zistila že čakám bábo. Termín mám v 11/2021. Problém je ale ten, že mám zmluvu na dobu určitú do 09/2021. Cize dva mesiace pred nástupom na MD nebudem zamestnaná. Vznikne mi nárok na materský príspevok alebo nie? Pripadne ako by som to mohla obísť? A ešte v 07,08/2020 som pracoval na DVP a zamestnávateľ za mna odvádzal aj sociálne aj zdravotné. Ďakujem za každú odpoved.
@kajusienka Ahoj, termín pôrodu máš napr. 1.11, a nástup na materskú 6 týždňov pred pôrodom, to je 20.09 . Nárok ti vznikne, spĺňaš podmienku 270 dní nemocenského za 2 roky k termínu pôrodu a buď stihneš počas pracovného pomeru nastúpiť alebo budeš v ochrannej 8 mesačnej lehote. Treba si to zistiť presne podľa dátumov, je to hraničné. Ak by si bola v ochrannej lehote, tak rozhodujúce obdobie bude rok 2020. Čiže od 09/20 do 12/20, z tej DVP sa ti nepočíta. Ak však stihneš počas trvania pracovného pomeru, tak rozhodujúce obdobie bude od 09/20 až do 31.08.2021. Ani v tomto prípade sa ti nepočíta DVP. Z DVP sa ti počítajú iba dní do 270 dní nemocenského.
@kajusienka splníš podmienku 270 dní poistenia a ak ti aj skončí PP v 9/2021, tak budeš v ochrannej lehote, takže áno, budeš mať nárok na materské, tým pádom aj na vyšší rodičák.