Vzniká mi nárok na materskú?

modrinkaa
13. feb 2019

Ahojte pracujem na trvalý pracovný pomer na dobu určitú od začiatku novembra. V polovici novembra som zistila ze som tehotná, po skončení skúšobnej d. Som šla na PN.. Na PN som teda od začiatku februára. Vzniká mi nárok na materskú? Ďakujem 🙂

elimu
13. feb 2019

@modrinkaa Ano, aj keby nejdete na PN, ste v ochrannej lehote.

evittam
13. feb 2019

@elimu No najskôr musi splnit hlavnú podmienku naroku na MD. Inak je jej OL na dve veci. Cize ak pracuje od 1.11.a predtým nemala NP tak hlavnu podmienku nároku na MD splni 28.7.2019 ak bude PP trvat.
@modrinkaa Ratam,ze mas TP cca v auguste, co bolo august 2017-august 2019? Splnas hlavnu podmienku nároku na MD t.j.270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom?

modrinkaa
autor
13. feb 2019

@evittam áno termín mam 9augusta. Pracujem od novembra pred tým som nikde nepracovala...

elimu
13. feb 2019

@evittam Áno, máš pravdu, ja som rátala s tým, že predtým už pracovala.

evittam
13. feb 2019

@modrinkaa No tak hlavnu podmienku naroku splnis ako som napisala 28.7.,ak bude PP trvat, cize SP bude cakat so schvalenim MD.

modrinkaa
autor
13. feb 2019

@evittam dobre, ďakujem 🙂

miskacabalova
13. feb 2019

evittam Zdravim, velmi by som potrebovala pomoct....od roku 2016 mam dohodu o pracovnej cinnosti, od 2017 mam jednu pracovnu zmluvu a v roku 2018 som zistila ze som tehotna, chcela som mat najvyssiu matersku tak som sa zamestnala u znamych a doratali mi len mzdu k prvej prac.zmluve co mam v tej prvej praci....som u nich zamestnana od decembra....vo februari bude tych 90 dni.....v aprili na matersku nastupujem....kedy sa mi budu ratat tieto materske z oboch zamestnsni? Splnam podmienky?

miskacabalova
13. feb 2019

@evittam prosim ak vies mi to vysvetlit budem velmi rada

miskacabalova
13. feb 2019

@evittam od roku 2016 mam dohodu o pracovnej cinnosti, od 2017 mam jednu pracovnu zmluvu a v roku 2018 som zistila ze som tehotna, chcela som mat najvyssiu matersku tak som sa zamestnala u znamych a doratali mi len mzdu k prvej prac.zmluve co mam v tej prvej praci....som u nich zamestnana od decembra....vo februari bude tych 90 dni.....v aprili na matersku nastupujem....kedy sa mi budu ratat tieto materske z oboch zamestnsni? Splnam podmienky?

miskacabalova
13. feb 2019

@evittam a este som zabudla dodat ze v tej prvej praci z roku 2017 podam vypoved.....a musim ukoncit asi aj dohodu, ze?

draik
13. feb 2019

@miskacabalova
Z každého PP by musela byť splnená podmienka 270 dní. Ukončené PP sa pripočítavajú (dni poistenia) k aktuálnemu PP.

evittam
14. feb 2019

@miskacabalova Tak ako pise
@draik

miskacabalova
14. feb 2019

@draik a z tej pracovnej cinnosti a druha pracovna zmluva to neplati? Nebude to spolu 270 dni?

draik
14. feb 2019

@miskacabalova
Dni si spočítate ľahko. Takisto to, z ktorého PP sa oplatí čerpať MD a podľa toho sa zariadiť ukončením tej správnej zmluvy.

miskacabalova
14. feb 2019

@draik ale ja som myslela ze cerpat budem z oboch....kvoli tomu som si davala tu druhu pravovnu zmluvu....ze dni tych 180 budem mat z dohody o pracovnej cinnosti a 90 dni fruha zmluva + prva zmluva sa rovna materska....len neviem ci to takto funguje.....a co uz mam ukoncit...lebo uz aj podmuenku 90 dni mam splnenu....