Ahojte 🙂 Potrebujem poradiť.Od 1.5.2013 do 31.8.2014 som pracovala na TPP.V lete som musela dať z osobných dôvodov výpoveď.Výpovedná lehota mi končí 31.8.2014.Teraz od septembra sa pôjdem hlásiť na úrad práce.Chcem sa spýtať či mám nárok na materskú.A ak áno dokedy to musím dať vedieť zamestnávateľovi? Kde a dokedy si musím o ňu požiadať?A ak nemám nárok na materskú ako je to s rodičovským príspevkom?
@natalia2111 Súhlasím s @havana_frost, len doplním, že v prípade ak si materské budeš uplatňovať v ochrannej lehote - 8 mes. po ukončení PP, tak nástup na materské musíš mať presne 6 týždňov pred pravdepodobným pôrodom - ani o deň viac resp. menej.
A ešte jedna vec, ak nie si zamestnaná resp. SZČO, tak sa do 45 dní odo dňa narodenia dieťa prihlás v soc. poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa, aby sa ti dni na materskom a RP počítali do dôchodkového poistenia....
http://www.socpoist.sk/starostlivost-o-dieta-a-...
@natalia2111 a ak by si nemala narok na materske, tak o RP mozes poziadat az po porode s RL dietata
Ano som už tehotná.U iného zamestnávateľa už pracovať nebudem.Termín pôrodu mam okolo 15.4.2015.Ďakujem pekne za rady 🙂
@natalia2111 Nepíšeš, či si už tehotná alebo kedy nastupuješ na MD. Či budeš zamestnaná inde. Ak vychádzame z predpokladu, že už tehotná si a že u iného zamestnávateľa už pracovať nebudeš, tak nárok na materskú máš, pokiaľ porodíš do konca apríla 2015. Zamestnávateľovi to dávať nemusíš vedieť. Žiadať budeš ako nezamestnaná, v ochrannej lehote, bez potvrdenia žiadosti zamestnávateľom. Žiadosť o materské od gynekológa vyplníš a zanesieš ty do sociálnej poisťovne podľa sídla posledného zamestnávateľa. Žiadosť ti gynekológ vystaví zhruba 2 mesiace pred termínom a ty to potom zanesieš do SP. Neviem presne aká je tam lehota, dokedy môžeš spätne žiadať, ale myslím, že o to ti ani nešlo. Budeš žiadať až pred nástupom na MD.