Využitie materskej manžela, keď mne už skončila

contris
27. feb 2022

Ahojte,
mame 8mes dceru a aktualne poberam 380€ rodicovsky prispevok. Manzelovi skonci trvaly pracovny pomer 31.3.2022 a nasledne bude pracovat na zivnost ale nie na plny uvazok. Dostal informaciu ze do 7 dni od ukoncenia zamestnania moze poziadat o matersku a mat ju popri zivnosti co nam vychadza ako financna pomoc do rodiny (jeho materska + co zarobi ako zivnostnik). Prosim co by to znamenalo pre mna? Musim ist tym padom na urad a byt evidovana ako nezamestnana? (aktualne som nezamestnana lebo mi skoncila pracovna zmluva na dobu urcitu pocas materskej). Ked jemu vyprsi materska mozem sa z nezamestnanosti vratit na rodicovsku alebo uz to nie je mozne? (nechcela by som ist do zamestnania hned ako mu skonci materska ale starat sa o dceru dlhsie). Prosim viete poradit co je najvyhodnejsie resp ako by sme sa mali zachovat?
Dakujem pekne za rady
Ivana

dadulamamula
27. feb 2022

@contris no jedine co to znamená pre teba, že prídeš o rodičovský príspevok a nemusis sa hlásiť na úrad, staví keď do zdravotnej nahlásiš, že si matka starajúca sa o dieťa do 3 rokov. Štát bude za teba platiť, a ty budeš dom pri dieťatku, určite lepšie ako sa hlásiť na úrad... To budeš len počas toho keď on bude na MD, potom znovu môžeš prejsť na rd po jeho MD.

paulinkaa2
27. feb 2022

ja som bola vedená na úrade práce keď muž bol na materskej a ani raz ma nevolali na podpis na úrad. Keď som nabehla naspat na rodicak len som poslala mailom papier o vyradenie z evidencie.

contris
autor
27. feb 2022

Dakujem vam za odpovede. Pojdem sa este na urad prace pre istotu opytat ale som rada ak to takto bude

a21
28. feb 2022

@contris nárok na dávku v nezamestnanosti nespĺňaš?