Ahojte, som len čerstvo po zistení tehotenstva, termín pôrodu by mal byť začiatok mája.
Momentálne pracujem na zmluvu v hrubom 866e v hrubom, čo je druhá kategória minim mzdy, v októbri to bude 2 roky ( čašníčka, nástup po prvom dieťati a skončený rodičovský).
Poraďte mi prosím ako si zvýšiť materskú, ideálne ako samoplatca (aby som obišla zamestnavatela) a malo to ešte zmysel? Keďže myslím ze materské sa vypočítava minulý kalendárny rok pred rokom pôrodu teda sa bude vypočítavat z 2024, má ešte zmysel niečo platiť teraz v sepetembri- až do decembra? Ci stačí niečo platiť 3-4 mesiace pred pôrodom? Ďakujem za každé info, možno niekto bol v rovnakej situácii, teda prelom rokov. Ďakujem
@katariiinkaa ďakujem, takže bez vedomia vedenia to nepôjde? Och... a ak by som teda zamestnávateľa oslovila o to aby mi zdvihol na zmluvu viac, totižto ja mesačne zarábať okolo 1600e, ibaže ostatné dostávam do obalky zvlášť, čo som ochotná zo svojho rozdiel na zmluve doplatit, zmení to niečo nejak extra posledne 3 mesiace do konca tohto kalendárneho roku? A potom od januára by som tu sumu doplácala až do termínu nástupu na materskú? Teda do apríla? Ma to zmysel? Dakujem
@adeladulova to už neviem povedať, myslím že sa tam nejako priemeruje plat za predošlý rok, ale nechcem zavádzať, čiže si to určite radšej prezisti - je tu na MK poradňana takéto veci. Nemyslím si však že s tým bude súhlasiť - ide o to že je preňho nevýhodné dať ti všetko oficiálne na zmluvu, nakoľko by ho odvody za teba stáli omnoho viac. Preto sa mu viac oplatí doplácať ti to na ruku. Ale všetko je to vlastne o komunikácii, čiže za opýtanie a vysvetlenie situácie nič nedáš. Gastro je v tomto fakt extrém.. Muž pracuje v gastre a naozaj takmer všade to funguje s výplatou žiaľ bohu dosť podobne ako hovoríš ty.
@katariiinkaa ďakujem veľmi pekne
Mas 2 moznosti.1. Navysit si tento rok veeelmi mzdu ale spriemeruje sa za cely rok 2024.
Alebo dat k 31.12. Vypoved.. a zamestnat sa v inej firme od 1.2. Minimalne na 90 dni na veeelmi vysoku mzdu.. je to cele komplikovanejsie a to ci sa ti to oplati jednoducho musis pocitat. Kto za teba kolko zaplati. Kolko to bude stat teba a v konecnom dosledku kolko ti socialka zaplati.. teda asi tak..
A pozor staci ze budes mat 89 dni .. a uz nic ...musi byt viac nez 90...v druhom pripade.. je tam vela faktorov a ked sa nevyznas moze sa stat ze sarychlo popalis. Fakt je ze materska funguje na principe PN je to nemocenska davka platena z nemocenskeho poistenia len v inych % ...
Aha, no ja očakávam v októbri predĺženie zmluvy na dobu neurčitú, preto nechcem oznámiť tehotenstvo skôr, a teda nechcem ísť za šéfom aby mi kvôli tehotenstvu navýšil na zmluve, bojím sa ze mi to potom nepredlzi.. takže vyplýva z toho ze sa mi už nič nevyplatí?
@adeladulova v ktorom si tyzdni ?
@mamina7070 ešte len v 6
@adeladulova len pozor, aby to poisťovňa nebrala, že konaš účelovo keď sa to odrazu tak zdvihne plat a môže mať aj zamestnávateľ problem
tak to sa priprav skor na to ze ti nepredlzia zmluvu lebo to uz budes po 12 týždni
@adeladulova kratko. '' ''
@mamina7070 Co to s tym ma spolocne, ze bude po 12 tyzdni?
Ak si zamestnaná, nemôžeš byť zároveň samoplatca. Samoplatca môžeš byť ak si nezamestnaná alebo SZČO, ktorému ešte nevznikla povinnosť platiť odvody. A aj keby to išlo (napr. ak by si ostala nezamestnana), musela by si si to platiť minimálne 26 týždňov pred nástupom na materskú, aby sa ti rátala materská z dobrovoľného poistenia.