Vyšší rodičovský pri živnosti

patricia2120
6. feb 2021

Ahojte maminky, vedeli by ste mi prosim poradit?

Som mamou TZP syna, s ktorym som na opatrovatelskom prispevku. Momentalne som zamestnana na 1/2 uvazok no som kvoli covidu na PN. Zial nemozem kvoli nasledkom po covide pokracovat v praci a musim po ukonceni PN dat vypoved.
Rozmyslam nad zalozenim zivnosti,cez ktoru by som predavala mnou site veci. Ake podmienky sa prosim pri SZCO musia splnat na to, aby som v pripade ,ze budem tehotna mala narok na prispevok pre tehotne od 4.mesiaca a aj na vyssi rodicovsky prispevok? Vobec sa v tomto nevyznam. Dakujem

ivkazba
6. feb 2021

@patricia2120 szčo prvý rok platí povinne iba zdravotku. Tým pádom je bez nároku na platenú PN, očr, materskú. Následne výška všetkých týchto dávok záleží od priznaného príjmu - na základe daňového sa stanoví výška odvodov a na nich záleží výška dávok. Plus na vyšší rodičovský je potrebné mať nárok na materské a na neho potrebuješ byť poistená 270 dní.
Inak, ak teraz začneš podnikať, odvody začneš povinne platiť až od júla 2022. Dovtedy je povinná len zdravotka, mesačne cca 70 eur, ostatné ale samozrejme môžeš platiť dobrovoľne.

bubuzu
6. feb 2021

Ak si zacnes platit dobrovolnu socialku,tak narok na matetsku a vyssi rodicak mas,ak pred nastupom na matersku budes toto poistenie platit min. 270 dni.S tehotenskym je to tak,ze by si si to poistenie musela platit tych 270 dni pred 13-tym tyzdnom tehotenstva.To znamena,ze ak chces tehotensku davku od stvrteho mesiaca tehotenstva,zacnes si po zalozeni zivnosti platit dobrovolne poistenie,tak musis otehotniet az za tych 13 tyzdnov.ak otehotnies skor,trebars hned,tak davku zacnes dostavat az v osmom mesiaci tehotenstva.Este mas moznost zalozit sro a zamestnat samu seba.Je to viac papierovaciek,odovzdavania vykazov do poistovni,ale mozes usetrit na odvodoch,ak si das mensi uvazok.