Prosím vás materská sa počíta ozaj z posledného zamestnania aj keď Bolo iba na dohodu!??
Mala som odpracované 275 dni v zahraničí..potom som sa vrátila domov a bola Som nahlásená na úrade a pracovala som ešte na dohodu v jednej firme....na sociálke mi povedali že sa materska počíta z posledného zamestnania kde som nič nezarobila ..tak by mi priznali len nejakých 140 euro a zvyšok do cca 230 by mal doplatiť úrad!???to ako ozaj!??clovek je doma a chce ešte trochu pracovať kym môžem a takto má štát ošklbe!????
Ja som zarábala v priemerne okolo 1000-1300 euro.. Od začiatku roka 2018 som kvôli zdravotnému stavu, aby som sa mohla pripravovať na IVF s DV zmenila pracovné zaradenie a úväzok (mala som problémy otehotnieť a potom v priebehu dvoch rokov som mala 3 potraty). Môj mesačný príjem sa veľmi znížil na cca 150 - 200 euro mesačne. Od augusta som PN, vymeriavací základ mám 4 eurá a nejaké centy na deň , mesačne mi to robí v priemerne 120 euro.. Pýtala som sa nato, načo sa pýtaš a bolo mi povedané, že keď nastúpim na materskú, nebudú mi ju počítať z platu, lebo by bola nižšia ako rodičovský príspevok, ale že začnem hneď brať ten..
@ivankalaco
Ahoj aj mne teda potom od pôrodu dávali príspevok ... Materskú dva mesiace pred pôrodom som teda neriešila už..
Teraz mám len ten problém že malý má už 20 mesiacov a som znova tehotná 3. mesiaci chcem sa teda informovať či môžem niečo urobiť aby som sa dopracovala k nejakej materskej nie že budem zase na 200 € zajtra ideme na sociálku sa informovať
@ivankalaco
@jonka23 budeš mať podľa mňa opäť len RP
@ivankalaco To nie je pravda. MD je prednostna davka, cize ak mas na ňu nárok bude ti vyplacana od SP aj keby to malo byt 10Eur/mesiac a to od 6.-8.tyzdna pred TP. Od porodu poziadas UPSVaR o doplatok do vysky RP. Po MD normalne o RP.
@evittam Mne to tak bolo povedané , že materská nemôže byť nižšia ako rodičovský príspevok.. možno sa to už zmenilo, ja som sa nato pýtala ešte minulý rok..
@ivankalaco Nic sa nezmenilo. A veď jasne som ti to vysvetlila. Ano nemôže byt mensia -dostanes doplatok od narodenia dieťaťa do vysky RP.
@evittam Nerozumeli sme sa 🙂 Ja rozumiem, čo si mi napísala, ale mne bolo povedané, že sa to týka aj obdobia, ako nastúpim na MD a nie až od narodenia dieťaťa..
@ivankalaco Ty nechceš rozumiet mne. Nie netýka. Plati co som uz napisala. To,ze ti to povedala nejaka tetuska za okienkom na SP este neznamená,ze to aj tak je. Jedine,ze by ti to dala pisomne.😉
UPSVaR ti nema co doplacat kym sa dieta nenarodí. Doplaca sa do vysky "rodičovského" príspevku. Pred narodením nie si rodic.😉
@ivankalaco Btw.ved podas žiadosť o MD a uvidis sama.😉
@evittam Pracuješ na UPSVaR ?
@ivankalaco Našťastie nie.
@evittam Lebo som sa chcela ešte niečo opýtať..
@ivankalaco Tak sa pytaj.
@evittam Ako to funguje, keď chcem, aby na MD nastúpil manžel a ja by som potom pokračovala, keď by mu mali začať vyplácať rodičovský príspevok..
@ivankalaco Muz moze nastúpiť na MD najskor az po 6tyzdnoch veku dietata. A tiež musí spĺňať podmienky nároku.
Btw.UPSVaR nema nic spoločné s MD-len pre tvoju informaciu. Ale ty sa vlastne vzdas MD.
@evittam Podmienky spĺňa 🙂
@jonka23 Ano vážne. Si nepodala žiadosť o MD ci ako? Ale sko pises mala si priznanu cize niekde tam musi byt zrada co pises. SP si nedovoli len tak zle vypočítat dávku i ked vsetko je možné. Od kedy do kedy si pracovala v zahraničí, od kedy do kedy tu, TP, nástup na MD?
No pokial PP netrvá tak nemáš narok na dalsiu MD.
@zalka 🤔
@evittam
Ona má proste na úrade odbila aj tým že zo dlho trvá zo zahraničia aj 3/ 4 mesiace a že aj tak sa mi bude to všetko rátať z tej poslednej práce...z dohody...s že dostanem veľmi malo a budú mi doplácať z úradu do sumy cca 200 euro...že som nakoniec nepožiadala o materskú a od pôrodu poberám Rd
Som si teda sama na vine......mala som sa poriadne informovať....
@veronikaszabova
A vieš že si nepamätám či som tam nejaký papier dávala....ufff
@jonka23 Inak plati co pise
@veronikaszabova . Kde si vzala potvrdenie, že nemáš narok na MD ktore je potrebné pri ziadosti o RP?
A co si si myslela,ze napr.PP skonci pred MD a ze ty porodis dalsie dieta napr.za 2roky a vyplatia ti MD?! Akoze z coho?! Skus si aspon prečítať hlavne podmienky nároku na MD.😉
@jonka23 Pokial si mala u nového zamestnávateľa viac nez 90dni bez PN a OCR tak ano, tvoj VZ pre MD bude z posledneho zamestnania. A o co ta osklbal? Si spocitaj kolko si tomuto štátu za ten cca rok zaplatila na NP.
Ja som pred prvou MD odvádzala nemale odvody 10rokov a len kvôli zmene životnej situácie rok pred porodom som dostala prd a nie MD.