Výška tehotenského a materská dávka

viktoriina
9. aug 2023

Dobry deň, ahojte,
Viete mi, prosím, poradiť?
Od konca februára poberám maximálnu výšku tehotenského.
Od konca júla som na MD. Bude mi tiež vypočítaná maximálna výška MD? Alebo v tomto prípade je iný vymeriavací základ? Od čoho to závisí?
Zatiaľ mi neprišlo rozhodnutie zo sociálnej poisťovne.

Ďakujem za rady 🙂

zenulkaaa
9. aug 2023

@viktoriina materska je 75% z hrubej mzdy. Takze vies si snad vypocitat.

viktoriina
autor
9. aug 2023

@zenulkaaa hrubá mzda sa mi menila v priebehu minulého roka. Navyše sme mali bonusy v práci, ktoré boli vo výške cca 2 platov. Navyše som bola minulý rok asi 3 týždne PN (čo tiež neviem, či sa ráta do vymeriavacieho základu alebo nie) Takže nie, neviem si vypočítať a preto hľadám radu tu, kým mi príde rozhodnutie zo sociálnej poisťovne.

zenulkaaa
9. aug 2023

@viktoriina tak priblizne. Zas taky skok tam nebude ked sa Ti zmenil plat.
Ked uz, tak vies to urobit tak ze spocitas vsetkych svojich 12 hrubych miezd za rok a vydelis to 12, vyjde ti priemer a z toho 75% A mas pribliznu vysku materskej. 3 tyzdne PN su tam tiez zohladnene, nakolko v ten mesiac si asi dostala aj mensiu vyplatu.
Fakt nevidim na tom nic tazke co by clovek nemohol vypocitat. Presnu sumu ti tu aj tak nikto nepovie, to Ti vypocita az socialka.

viktoriina
autor
9. aug 2023

@zenulkaaa keď som si to rátala sama, tak mi nevyšlo maximálne tehotenské, pričom ho dostávam. Znovu sa opakujem, preto sa pýtam tu, či ma niekto skúsenosť/vie, ako to chodí. Či maximálne tehotenské “zaručuje” aj to, že dostanem maximálnu materskú, keďže sa to ráta z rovnakého vymeriavacieho základu.