Výška PN po prerušení rodičovskej

glenliv
8. nov 2020

Dobry den, Rada by som poprosila o radu. Momentalne som na rodicovskej dovolenke. Z dovodu rizikoveho tehotenstva chcem ist na PN. Zaujimalo by ma ci budem mat narok na nemocenske v pripade ze ukoncim poberanie rodicovskeho a nastupim spat do zamestnania (zamestnavatel ma prihlasi na poistenie od dalsieho dna od ukoncenia rodicovskej) a hned od prveho dna budem PN. Alebo musim mat nejake odpracovane dni? V akej vyske bude nemocenske, v resp z coho sa bude vypocitavat?
A doplnujuca otazka - budem mat narok na matersku vo vyske v akej by som mala v pripade retazoveho porodu (predchadzajuca materska bola v max vyske). V resp z coho sa bude vypocitavat materska ak som bola rodicovska- PN - materska? Mam trvaly pracovny pomer.
Dakujem

mogaa
8. nov 2020

@glenliv nebudeš mať rovnakú výšku materskej ako pri prvej materskej , lebo keďže nastúpiš do práce(aj keď budeš na PN) už to nie je reťazový pôrod.....do prvej materskej sa rátal prjem z predchádzajúceho roku, čiže okrem základnej mzdy tam boli zarátané aj odmeny, prípadne 13.plat.......v tvojom prípade sa ti bude rátať plat zo zmluvy, z neho bude vyplácaná aj PN

glenliv
autor
8. nov 2020

@mogaa dakujem za odpoved. Mam vyssi prijem takze predpokladam ze budem mat maximalnu matersku. Len ma teda zaujimalo ako je to s tou PN a v akej vyske sa mi bude vypocitavat nemocenske ak prejdem z rodicaku rovno na PN. Ci to bude minimum alebo z pravdepodobneho VZ. Ide mi ot o aby som sa nejak neokaslala a nemala PN nizsiu ako by som mala
Rodicak alebo mi to nejak neovplyvnilo potom matersku. Vedela by si mi prosim poradit?🙂

lucka_ke
8. nov 2020

Pn z predpokladaného VZ
MD - kedy je nástup na MD?

glenliv
autor
8. nov 2020

@lucka_ke dakujem. Takze nemocenske budem mat z platu ktory uvedie moj zamestnavatel ano? Aj ked nebudem mat ani jeden den odpracovany? nastup na MD bude potom v polovici maja 2021.