Výška materskej v SR a v CZ. Aký je rozdiel?

katka0210
20. jan 2010

Mamičky z CZ, prosím napíšte mi pre info, koľko dostávate materskú a ako sá vám to mení u nás je len 164E. Po zvýšení, ale len pre niektoré 464E do dvoch rokov dieťaťa platí od 1.1.2010

soanpe
20. jan 2010

myslíš mateřskou nebo rodičovský. je to totiž rozdíl 😉
a co ti to pomůže, když ti tu napíšeme,že můžeš mít bez mála 8tis. nebo 11tis. podle délky rodičovské dov. stejně ti to nepomůže 😉
nevím jak na SK,ale v ČR je jedna obrovská výhoda, že ti,kterým nestačí rodičovský přís. ,tak si můžou bez omezení přivydělat

akzuzs
21. jan 2010

Katka, kde si nabrala 464 € tak to je sila???? Po novom ja dostanem len výšku živ. minima a to je ničo okolo 7-8 tisíc a to len do 2. roku dieťatka 😒 Asi si mýliš materskú a rodičovský a je fest rozdiel ak žena pracuje pred nástupom na MD a tiež musí byť v zamestnaní najmänej 1rok a tie čo nepracujú majú iné a tak

maznacik007
21. jan 2010

katka mas to domylene...

na SVK je to tak...

materske sa odvija od platu mamicky /prip. z akeho zakladu si platila DNP/ a materske moze byt v rozmedzi
165 /po novom 256/ - 596 EUR /cisla su cca/

rodicovsky moze byt v dvoch vyskach bud 165 EUR ak mamicka nepracovala.. neplatila DNP odo dna porodu alebo 256 od skoncenia poberania materskeho /28 tyzdnov / dp 2 rokov veku dietata a potom do troch rokov klesne na 165 EUR

womenne
21. jan 2010

Katka sonoape m pravdu je tam rozdielpred materskou si vyberaš či chceš skratenu alebo 4 ročnu matersku.Ja som bola v nemocke takže ma dali automaticky na 4 ročnu dostavam Už 2 roky 3800.-nič moc ale som o rok dlhšie.

katka0210
autor
21. jan 2010

Ja som sa pomýlila v tej výške, je to 244, lebo som to skomolila s SK a 100E=3000Sk, tak som pridala 300. Materská je dva roky a potom rodičovský, to viem. Ja len si chcem overiť, či v CZ dostávajú matky viac ako mi to tvrdili ženy, čo boli u nás vo firme na výpomoc, lebo asi tri povedali, že aj 17 000 dostávajú tam ženy na materskej, čo sa mi nezdá...

dadulik
21. jan 2010

katka, materska sa pobera 6 mesiacov !!!!!!!!!!! odo dna, kedy skoncis v praci (cca v 34.tt alebo najneskor v 36.tt tehu), po tychto 6 mesiacoch nasleduje rodicovsky prispevok (do troch rokov veku dietata) !!!

dadulik
21. jan 2010

pisala som to pre SK 😉

vinifera
21. jan 2010

Materská je 28 týždnov (pokiaľ je matka vydatá) alebo 37 týždnov ak je osamelá matka.

diddi
21. jan 2010

ja mal na obe deti dokopy len 165eur,nic ine mi stat nedava 😝 😠

monkula
21. jan 2010

To je tiež dobrá kravina.... 🙄 a to druhé dieťa nepotrebuje plienky a mlieko a oblečenie? 🙄

jonatanka
21. jan 2010

monkula nezaujima, ver tomu ze nie, na dvojcata dostanes rovnako ako na jedno dieta 😒

diddi
21. jan 2010

to druhe dvojca nebude platit 3 roky dane 😉 ....nas len plienky a mlieko stoja mesacne 300eur....ja som bola pred porodom v 4.roc.VS,a nas stat ma berie ako "dobrovolne nezamestnanu"

jonatanka
21. jan 2010

diddi mne chybali dva dni poistenia, tiez som dostavala iba rodicovsky prispevok vrrrrrrrrrr, hlavne ze take romske spoluobcanky tie si chodia davat preplacat plienky bo oni peniaze nemaju, ja mam v pivnici tlaciaren a tapetujem nimi steny 😠 😠 😠 😠 😠

vcelka77
21. jan 2010

podívej se mi do albíčka, já tam mám tabulka jak to je v ČR aktuálně 🙂

vinifera
21. jan 2010

No konečne som našla niekoho kto má v pivnici tlačiaren. Jonatanka prídem si aj ja vnoci natlačiť. Ked teda nebudete tlačiť vy. Ani nebývate daleko. Len 10 km. Jupiiii 🙂

jonatanka
21. jan 2010

vinifera vsak prid, uvarim kavu aby si bola cula 😀