Ahojte,ma tu niekto skusenosti s rakuskou materskou?Aka vyska materskej sa tam dostava a po aku dobu?Dakujem 🙂
ďakujem za info. 🙂
Ahojte, ja zijem a pracuje v rakusku a som tehotna. Tieto moznosti su mi jasne, ale neviete mi poradit ako je to s poistenim potom ako doberiem Kinderbetreuungsgeld? Napriklad si vyberiem moznost 80% z platu a budem to poberat do 12 mesiaca zivota dieta, pocas tohto obdobia som aj poistena, ale planujem doma ostat o 6 mesiacov viac. Ako je to s poistenim? Budem si musiet pocas tejto doby platit poistenie sama? A kolko to je? Viem ze rakusanky maju moznost sa nechat pripojistit k manzelovi ale moj priatel pracuje na slovenku ja v rakusku tak neviem ake mam moznosti v takomto pripade. Viete mi poradit? Dakujem!
ahoj ako dlho musim pracovat v rakusku , aby som dostala matersku??? dakujem
@julichen pol roka si musi platit sva a vtedy ti vznikne narok
@lentilka21 pol roka si musím platiť aby som dostala matersku v Rakusku može to byť aj ked budem tehotná napríklad v 1 mesiaci
@martuska00 ano proste pol roka a vznikne ti narok
lentilka21 a čo ak je manžel zamestnaný v Rakúsku možu mi aj cez neho vypočítať materskú , ja som v roku 2011 bola zamestnaná 1 rok
@ichbinich ahoj.prosim ta moc tym modelom vyplacania nerozumiem, model 1 a 2 sa vyplaca mesacne?a kolko je wochengeld?ako sa to pocita? A po materskej nasleduje rodicovska do 2,5roka dietata?a rodicovsky prispevok sa ako pocita?ak mas na mna minutku cas mi odpovedat budem ti velmi vdacna 🙂
@miskacool,
vsetko sa vyplaca mesacne
Wochengeld je 8 tyzdnov pred porodom a 8 po porode (12 po cisarskom alebo dvojcatach) a je to vo vyske tvojho platu. Ak si nepracovala, Wochengeld nedostanes, dostanes rodicovsky prispevok (presne tak isto ako na Sk). Wochengeld = materska.
Tie varianty, ktore @ichbinich vypisala su vsetko rodicovske prispevky, vyberies si sama, ktory ti najviac vyhovuje. Ak chces doma ostat s dietatom do 2,5 roka, vyberies si poslednu variantu a do 30 mesiacov budes mesacne dostavat cca 450€. Ak si vyberies kratsiu variantu, budes aj peniaze dostavat kratsie (ale zase o nieco viac). Suma, ktoru ti vyplatia ako rodicovsky prispevok je vzdy priblizne rovnaka (vo variante 3,4,5), rozna je len dlzka vyplacania.
@vroni dakujem pekne,jednak sa pytam aj do buducnosti (keby sme mali druhe babo) ale aj kvoli pritomnosti. Dcera ma 17meaiacov a mam moznost nastupit do prace v AT na 80hod/mes. Takze by som mala narok na tu 5.variantu?a na sk by som rodicovsky uz nepoberala? A co su tu rodinne pridavky 23,50€ tak v AT su ake? A leby som tam otehotnela,na prve dieta mi budr chodit rodicovska a na druhe materska,alebo len na jedno ako je to na sk?
Ano, narok by ti vznikol, doplacali by ti zrejme do vysky rakuskeho prispevku, rodinne pridavky tiez (cca 160 € mesacne na dieta). Ako je to so subehom materskej a rodicovskeho, to veru neviem, ale skor si myslim, ze nie, mozno tu bude niekto vediet presnejsie.
@vroni na sk som mala najvyssiu matersku do 7mes.dietata,ale kdze mi skoncil prac.pomer na dobu urcitu uz by som taku pri druhom dietati nedostavala. Tak sa musim aj rak zameatnat ak chcem aspon nieco ,,normalne,,poberat na druhe babo. A varianta 30+6 ako funguje tych 6mesiacov v pripade otca,ked je zameatnany na sk?musel by byt fizicky doma?alebo by mohla byt dcera v sukr.skolke?
@miskacool
Tych dalsich 6 mesiacov dostanete iba vtedy, ak pojdes pracovat ty a otec dietata ostane doma. Moze pracovat mozno nejak minimalne. Presne to neviem, informuj sa v GKK alebo AK (Arbeiterkammer). Par kolegov ostalo 2-3 mesiace doma, ale myslim chodili na 1 den za tyzden do roboty.
POZOR, nemozete sa vymenit na viac ako dva krat, potom zanika narok. Teda tych 6 mesiacov si moze otec dietata rozdelit myslim maximalne na dva diely. Boli o tom pripady v novinach, tak sa dopredu informuj presne a daj si to aj pisomne 😉
Vyplacane je vsetko mesacne, dokonca uz aj Falmienbeihilfe od ministerstva. Kedysi to bolo kazde dva mesiace. A coskoro sa to zmeni, ze netreba podavat extra ziadost, ale ak splnas podmienky, tak ti to zacnu posielat automaticky (konecne prisli na to, ze mame centralny register obcanov a pomaly sa urady prepajaju aj elektronicky, dosli do roku 2015 😝 😉 )
@ichbinich ja by som chcela ist pracovat do AT teraz ked ma dcera 17meaiacov. Predtym som pracovala len na sk. Jej otec pracuje na plny uvazok na sk a tak to aj ostane. Ked teraz nastupim v AT na pol.uvazok budem mat narok na rodicovsku?alebo len na rod.pridavky? Teraz si ma trochu poplietla 🙂 skolku uz mam vybavenu,sefovi som sa prihlasila uz len cakam ze dodrzi co slubil.
Inak na sk sme sa uz na rodicovskej dov.vymenili matka-otec-matka,lebo tu moze clovek byt na RD a pracovat na plny uvazok.
@miskacool
Rodinne pridavky dostane kazdy, pokial viem.
Rodicovsku/Kinderbetreuungsgeld kazdy poisteny v AT.
Ak by si pracovala na polovicny uvazok, tak by si bola poistena, a teda by si mala narok.
Ale predsa len, radsej sa spytaj, najlepsie osobne, v GKK alebo Arbeiterkammer. Najma ako by to bolo s tym predlzenim, ak by siel na rodicovsku otec.
Ahojte zienky. Ako je to s Wochengeld ak momentalne pracujem ako opatrovatelka na rakusku zivnost,platim si rak.odvody a v buducnosti by som napr. otehotnela. Mam na Wochengeld narok,alebo musim byt pripoistena? Dakujem za odpoved.
@ichbinich ahoj, tak ako som pisala pred casom tak sa aj stalo, uz mesiac a pol som zameldovana na 80hod/mes. Chcem sa ta este spytat,na to aby som poberala rodicovsky prispevok z AT musim mat v AT aspon prechodny pobyt? Tak ako je to so slovenkami ktore pocas prace v AT otehotneju a chcu z AT matersku? A kolko musis v AT odpracovat aby si dostavala matersku? (To s materskou je len taka podotazka do buducna 🙂 ) Teraz ma najma zaujima,ten precjodny pobyt spojeny s rodicovskymi prisp.,ako vybavit rodicovsly prisp.a rodinne pridavky, kam mam ist najprv,co si mam okrem tlaciv ako je E411,E401 atd (nasla som ich na opatrovatelky v rakusku.sk tusim) priniest? Zmluvu,rodny list.potvrdenie o trvalom pobyte doma na SK? Co este? Vsetko musim mat prelozene? A vies mi poradit prosim ta ci mam narok na 13.plat ak pracujem od 17.4.? A najdem niekde slovensku verziu tlaciva Familienbeihilfe, Antrag auf Gewahrung a Antrag auf Kinderbetreuungsgeld?
@ichbinich ak si najdes na mna minutku mi odpisat budem ti veeeeelmi vdacna 🙂 a poslem ti srdiecko ;) chichi alebo sa mozme dohodnit v IP lebo o vybavovani tychto papierov pocuvam same hororove scenare ake je to tazke ako sa to vybavuje pol roka atd.a zaaahadne si uz nikto nepamata ako si to vybavili a co vsetko k tomu potrebovali :( ...
@miskacool
Ahoj!
Na tvoje detajlne otauzky bohuzial odpovedat neviem, kedze tu zijem uz velmi dlho, mam tu trvaly pobyt a pred prvym tehotenstvom som pracovala na plny uvazok.
Wochengeld v druhom tehotenstve som tiez dostavala, aj ked nebola pre odchodom na matersku zamestnana na plny uvazok, takze to by nemal byt problem.
Co sa tyka papierov, radsej maj vsetko pokope, ked pojdes na urad. Na hociktory urad 😉 Ja chodim vzdy s fasciklom. Lebo naaahodou si spomenu, ze potrebuju este neviem ake potvrdenie, tak sa len prehrabem a mam 😉
Prelozene, a to uradne(!), urcite budes potrebovat rodny list/rodne listy (aj otca a dietata), sobasny list (ak ste zosobaseni).
Ja si vzdy vsetky informacie najdem na help.gv.at, ta stranka sa da myslim prepnut na anglictinu. To je jedno, co potrebujem vybavit, tam si najdem info, co treba na aky urad doniest, apodla toho sa drzim... Takze naozaj si nepamatam, co som kde presne nosila 😅 Lebo papiere nosim vsetky 😉
Tu v Grazi som v slovencine este nevidela ziadne formulare, tu nie su ani len kurzy slovenciny. Vo Viedni mozno aj maju.
(Ak potrebujes pomoct s prekladmi a pod., rada ti pomozem cez IP.)
ahojte prosim viete mi poradit? Teraz v juni mi konci rodicak muz robí v AT ja som doma na SK, variant sme mali ten najdlhší 30-6 ,Bola som na socialnom na SK ze ci si mozem poziadat ten polrok unas ze v rakusku mi konči.A ona mi vravela ze si musi muz poziadat najprv tych 6 mes a az potom ak mu to zamietnu daju mne na sk.No len nevieme ci by nemusel ostat muž doma a zarobi viac ako 16200 v hrubom za rok.ON ostat doma nemoze lebo ja nerobim nikde.A nevieme ako dalej postupovat .Dakujem za radu
https://www.facebook.com/groups/342056729228203... skus sa opytat tu kocky ti isto poradia
@katren32
@ichbinich ahoj,dakujembti pekne ze si si nasla cas, ta stranka vyzera super, urcite je v nej vsetko potrrbne, ale neviem az tak dobre po nemecky aby som vsetko precitala a nez si to poprekladam..fu..aj tak som nemasla co som hladala. Ale dakujem za typ,vsetky papierr nosit zo sebou a aj tri styri kopie 🙂
@katren32
Ak chcete predlzenie o tych 6 mesiacov, MUSI byt manzel doma. To KInderbetreuungsgeld budu vyplacat jemu. Myslim, ze nemusi ostat plnych 6 mesiacov, ale nejaku minimalnu dobu musi. Potom sa mozte vystriedat. Ale pozor, vystriedat sa mozte iba raz. Tebe samej to nepredlzia ☹ Je to vlastne sposob prinutit otcov ostat doma, ale budme uprimne, u 90% sa to fakt neda. Par mojich kolegov ostalo doma mesiac-dva, ale nie viac.
Ja presne detajly neviem, lebo sa ma to netykalo, proste som dostala od statu o dva krat 4 mesiace menej, lebo som na materskej ostala iba ja...
Ale v GKK alebo AK (Arbeiterkammer) urcite vedia vsetko presnejsie...
@miskacool
Hej, vsetko v originali a mas pravdu, este ja 4 kopie je najlepsie... 😉 😀 Lebo este pojdu oduti ku kopirke a zkasnu od teba neviemkolko za okopirovanie 😉
Asi sa budes musiet skontaktovat priamo s poistovnou (podla vsetkeho GKK) alebo teda AK - Arbeiterkammer (doslova "Komora zamenstnancov"). Oni maju poradenstvo zadarmo, urcite pomozu.
@majuska77:
Matersku, teda Kinderbetreuungsgeld, si zvolis po porode sama. Teda existuje niekolko modelov:
1) 1000.- na ruku do 12. mesiaca zivota dietata, ale vyplaca sa az po doplateni tzv. Wochengeld, ktore sa rovna poslednemu platu, 8 tyzdnov pred vypocitanym porodom a 8, resp 12 tyzdnov (po cisarskom alebo dvojcatach/trojcatach) po porode.
2) 80% z posledneho platu, tiez iba do 12 mesiaca dietata
3) Model 12+3. Teda jeden rodic ostane doma 12 mesiacov, potom moze ostat druhy rodic dalsie 3 a vtedy sa vyplacanie predlzi o tie tri mesiace.
4) Model 20+4, to iste ako 12+3, ze ak ostane aj otec, platia dalsie 4 mesiace (teda do 24. mesiaca dietata, nie 24 mesiacov od zaciatku vyplacania).
5) Model 30+6, vid hore.
Pri modeli 12+5 dostanes viac mesacne, ako pri modeli 20+4 a to je zase viac ako pri modeli 30+6. Pozor, rodicia sa pri dietati mozu vymenit maximalne 2 krat! Teda napriklad matka-otec-matka. Ale nie viac, potom nedostane nikto nic. Presne toto chcu teraz zmenit, ale myslim, ze o tom este iba debatuju.