Výška materskej pri práci na dohodu

ivetkatka197808
26. mar 2017

Chcem sa opytat v marci tohto roku mam ukoncene 2 roky prace n dohodu , dohoda mi stale trva a stale pracujem , nastup na matersku mam mat v juny tohto roku,,,na socialke mi povedali , ze mam odrobenych 270 dni som bola ja nemocensky poistena, a ze mi vznikne narok na matersku, lenze, ked som si predbezne vypocitala podla pasky co za mna odvadfza zamestnavatel odvody , tak mi vysla vyska materskej len 30 eur mesacne....myslite ,ze mi stat doplati do vysky rodicovskeho prispevku , ? a dalsia otazka narok na podporu budem mat?

evittam
26. mar 2017

@ivetkatka197808 Ano doplati. Po narodeni dietata treba o to poziadat UPSVaR. Co sa tyka naroku na podporu-budes ho mat ak splnas podmienky naroku a bude ti vypocitana z tvojej HM-50%.

evittam
26. mar 2017

@ivetkatka197808 Inak skoda,ze to riesis az teraz. Mohla si mat peknu MD keby si to zacala aspon pred mesiacom.

ivetkatka197808
autor
27. mar 2017

@evittam nerozumiem, preco pred mesiacom?

ivetkatka197808
autor
27. mar 2017

@evittam materska sa vyplaca od 34 tyzdna, teda ak sa este dieta nearodi, tak uz mesiac vopred mi vyplatia, teda za jun by som mala dostat v juli,ci?

evittam
27. mar 2017

@ivetkatka197808 No lebo keby si mala moznost sa zamestnat na 90dni bez PN a OCR pred nastupom na MD na vyssiu mzdu tak by si mohla mat krasnu MD.😉

evittam
27. mar 2017

@ivetkatka197808 Na MD mozes nastupit 6-8 tyzdnov pred terminom porodu.

ivetkatka197808
autor
27. mar 2017

@evittam aha, to keby mi dali normalne zmluvu na tych 90 dni, tak bys som mala lepsie matersku chapem, no co uz, nevedela som....no hej 27.7 mam termin porodu, teda nastup je v juny, cca 2 tyzden junovy, to by som uz v juli mala dostat matersku prvu ,ci az v auguste...

evittam
27. mar 2017

@ivetkatka197808 Nie len zmluvu ale by si musela zmenit zamestnavatela. No zalezi kedy das papiere od lekara zamestnavatelovi a ten na SP. Pri dobrom nacasovani dostanes MD za jun v juli alebo potom az v auguste za jun+jul.

ivetkatka197808
autor
27. mar 2017

@evittam aha dakujem....ale aj ta podpora , ked mi dava na paske len 5 eur v hrubom tak, by mi vysla smiesna suma 25 eur, ci?

evittam
27. mar 2017

@ivetkatka197808 Asi si myslela 50Eur....No bohuzial presne tak.

ivetkatka197808
autor
27. mar 2017

@evittam ano tak....a teraz tak rozmyslam, manzelov kamarat by ma aj zamestnal odteraz na zmluvu, na papiery , a myslis, ze by mi vysla weste ta lepsia materska, vsak mam este cely april, ma jun a az vjuli mam termin?splnala by som 90 dni...

evittam
27. mar 2017

@ivetkatka197808 No ved si to vyrataj....Potom by si ale nemohla ist na MD tych 6-8tyzdnov pred porodom...A ten PP,ktory mas by si musela ukoncit. Len neviem na 100% ci by to takto bolo mozne. Co ty na to @zalka?😉

zalka
27. mar 2017

@evittam hm... SP by skúmala či 6t pred TP je splnená podmienka 90 dní poistenia, čo už zadávateľka @ivetkatka197808 nesplní, kedže do predpokladaného nástupu na MD 6t pred TP je menej ako 90 dní.
Ale stále môže mať MD vo výške cca 300e

evittam
27. mar 2017

@zalka Myslis DNP? To ma nenapadlo...

zalka
27. mar 2017

@evittam áno ukončiť dohody a založiť DNP z min. VZ 441,50e
alebo sa zamestnať u niekoho z min. platom 441,50e ...
už nestíha 90 dní .. takže toto je riešenie .. 300e MD je viac ako 203 RP resp. 213 RP

evittam
27. mar 2017

@zalka Jj. Vidis na to som uplne zabudla.😉

ivetkatka197808
autor
27. mar 2017

@evittam
@zalka dakujem vam velmi pekne za rady, skoda, mala som na to mysliet skor....este raz dakujem....

saurik
27. mar 2017

@zalka ak sa tu mozem votriet...vedela by si mi prosim poradit? Ja som v takej zvlastnej situacii. Pracujem na polovicny uvazok a k tomu mam dve dohody u ineho zamestnavatela. Ak by som chcela otehotniet, ako to urobit aby som mala co najvyssiu matersku? Z coho sa mi bude pocitat? Dakujem vopred za odpoved 😉

zalka
27. mar 2017

@saurik dohody sú na pravidelný príjem ? odvádzajú sa odvody na nemocenské poistenie?

saurik
27. mar 2017

@zalka ano, ide o dohody o pracovnej cinnosti, odvody sa odvadzaju

zalka
27. mar 2017

@saurik tak potom z každého zamestnania a dohody z kt. splníš 270 dní poistenia tak z hrubej mzdy ti vyrátajú MD ...
prv otehotni .. potom rieš alternatívy .. samozrejme včas .. zatial to máš dobré .. zamestnanie + dohody

saurik
27. mar 2017

@zalka dakujem velmi pekne. Myslela som si, len niekto mi tvrdil ze sa to nezratava a ze ak chcem aj z tych dohod, musim ich ukoncit....a teraz ak tu matersku dvihnu, bude to v podstate vyska cisteho terajsieho prijmu vsak? Teda ak zratam tie dohody a pol.uvazok a je to 750 eur, uz sa mi asi neoplati platit Dnp?
A este jedna otazka..ak by som pocas materskej chcela pracovat na dohodu u zamestnavatela, kde mam polovicny uvazok..to by asi malo ist...ale co u toho, kde mam dohody?

zalka
27. mar 2017

@saurik no áno mohla by si ... dohody nástupom na MD sa môžu zrušiť ... a založiť po pôrode nové ... napr.

nie to sa DNP neoplatí ... v tvojom prípade .. to by si musela všetko ukončiť ... aby si mohla riešiť DNP ..

saurik
28. mar 2017

@zalka dakujem za pomoc. Ono to preto riesim v predstihu, aby si v praci (neziskovka) vedeli naplanovat projekty, na ktore budu ziskavat financovanie. Cize ak by som tie dohody nemohla mat, radsej by moju poziciu nezahrnuli do projektu...

zalka
28. mar 2017

@saurik určite treba skôr sa pýtať, ty to máš najlepšiu východiskovú pozíciu takže pohodka.

semia
16. apr 2017

@zalka ahojte....poradíte mi prosím Vás...som v 5tt. od apríla min.roka pracujem na dohodu o vykonaní práce - pravidelný príjem.môžem sa ešte teraz prihlásiť na DNP aby som mala vyššiu materskú? alebo už je neskoro riešiť to? ďakujem za každú radu...

zalka
17. apr 2017

@semia ak pracuješ na dohodu, tak nemôžeš sa prihlásiť na DNP
musíš ukončiť dohodu, prihlásiť sa na DNP ...
max. VZ pre max. MD je 1766e a treba sa prihlásiť najneskôr 6-8tt aby sa stihla podmienka 26t poistenia DNP do nástupu na MD

semia
18. apr 2017

@zalka dakujem za odpoved ..... a budem to platit až kým nenastupim na matersku? nevyznám sa v tom velmi a nechcem otravovat ale preco musim zrusit dohodu ked chcem byt DNP?

zalka
18. apr 2017

@semia áno platiť kým nesi na PN alebo na MD ..
a prečo zrušiť dohodu, lebo zákon zakazuje súbeh povinného poistenia a dobrovolného poistenia ... a z dohody si povinne poistená

evittam
18. apr 2017

@semia Ak si naozaj tehotná len 5.tt tak rýchlo zrušiť dohodu, prihlásiť sa na DNP z maxima, zaplatiť pár dní a hneď na PN, PN bude z minima ale MD ak sa neudeje nič mimo plánu tak budeš mať maximálnu. A platí čo napísala @zalka.😉