Dobry vecer, chcel by som Vas poprosit o radu... manzelka je momentálne na RD (PP jej stále trvá, nástup na MD 11/2010, z nej plynulý prechod na RD). Uvažujeme nad druhým dieťaťom, ale zaujímalo by ma, akým spôsobom by sa jej vypočítavala materská, pokiaľ by sa nejednalo o tzv. reťazový pôrod t.j. druhé dieťa by sa nenarodilo do ukočenia RD s prvým (12/2013). A aký vplyv by na výšku materskej mala skutočnosť, že v r.2012 pracovala na DVP pre iného zamestnávateľa a prípadne by v "medziobdobí" medzi ukončením RD a pôrodom bola na rizikovej PN? vopred dakujem za všetky rady
@tatikmichal
tam ide aj o konkrétne dátumy, napr. teraz ak niekto od 1.1.2012 do dajmetomu 12.12.2012 bol na RD a od 13.12.2012 bol do 31.12.2012 PN, tak by sa mu malo rátať materské z minima. vid § 57 Zákon o soc.poistení
Ak ale medzi RD a pn čerpal dovolenku alebo odpracoval, tak predpokladám ide to z tohto vym.základu. No nie som si celkom istá, či po ukončení nerátajú nanovo tých 90dní (bez pn, očr...) do nástupu na md, či boli platené, aj ked to nepredpokladám, zatial to nemám overené.
ak nadväzuje rd na md a v predchádzajúcom kal. roku bola len rd (žiadne iné dni), tak sa berie pravdepodobný vz.
@zuzana909 dakujem za odpoved! a este by som chcel vediet, ako by matersku ovplyvnilo,ak by v roku 2013 pracovala na DVP pre ineho zamestnavatela? nieco sa od 1.1.13 menilo, ale celkom tomu nerozumiem. pripadne by si mohla otvorit zvivnost? co by bolo vyhodnejsie? vopred dakujem za info
@tatikmichal ak by isla na matersku dovolenku s druhym dietatom este pocas trvania RD matersku by poberala vo výske (65%)z predpokladaneho prijmu co si treba ziadat od zamestnavatela ... neoplati sa jej ist na rizikove (alebo teda na PN ) lebo by matersku dostavala uz len za rok 2012 a to z minimalnej mzdy takze by jej to vyslo len okolo 200 E-
som na tom tak isto
@tatikmichal ak by si teraz otvorila živnosť tak živnostník nie je povinný do sociálne poisťovne platiť odvody 1,5 roka takže tam by jej to materskú neovplyvnilo musela by sa len dobrovoľne pripoistiť, čo sa z môjho pohľadu veľmi neoplatí, pretože návratnosť investovaných peňazí do poistenia je nízka. keď vychádzam z toho, že ak žena nemá nárok na materské poberá od narodenia rodičovský príspvevok. takže tam sa treba na to aj takto pozerať.
ak by pracovala na zmluvu aj na dohodu tak sa jej vymeriavacie základy na určenie materskej spočítajú, ale treba splniť tiež určité podmienky.
@zuzana909 neviem,či Vás správne chápem...ak jej pôvodný PP naďalej trvá a teraz by si súčasne popri rodičovskej dovolenke otvorila živnosť (a zatiaľ by nič neplatila), tak by jej v prípade druhého dieťaťa nevyšla materská? veď by sa mala vypočítavať z predpokladaného príjmu z prvého PP, keďže ten trvá, nie? dakujem za odpoved, uz v tom mam zmätok
@tatikmichal pokiaľ stihne porodiť druhé dieťa kým prvé nemá tri roky, tak pôjde o reťazový pôrod a aj jej PP stále trvá, tak materskú si uplatní z tohto pracovného pomeru, teda ak nebude mať žiadne iné príjmy. výška sa bude počítať z predpokladaného príjmu, zväčša je to cca rovnako ako práv materská.
ak by si založila živnosť, tak tá jej materskú neovplyvní, lebo 1,5 roka sa odvody do sociálnej poisťovne nemusia platiť.
@zuzana909 ahojki, kde na SP sa mozem ist spytat, ako ovplyvni PP a praca na dohodu vysku materskej, ked som aj na invalidnom dochodku? mam narok pripocitania z prace na dohodu k materskej,ked som ID?
@zvolsiinylogin informácie by ti mali podať na sociálnej poisťovni oddelenie nemocenské dávky, skús možno ti poradia 😉
@zuzana909
Ahoj, mala by som na Teba otazocku ohladom materskej dovolenky, ak by si mi vedela poradit, bola by som nesmierne vdacna, lebo nikto sa nestretol s tym, ze v praci som mala HM 1300 a pocas materskej som mala predpokladanu hrubu mzdu minimalku!!!! 🙂 🙂 🙂 ......bola som zamestnana v kuse poslednych 10 rokov bez prerusenia a bez PN....koncom roka 2010 som nastupila na MD, vysla mi maximalna........hned po porode ma ale zamestnavatel prinutil podpisat znizenie prijmu na minimalnu mzdu, aby neodvadzal vysoke poistne za mna pocas trvania MD ☹ ☹ ☹ planujem teraz druhe dieta, ale retazovy porod to nebude /to uz nestihnem/, budem tam mat pravdepodobne pol roka pauzu......moja otazka znie,
1./ situacia - ak by som po skonceni na MD nastupila na 1 den do prace, dostala by som zaplatenu nevycerpanu dovolenku a odmeny a odstupne k tomu a potom by som sa zaevidovala na Urad prace, dostala by som slusnu podporu, aka vyska materskej by sa mi vypocitala, keby za posledne 3 predchadzajuce roky by som mala len rodicovsky prispevok + podporu ????
2./ situacia - ak by som nastupila do prace a materska by sa mi vypocitavala z pol roka rodicovsky prispevok a pol roka hruba mzda, ako sa vypocita vyska materskej v tomto pripade ???? ako suhrn vymeriavacich zakladov z oboch alebo len z pracovneho prijmu ?????
Velka vdaka
@kukulienka4 ahoj v prvom rade ťa zamestnávateľ oklamal, nakoľko počas materskej dovolenky za teba neodvádza žiadne odvody ani do sociálnej a ani do zdravotnej poisťovne !!!
1. ak by si nastúpila na 1 deň do práce a bola by ti vyplatená nevyčerpaná dovolenka a odstupné, tak by si získala maximálnu podporu po dobu 6 mesiacov, na materskú dovolenku nemôžeš nastúpiť z úradu práce, ak by si bola evidovaná na úrade práce máš nárok len na rodičovský príspevok.
tu si daj pozor na odstupné, lebo ti bude pravdepodobne počítané len z minimálnej mzdy.
viem, že mamičky po prepustený z pracovného pomeru sa prihlásia na dobrovoľné nemocenské poistenie a následne na PN aby nemuseli platiť a potom majú nárok aj na materskú dávku, v tomto prípade by si nemohla čerpať dávku v nezamestnanosti.
2. ak by si nastúpila, záleží od toho kedy by si nastúpila do práce a kedy na materskú dovolenku, pracovný pomer ti stále trvá a ako rozhodujúce obdobie môže byť počítaný rok 2012, keďže tam nebol príjem tak by sa vychádzalo z predpokladaného príjmu alebo ak nastúpiš na materskú v roku 2014 tak sa ti bude materská počítať z príjmu, ktorý si zarobila v roku 2013, rodičovský príspevok nevstupuje do výpočtu materskej, ten sa nepočíta, vždy sa počíta len príjem z pracovného pomeru a dobrovoľné nemocenské poistenie.
@zuzana909 strasna vdaka za info......mala som aj podozrenie, ze to nebude v tych odvodoch, ale mala som vtedy ine starosti, takze som to neoverovala !!!!!
v podstate som to cele pochopila - este sa chcem opytat, keby som cely rok 2013 poberala rodicovsky prispevok, v tomto roku by som sa este prihlasila na DNP /aby som splnila lehotu 270 dni/, zaciatkom roka 2014 by som otehotnela a isla na PN a na matersku by som nastupila pred koncom roka 2014, materska by mi pravdepodobne nevysla vyssia ako rodicovsky prispevok ?????
dobry veceer,chcem sa len spytat🙂Prosim poradte mi.Prave mi konci rodicovska dovolenka.Pred tym ako som otehotnela som stihla odrobit tych 270 dni,takze mala som narok na matersku,sice to nebola neaka velka suma,ale aj tak!
Teraz som tehotna druhy krat,takze idem ako by z materskej na matersku.Ale nie presne.Termin mam 20.6. ale nastup na matersku mam ax 9.5..No rodicovska dovolenka mi konci teraz 22.4..Pracovny pomrr mi stale trva v tej firme.som zamestnana na dobu neurcitu.Z firmy mi navrhli,ze teda od 22.4. si mam cerpat dovolenku,ostali mi vyse 30 dni.Takze od toho pondelka 22.4 do 8.5. budem cerpat dovolenku co je super..
Chcem sa spytat aky budem mat priemer materskej teda??Zlepsi mi tych par dni vypocet namatersku???Alebo bydem mat rovnaku ako predtym som mala;??
Dakujem pekne!!*Je to tusim okolo 17 dni dokopy dovolenky....Dakujem!!
@kukulienka4 to záleží od toho ako by si si nastavila DNP, tu sa až tak nevyznám ako sa to dá obísť aby si získala max. materskú pri čo najnižšom platení odvodov.
ak by si si mala platiť DNP podľa toho ako je nastavené, tak sa ti naozaj neoplatí platiť, lebo viac zaplatíš ako získaš, ale to by bolo dobré sa poradiť s niekym, kto je viac doma v DNP, ja osobne som mala ešte po starom a vyšlo mi to na max. materskú, ale tento nový systém nemám vyskúšaný 🙂
@zuzana909 ja som tiez bola pripad stareho DNP a vyplatilo sa mi 🙂 🙂 🙂 pri tomto je najhorsie, co clovek nevie, aku chujovinu zas vymyslia a schvalia za rok za dva ☹ ☹ ☹ ....diky Ti moc za rady, velmi si mi pomohla
@janicka11 Ahoj našla som tvoj starú otázku ohľadne materskej...síce ti nikto neodpovedal... 😒 , ale chcem sa spýtať, ja som v presne takej istej situácii ako si bola ty - to "medzi obdobie" sme vyriešili so zamestnávateľom dovolenkou u mňa to je nejakých 11 dní a chcem vedieť, ako ti teda vyrátali výšku materskej? Približne rovnakú ako pri prvom dieťati?
Ďakujem pekne za odpoveď
Eliška
Dobrý deň,
PORAĎTE MI PROSÍM...
Ja by som sa chcela informovať tiež o reťazovom pôrode. Čakáme druhé bábo a rozdiel medzi nimi bude 2 roky aj 9 mes. Materskú som poberala aj z dobrovolného pripoistenia, keďže som bola SZČO a mala som minimalnu mzdu. Základ mi vtedy vyšiel okolo 1000€. Po ukončení materskej som živnosť prerušila a medzitým som nikde nepracovala.Momentálne poberám rodičovský príspevok. Chcem sa opýtať akú dostanem teraz materskú.
Ďakujem pekne za odpoveď.
Dobrý den, chcela by som sa spýtať, ci práca na dohodu počas RD ovplyvni výsku materskej ak by som pocas RD otehotnela, Na matersku som nastupila 1.4 2013, som stale zamestnaná na dobu neurčitú. Teraz počas RD pracujem na dohodu ale len par dni v mesiaci. chceli by sme druhé bábo. Ovplyvni mi práca na dohodu výšku mojej materskej? Prvú som dostávala takmer v plnej sume. Dostavala by som rovnaku matersku ako prvy krát? dakujem za odpoved.
@zuzana909 ahoj, chcela by som ťa poprosiť o radu - som na RD (od 3/2014) a plánujem druhé dieťa - reťazový pôrod, aby nástup na MD bol v roku 2015. Počas MD aj RD som však mala uzatvorenú DoVP, časť príjmov a odvodov vyplatená v 11,12/2013 a časť v 1,2,3 a 9/2014. Započítavajú sa tieto odvody do VZ pre výpočet MD? Ďakujem za odpoveď.
@kostickabonnie no asi ťa nepoteším, s najväčšou pravdepodobnosťou sa ti bude počítať materská z príjmu z roku 2014, musela by som vidieť aké odvody boli odvodené do SP a podľa toho by som videla. tiež je veľmi dôležité za koľko dní bol príjem vyplatený 😉
@kostickabonnie a odvadzala si z tej dohody nemocenske? Lebo ja som z dohody popri md neplatila...
@kostickabonnie Je dôležité, z ktorého nemocenského poistenia (t.j. od ktorého zamestnávateľa - z ktorého prac. pomeru nastupuješ na materské).
@dena1973 ja som na prvú materskú nastúpila z HPP a DNP, takže bola maximálna. DoVP vznikla až počas MD od 11/2013 do 9/2014, ale dohodnutý čas som odpracovala do 3/2014, len za marec mi ešte nedali prachy, vraj ku dňu skončenia DoVP. Preto ma ani na socialke nechceli zaregistrovať - aby bol platcom na dochodkove štát ,lebo mám aktívnu dohodu. Akože neboli to malé prachy, ale nemám ani vyplatne pásky, lebo tie mi pošlú až po ukončení. Mám doma pásky len za rok 2013, tie pohladam a napíšem, aké tam boli odvody.
@majusqa77
@zuzana909
Stale mám záujem o max. Md a mám možnosť aj ukončiť R D aj pracovný pomer a uzatvoriť nový s max. odvodmi
Inak ďakujem za odpovede, píšem z mobilu, to je otras, ked sa to celé vymaže pred koncom. :@
@kostickabonnie Ak žiadosť o materské bude vypísaná na HPP (ten ti samozrejme ešte trvá), tak nárok ti vznikne z HPP. Mohla by si si uplatniť nárok aj v súbehu poistení t.j. aj z dohody- 2. žiadosť o materské, ale tam (z dohody) by si musela odpracovať tiež min. 270 kal. dní v posledných 2 rokoch pred pôrodom a samozrejme by ti dohoda ku dňu nástupu na materské ešte trvala resp. by si spĺňala podmienku ochrannej lehoty.
@dena1973 z dohody stačí ak má odpracovaných 90 dní a môže sa jej počítať materská aj z tohto príjmu, nie je potrebných 270 dní, lebo tie má splnené HPP.
@kostickabonnie záleží od toho aké odvody budú zaplatené z dohody, skús sa s nimi o tom porozprávať keďže ti ešte neboli vyplatené peniaze 😉
@zuzana909 Ale ak má otvorený hlavný pracovný pomer, tak sa jej tie dni nemôžu započítať do 270 dní. Počíta sa iba doba uzatvorených poistných pomerov....
@kostickabonnie
no, kočky, vidím, že nám to naša vláda riadne komplikuje 😖 Aj som uvažovala nad dvoma možnosťami,že si prepočítam, ktorá "investícia" je finančne menej náročná: a to zmeniť zamestnanie, t.j. zamestnať sa vo svojej sro s dostatočným VZ pre max. materskú alebo sa dobrovoľne poistiť. A teraz čítam, že tá druhá možnosť je už neaktuálna, nakoľko som zamestnancom (ale s min. odvodmi). Teraz aby som zas uvažovala nad inými dvoma alternatívami....zmeniť zamestnanie a zvýšiť VZ alebo sa stať nezamestnanou a platiť dobrovoľné poistenie (ale neviem, ktorý balík). Sakra, ja nechcem živoriť ďalšie dva-tri roky....
@tatikmichal to, že v roku 2012 mala dohodu o vykonaní práce nič na výške materskej nemení, vtedy sa z dohôd neodvádzalo nemocenské poistenie.
ak by po RD nastúpila do práce a potom opäť na MD tak sa jej výška bude počítať z príjmu, ktorý zarobí medzi RD a MD
ak by po RD išla na PN a potom opäť na MD, tak sa jej výška bude počítať z predpokladaného príjmu, na základe potvrdenia od zamestnávateľa
pokiaľ by medzi tým pracovala na dohodu tak tá sa jej pripočíta k vymeriavaciemu základu na výpočet materskej, pozor ale nemôže pracovať len na dohodu, musí tam mať aj nástup na PP aby sa jej zase materská nepočítala len z dohody
neviem či manželku zamestnávaš ty alebo má iného zamestnávateľa, keď by si to bol ty, tak tam by sa dala za nižšej investície získať max. materská