Výška materskej manžela SZČO z minimálnych odvodov

martuska2
25. jan 2017

Ahojte, môžem Vás poproiť o utvrdenie či dobre počítam teoreticky výšku materskej pre manžela SZČO:
Odvody platil celý rok 2016 vo výške 142,2e čo som našla že je minimum do soc. poisťovne.
Teda minimány vymeriavací základ za rok 2016 je 429e.
429x12/366dní - je 14,065e je denná dávka
*30 dní cca v mesiaci je 421e.
Žeby mal teda výšku materskej 420e a ešte by za ten čas nemusel platil nemocenské.
Ak j to tak, tak by sme to asi využili 🙂

ďakujem za utvrdenie či vyvrátenia mojich výpočtov 🙂

martuska2
autor
25. jan 2017

aha zabudla som na 65% takže to vychádza na 273,65e plu by za tn cas eplatil nemocenske a odvody, ale ja by som si nemocenske musela platit sama, keby som bola na neplatenom volne z roboty vsak?

zalka
25. jan 2017

@martuska2 MD je 70% takže bajočko by dostal 300e
a neplatil odvody do ZP a SP .. tj. ušporil by sumu cca 208,17e na odvodoch
a ty by si zaplatila 61,81e
dokopy by si oproti RP získala
300+208-62 = 446 e
a teraz dostaneš ty RP 203 a mng. zaplatí odvody 208e tj. strata 5e

takže i tak sa viac oplatí aby šiel on na MD

rawmamka
25. jan 2017

@zalka Prepáčte, možno trochu mimo hlavnej témy, ale rada by som sa spýtala, či môže otec poberať materskú (teda byť riadne na MD) a zároveň pracovať na pracovnú zmluvu (je jedno či u pôvodného alebo nového zamestnávateľa) ? Viem, že na dohodu sa dá aj počas materskej, ale je to obmedzené na 10 pracovných hodín týždenne, počas rodičovskej je to bez obmedzení. Vopred ďakujem.

zalka
25. jan 2017

@rawmamka môže pracovať na INU zmluvu , NIE na tú z ktorej je na MD, ideál je aj iný zamestnávateľ pár dní po nástupe na MD, alebo ak sa dá tak pracovať na živnosť.

rawmamka
25. jan 2017

@zalka Je nejaký problém, ak by to bol ten istý zamestnávateľ ?

zalka
25. jan 2017

@rawmamka SP ide tvrdo po takých špekuláciach, preto píšem ak by sa tá práca dala robiť na živnosť tak toto je najlepšie ...
a ak sa nedá ináč tak asi prv by som uzavrela dohohdu o vykonaní práce 350h a po vyčerpaní týchto hodín by som spravila až zmluvu dalšiu ..na dobu určitú do skončenia MD

rawmamka
25. jan 2017

@zalka Ďakujem za info, aj ja viem, že SP nemá takéto praktiky otcov na materskej rada a viac menej je to nelegálne ..... maximálne tak na dohodu alebo ako si písala SZČO, pri ktorom nie sú žiadne obmedzenia. Ešte raz vďaka.

martuska2
autor
25. jan 2017

@zalka dakujem pekne, krasne si mi to rozpisala. Volala som aj na socialku a vraj este stale je 65%, že tých 70% nie je schvalených

zalka
25. jan 2017

@martuska2 moja mýliš sa Percentuálna výška materského – 70 % DVZ alebo PDVZ od 1. dňa.

Sumy materského sa zaokrúhľujú na desať eurocentov nahor.
http://www.socpoist.sk/vyska-davky--lew/1293s#05

70% platí, a rozhoduje sa o 75% či bude toľko od mája alebo nie.

martuska2
autor
25. jan 2017

@zalka dakujem aj ja som to tak vedela. Takze pani ba pobocke v tom.ma zmatok 😂

martuska2
autor
25. jan 2017

A vedel by mi niekto povedať, že ak mi skončí materská a nastúpi manžel na materkú--ja do robotyeste ist nemozem, dla by som sa na neplatene volno, zdravotku by som si platila..ale ci mi tých 7 mesiacov neplateného volna zníži možnú dalsiu materskú v dalsom roku? myslím tým, že ak budúci rok otehotniem a budem cakat druhé bábo...ci mi to zníži výšku druhej materskej???
Ak pojdem na rodicovsku rovno a budúci rok otehotniem, dostanem zas maximálnu materskú, lebo mi to budu rátať z pravdepodobneho príjmu..teda podla posledného príjmu,,,

havana_frost
26. jan 2017

@martuska2 Nemusíš ísť na neplatené voľno, môžeš ostať na rodičovskej dovolenke. Rodičovský príspevok nerovná sa rodičovská dovolenka. Počas neplateného voľna sa ti prerušuje zdravotné aj nemocenské poistenie. Počas RD sa nemocenské síce preruší - ale ak nastúpiš po RD do práce, tak sa obdobie RD na účely rátania materského ráta ako doba nemocenského poistenia. Inak by ti ani neplatené voľno, ani RD nemali ovplyvniť výšku materskej a malo by sa ísť z pravdepodobného príjmu, keďže v rozhodujúcom období žiadny vymeriavací základ nedosiahneš.

rakahaka
16. nov 2017

Ja sa tu privtriem. Tiez chcem aby manzel szco nastupil na MD kedze je to predsa nejaky peniaz do vrecka.
Otazne je iba co so zamestnavatelom?
Ked on nema ziadnu zmluvu iba fakturuje firme. Ako ss to tam riesi? (Je kurier)
Cize ja na rodicovsku dovolenku a platim zdravotku sama. Je toto niekde podrobne spisane ake papiere k tomu treba?