Dobrý deň,
Na prvú materskú dovolenku som nastúpila v roku 2021.
Budúci rok v máji 2024 by som mala nastúpiť do zamestnania.
Ak by som nastúpila a neskor otehotnela musím mat odpracovaných 270 dni aby som mala nárok na materskú a zároveň neskôr na tu vyšiu rodičovskú dávku?
Ďakujem
@barbora707 predpokladám, že nastupuješ späť do pôvodného zamestnania. Čiže budeš mať nárok na materské a aj tehotenské....hoci by si napr. nastúpila do práce len na 1 deň a šla znovu na ďalšiu MD. Vôbec nepotrebuješ medzi tým (medzi prvou a druhou MD) v tomto prípade "odpracovať ďalších 270 dní", aby ti nárok vznikol.
@lenkakravcova a keď nastúpim a otehotniem do 3 mesiacov stačí mi si zaplatiť 3 mesiace dobrovoľného poistenia?
@alenah31 naozaj nemusím mat medzi pravdou MD a druhou odpracovaných 270? Bojím sa toho že nastúpim a v práci to nebude to práve tak by som išla na materskú. Len má odrádzalo to že či mi tam vznikne nárok na vysou rodičovskú dávku.
@barbora707 ak ti PP trvá a ty po prvej RD znovu nastúpiš do práce - nárok na materské mať budeš či odpracuješ 1 deň medzi tým alebo 270 dní alebo 40 dní...podľa toho ako sa Vám druhé zadarí🙂 Vôbec sa neplaš prosím ťa. Nič si nedoplácaš a ani v tomto prípade nemôžeš nakoľko ani nie je možný súbeh poistení na NP. Akurát materské bude v inej výške ako to prvé. Veď ani matky na reťazových MD medzi tými MD nepracujú a materské aj tehotenské majú ...takže kľud!!!!
ak ti stale trvá pracovný pomer, tak samozrejme že splnaš podmienku 270dni takže nič si platiť nemusís
@barbora707
@lenkakravcova pokiaľ PP trvá, nie je možné platiť súbežne aj dobrovoľne poistenie
@mb2021 áno som stále zamestnaná ale s tým že teraz so na MD, plánujem nastúpiť no neviem na ako doho. Preto som sa pýtala.
Takže ak to zhrniem a správne som to pochopila. Po tejto MD môžem kľudne nastúpiť do prace hoc len na 2 týždne a budem mat nárok na vyšší rodičovský príspevok?
@barbora707 ty nemusíš dokonca ani vôbec nastúpiť keďže ti PP trvá - ak by ti náááhodou vychádzala nadväznosť druhejj MD na koniec prvej RD - aj tak budeš mať na materské nárok a aj na vyšší RP a tiež tehotenské.
@alenah31 To som rada. Ďakujem naozaj veľmi pekne za objasnenie 🙂
Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za odpovede 🙂
@barbora707 ako, vždy musíš mat tých 270dni sociálneho poistenia za posledné 2 roky spätne ku dňu pôrodu.
Ak nestíhaš toľko odpracovať, tak si pre istotu zaplať 3 mesiace dobrovoľného poistenia,, potom aj keby si nastúpila do prace a následne otehotnela, tak ti to vyjde určite. 🙂