Výška materskej

30. okt 2020

Poprosila by som o odpoved na moju otazku. Uz 4 roky pracujem v jednej firme na trvaly pracovny pomer, plat mam okolo 800 eur v cistom. Som tehotna na pn na rizikovom tehotenstve od augusta tohoto roku. Termin nastupu na matersku mam februar 2021. Moj zamestnavatel prispieva ludom na dlhej pn okolo 200 eur v cistom mesacne. Takze kazdy mesiac mi aj na on chodi od zamestnavatela na ucet okolo 200 eur. A moja otazka je, bude sa kvoli tym 200 eur, ktore dostavam pocas pn znizovat moja materska, alebo sa do vysky materskej berie do uvahy iba prijem do nastupu na pn?

basska_b
30. okt 2020

Podľa mňa nie. Ale najlepšie asi na sociálnej poistovni povedia. Lebo z tých 200 eur oni pravdepodobne obdržali odvody, čo by bolo pre teba nevýhodné, lebo z ich pohľadu to vyzerá, akoby ti znížili plat a dostávala by si už len 200 eur v čistom mesačne. Na druhej strane ale, doba stravená na PN sa do výpočtu nemá počítať.

katarinabaculik
30. okt 2020

Ahoj, pozri si tento link, je tam asi to čo potrebuješ. https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...

katarinabaculik
30. okt 2020

Ale v skratke PN, sa nepočíta do výpočtu materskej a základ pre výpočet sa berie z predchádzajúceho roka, pred nástupom na materskú.

basska_b
30. okt 2020

Z tohto linku, čo dala Katka, je to jasné. Čiže pn ani príjem na pn sa do výpočtu nezapočíta.

denný vymeriavací základ zamestnanca je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia.

» z rozhodujúceho obdobia sa vylučujú obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na nemocenské poistenie (práceneschopnosť, ošetrovanie člena rodiny).