Ahojte maminy 🙂 idem si k vám po radu, pretože som sa to zatiaľ nikde nedočítala. Termín pôrodu mám koncom decembra 2024. Na materskú by som teda mala nastupit v novembri. Viem, že sa počíta z denného vymeriavacieho základu za rok 2023. Ten mám však o niečo nižší ako za rok 2024. Moja otázka je, ze či v januári 2025 mi uz bude počítaná materská za rok 2024 alebo stále fixne za rok 2023? Robí mi to rozdiel 150€ mesačne. Ďakujem vám za radu 🙂
Nie… dostanete jedno rozhodnutie a to sa meniť nebude
@macaela je to nastavené úplne v poriadku. Prečo by nebolo? Ako píše @misana84 bolo by to zle nastavené, aj keby to bolo opačne? Žeby si mala tento rok nižší príjem, ale materské by sa ti počítalo z tej vyššej? To by si asi bola spokojná. Buďme radi za to, že na Slovensku je vôbec takto štedrý systém, že materské a potom rodičovské do 3 rokov. V mnohých krajinách EÚ žena po pol roku nedostane už nič.
@macaela vieš si zvýšiť príjem zmenou zamestnania. Ak súčasné zamestnanie ukončíš a v novom do nástupu na MD odpracuješ minimálne 90 dní bez PN/OČR, bude sa ti počítať materské z tohto nového príjmu. Samozrejme, za predpokladu, že sa zrazu čašníčka nezamestná ako obchodná riaditeľka alebo že sa človek nezamestná u člena rodiny - také situácie vie SP vyhodnotiť ako účelové a neschváliť vyššie materské.
Nie, bude celý čas rovnaká. Čiže ak nastupuješ na MD v roku 2024 a nemenila si zamestnávateľa, bude ti počítaná z príjmu v roku 2023 a bude celý čas rovnaká.