Výška materskej 2023/24 - reťazovy pôrod

ivanak149
20. nov 2022

Dobrý deň, chcem sa opýtať.
Som na materskej od 3/2021.
Ak by sa mi podarilo otehotnieť resp nastúpiť na materskú do doby kým pôjdem naspäť do práce tj reťazovy pôrod, (TPP na dobu neurčitú) čo by malo byť 5/2024 budem mať rovnakú materskú ako som poberala pri prvom dieťati ? Ak nie, ako zistím výšku?
Chceli by sme súrodenca, a čo má mrzí ale teda v dnešnej dobe sa človek žiaľ musí pozerať aj na finančnú stránku veci.
Taktiež ma zaujíma načo budeme mať narok, asi rovnako ako pri prvom dieťati, akurát dlhšie tehotenské (pri prvom porode to vyšlo na mesiac keďže to platilo od 1.4) ) a po čase príspevok pri narodení?
Ďakujem

barus26
20. nov 2022

@ivanak149 áno rovnaká materská ako predtým. Tehotenské od 13tt do pôrodu a po narodení príspevok pri narodení dieťaťa.. plus ak máš dve deti do 3 rokov dá sa požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťaťa to je na 2-3 mesiace, mesačne 41€..

luliu
20. nov 2022

@ivanak149 materská bude minimálne taká ako prvá, môže byť kľudne vyššia 😉

ivanak149
autor
21. nov 2022

@luliu toto prvýkrát počujem, prečo? 😀

ivanak149
autor
21. nov 2022

@barus26 nieje to len za nejakých podmienok slobodná mamička a pod?

barus26
21. nov 2022

@ivanak149 nie. Ja som vydatá a poberala som ten príspevok

veronice
21. nov 2022

@ivanak149 aj mne vyšla o par eur vyššia materska 🙂 ja som stihla retazovy porod ltt - odchádzala som na ňu 5 dni pred tým než dcera dovŕšila 3 roky 😁👍 a ano, nárok budes mat na tehotensky prispevok (ten budeš mat aj keď retazovy porod nestihneš), aj na "kočíkovne" a matersku minimálne rovnakú ako si mala naposledy alebo teda vyššiu, nakoľko sa to nanovo prepočítava a mne napr počas materskej zvýšili mzdu tak sa mi to rátalo z toho nového platu. Uz len to teda stihnúť 🙂 drzim palce nech sa to podarí ako si želáte 🍀

ivanak149
autor
22. nov 2022

@veronice ďakujem ❤️ aj keď teda neviem a pochybujem silne či sa niečo dvihalo v štátnej sfere 😀 (domov dôchodcov)

ivanak149
autor
22. nov 2022

Ešte sa opýtam...môžem mať aj nižšiu ? Ak platy klesli? Keďže do priemeru hrubej mzdy sa rátajú aj odmeny a pod a viem že tie už teraz niesu takže aj platy sú nižšie

barus26
22. nov 2022

@ivanak149 nie nižšia byt nemôže