Ahojte,
mám otázku ohľadom výšky materského. Minulý rok som pracovala na dohodu tam bol príjem menší asi pol roka(2021) nejaká minimálka (bola to viac menej brigáda, nerobila som ani plne mesiace, chodila som len na záskok za dievčatá čo brali dovolenku, prijem okolo 300e v čistom) teraz od 25.3.2022 pracujem normálne na zmluvu na dobu neurčitu už za 1000e v hrubom s tým že vlastne z tejto práce nastúpim na materskú nástup začiatkom Novembra.
1.Budú brat do uvahy aj prijem za tento rok že?
2. Akú asi materskú možem očakávať?
3.Kedy sa dozviem výšku materského? Je ten prechod hladký? ked 1.11 nastúpim na materskú mne este 15.11 príde výplata plus preplatená dovolenka z tohto roka. Kedy možem čakať materké? už v novembri? alebo pride az v decembri za november?
4.Tehotenské ešte príde aj v novembri?
Ďakujem za každú radu. ❤️
Materské sa bude počítať z príjmu za obdobie od 25.3.2022, čiže iba z tohto zamestnania.
Materské je 75% z hrubého príjmu,čiže cca tvoja čistá mzda.
Pokiaľ máš nástup od 1.11. výplata príde najskôr v decembri, sociálne dávky sa vyplácajú mesiac spätne. No SP má na rozhodnutie o nároku na dávku 60 dní od dňa doručenia tvojej žiadosti,čiže môže sa stať,že príde až v januári výplata aj za november,aj december.
Tehotenské ti patrí do dňa pôrodu, čiže za november ti príde v decembri a predpokladám,že rodiť by si mala až v decembri,čiže aj v januári za dni v decembri do pôrodu (vrátane dňa pôrodu).
Čo sa týka predplatenej dovolenky,ak si ju nevyčerpás, prenáša sa ti, zamestnávateľ neprepláca nevyčerpanu dovolenku pred nástupom na MD