Vyradenie z úradu práce a materská

21. apr 2020

Ahojte, potrebujem poradiť, som evidovaná na úrade práce. Od 19.4(6 týždňov pred pôrodom) som nastúpila na materskú, (predtým som normálne pracovala, 270NP mám) nárok na matersku mi vznikol. Včera som sa bola dať vyradiť z evidencie, nakoľko už som na materskej, pani na úrade mi povedala, že má vyradia až keď sa malá narodí. Nemali by ma vyradiť dňom nástupu na MD? Dakujem

marhel
21. apr 2020

Na nete majú uvedené, že vyradenie narodením dieťaťa, nie nástupom na materskú.
https://www.upsvr.gov.sk/sl/oddelenie-sluzieb-p...

Pracovníčka na Úrade by to mala vedieť najlepšie, nie mamičky na MK.

autor
21. apr 2020

prepáč, že som sa opýtala 😨@marhel

marhel
21. apr 2020

Mne nevadi, ze si sa opytala, nechcela som sa ta dotknut, len proste niekedy nechapem, ze ak ma niekto elevantnu info z uradu, potrebuje si to potvrdit od cudzich ludi.

luciab19
21. apr 2020

@marhel to nie je pravda, čo si napísala. Veľa krát úradníčky povedia úplne zle niečo. Napr teraz aj čo sa rieši podpora pre SZČO, pani na urade dala úplne zle info jednej mamičke tu, tá sa tu potom pýtala a až tu dostala dobre info. A bolo tu viac takých prípadov...rozdiel je pýtať sa niečo, čo sa dá najst aj na nete, to hej, ale nesúhlasím s tým, čo hovoríš, že úradníčka dá vždy dobre info a netreba to už overiť žiadnym spôsobom

fokuska
21. apr 2020

@luciab19 Suhlasim, ze uradnicky casto podaju nespravne informacie - ustne. Akonahle to chces pisomne, uz sa poradia a napisu to co odpoveda zakonom.

V tomto pripade je ale uplne jasne a zrozumitelne na stranke, ktoru dala @marhel napisane, ze vyradia z evidencie ku dnu narodenia dietata. Takze pochybovat o tom, je v tomto pripade uplne zbytocne. Plati to, co je uvedene na oficialnej stranke.

luciab19
21. apr 2020

@fokuska presne súhlasím. Ak už chces niečo písomne už je to o inom a tiež súhlasím aj s tým, že treba najskor skúsiť najst info na nete, overený zdroj a až keď ozaj niečo neviem najst, alebo je to veľmi komplikovane, tak sa ešte radšej skúsiť poradiť. V tomto prípade to je jasne

evittam
21. apr 2020

@marhel Vyradia vtedy kedy požiadas. A suhlas s
@luciab19 Ja mam nemale skúsenosti s nespočetnymi dristami od nejakých tetusiek na urade ze vraj znalych. Im uz neverim vobec nic. Ak by som verila alebo xy mojich známych ci žien z MK, ktorým som pomohla tak maju "holu rit" a nie co im prináleží. Bohužiaľ a cest vynimkam.

marhel
21. apr 2020

@luciab19
@fokuska ja som nepisala, ze uradnicky maju vzdy pravdu a v kazdej veci. Ale kazdu info overovat na MK mi pride blbost, plus znevazovat kazdu odpoved z uradu a dat prednost neznamym ludom na MK. Sama viem, ze najlepsie je si veci nastudovat a nespoliehat sa na rady z Uradu, lebo tam kazda nevie nic viac mimo svojej agendy. A niektore bohuzial ani svoju. A momentalna pomoc SZCO je kapitola sama o sebe, veci sa riesia a menia za pochodu. Sama som musela mzdy opravovat na 3x, lebo napr.info k pandemickym PNkam postupne doplnali o nove a nove info.

luciab19
21. apr 2020

@marhel ja viem, že si nenapísala, preto píšem, že treba overiť info cez dobrý zdroj a keď si človek nie je istý tak potom sa pýtať. Ja len na margo toho, že si napísala, že teta na urade dala relevantne info. Lebo človek si nemôže byt istý tým, čo povedia na urade. Akurát autorka keby ťukne stránku upsvar; tak to tam v pohode nájde.
@evittam mas pravdu oni nevedia a niekedy sa tvária zbytočne dôležito, keď už to chces písomne tak sa osopia veľakrát. Treba ale zakaždým prečítať zakon a fakt overené zdroje - napr upsvar alebo sociálka a to čo tam píšu, vytlačiť a ukázať im. Resp rovno zákon. Potom zvyknú zmeniť argumenty aj oni, keď vidia, že človek vie o čom hovorí

3petka
21. apr 2020

Ahoj, mňa vyradili až keď som doniesla rodný list dieťaťa.

autor
21. apr 2020

@3petka ďakujem 🙂

autor
21. apr 2020

@luciab19 tu nejde o to,že si neviem ťuknut na stránku,ale mi bolo povedané, keď ma zaradili do evidencie, aby som sa prišla dať vyradiť pri nástupe na MD...

prea
26. máj 2020

Baby ale materská Vám normálne prišla pred pôrodom len vyradenie z evidencie bolo neskôr ?