Výpoveď v práci, snažilkovanie a možná materská

katarinam9
12. okt 2016

Ahojte dievcata ...som tu nova,tak neviem kam mam co napisat ...chcela by som sa vas opytat,ci mate niektora skusenost, a to takuto ... Dala som vypoved v praci,chcem ist na podporu a zaroven sa snazime o dieta...Chcem sa opytat,keby som otehotnela skor ako mi skonci pracovny pomer,isla by som na podporu,mala by som potom narok na materske??? Netusim na koho sa mam obratit,kazdy vravi inak...A kedze som zamestnana 4 roky,nechcela by som prist o narok na matersku ... Poradite mi niektora??? Za odpovede hocijakeho druhu vopred dakujem 🙂

draik
12. okt 2016

Nárok na materské by ste mali.

katarinam9
autor
12. okt 2016

Dakujem velmi pekne za odpoved 🙂

lenka_samorin
12. okt 2016

Ahoj, musíš byť najmenej 270 dní nemocensky poistená v posledných dvoch rokoch pred pôrodom, to zatiaľ spĺňaš, ale zároveň musíš byť v čase začiatku materskej, čiže 6 týždňov pred pôrodom nemocensky poistená, teda zamestnaná. Neviem ako je to teraz s dobrovoľným platením nemocenského poistenia v súvislosti s materksou. Čiže nepomôže, že otehotnieš zamestnaná, musíš asi vytrvať v zamestnaní do odchodu na materskú. Viac info nájdeš http://www.socpoist.sk/materske/1293s alebo zavolaj priamo na ich poradňu, vo veľa veciach poradia.

nivea777
12. okt 2016

@katarinam9 ked otehotnies musis byt zamestnana.. a potom mozes dat vypoved kedze budes v ochrannej dobe ale ak by si to nestihla oznamit v praci tak ti treba doklad,ze si naozaj v case trvanie PP bola uz tehotna.takze najlepsie dat vypovede pockat tak ze oznamis tehotenstvo vacsinou sa to robi s knizkou a listom..cize tak do 12-14 tt by zamestnana a potom podat vypoved

alana1
12. okt 2016

@lenka_samorin nemyslim,ze je to spravne co pises. a co ochranna lehota u tehotnej?

draik
12. okt 2016

@lenka_samorin
Ako ste dobre začali, tak ste to hneď v druhej časti prvej vety pokazili. Viď ochranná lehota.

lenka_samorin
12. okt 2016

áno dievčatá, máte pravdu 🙂 Je tam ochranná lehota 8 mesiacov v prípade poistenkyne, ktorej poistenie zaniklo počas tehotenstva. Takže ako píše @nivea777, najlepšie je tehotenstvo oznámiť a potom podať výpoveď.

katarinam9
autor
12. okt 2016

Ok dievcata,dakujem za odpovede... Pracujem totiz v banke a je to na nervy,stale stres a plnenie planov,ktore ked nedam tak mam min.mzdu,este aj precestujem cca 80€,takze je to vazne uplne na nic,preto som podala vypoved... a vlastne sme zacali pracovat na dietati,tak teraz neviem,ci stiahnut vypoved a nejako to par mesiacov este vydrzat ...fakt sa neviem rozhodnut ...

nivea777
12. okt 2016

@katarinam9 tak je otazne kedy sa vam podari babatko..moze to byt hned..moze to byt o rok.. ja osobne by som pri PP na dobu neurcitu nedavala vypoved..radsej PN a keby nahodou nemam kam ist po materskej tak sa mam kam vratit...

katarinam9
autor
12. okt 2016

Ale ja mam PP do marca 2017 na dobu urcitu,v banke pracujem necely rok,predtym som pracovala 3 roky v inej firme ... no asi sa este prekonam a nejako tam vydrzim, kym sa nam podari otehotniet ... kazdopadne dakujem za vase prispevky

gapa
12. okt 2016

@katarinam9 inak, ak ozaj máš minimum, tak tam nie je problém, ak by si aj nebola tehotná v čase ukončenia prac.pomeru ale až o niečo neskôr. Minimálna mzda je myslím cca 405eur? a minimum pre odvody je 429eur (dobrovolné poistenie). Ak máš dostatok dní a otehotnela by si tak, že porodíš do cca 15mesiacov od ukončenia pp, tak sa dá získať nárok na materské z 429eur lahko, prihlásením sa na dobrovolné nem.poistenie +dôchodkové poistenie aspon na pár dní, či už po zistení tehotenstva alebo pred nástupom na MD. Ale aj tak je výhoda byť zamestnaná aj počas md a rd, tj. niekedy ozaj pn po zistení tehotenstva, ak sa dá.