Výpoveď počas tehotenstva. Mám nárok na materskú?

veron199
16. jan 2013

Ahojte 🙂, chcela by som vas poprosit o radu. Pracujem 2,5 roka, som na konci 3 mesiaca a v juny idem na matersku a asi dostanem vypoved koli ruseniu prevadzky. Chcela by som vediet ci stale plati ta ochranna lehota 8 mesiacov, ci dostanem potom matersku. A narok na podporu je po 2 alebo po 3 rokoch? dakujem pekne za odpovede 🙂

zuzana909
16. jan 2013

nárok na podporu vzniká ak odpracuješ 730 dní v posledných 3 rokoch, takže v tvojom prípade to spĺňaš.
ochranná doba je 7 dní po ukončení pracovného pomeru ak chceš čerpať PN
ochranná doba je 8 mesiacov po ukončení pracovného pomeru ak chceš čerpať materskú dávku

podpora sa vypláca 6 mesiacov, možno by si si mohla vypočítať koľko by si dostávala podporu a koľko PN čo by bolo pre teba výhodnejšie 😉

balli
16. jan 2013

Ahoj, obavam sa ze nemam pre teba dobre spravy. Zakonnik prace (311/2001 Z.z.) v § 64 - Zakaz vypovede, v ods. 3, pism. a) hovori, ze zakaz vypovede sa nevztahuje na vypoved danu zamestnancovi v pripade § 63, ods. 1, pism. a, bod 1 - teda ak sa zamestnavatel alebo jeho cast zrusuje. V tomto pripade neexistuju ziadne vynimky z ochrannej doby a to ani tehotenstvo, ani materska, ani rodicovska, ani zdravotne postihnutie :(
ALE, zrusuje sa iba prevadzka? lebo este by som videla moznost v tom, ze by ta zamestnavatel nechal ale dal ti ine miesto v inej prevadzke aspon pro-forma. Lenze to uz je na dobrych vztahoch skor...

skoricaxx
5. sep 2013

Ahojte
chcem sa spýtať ako je to momentálne pracujem a súčasne poberám rodičovský príspevok som tehotná a v decembri by som mala ísť na ďalšiu materskú
čo sa stane ak zamestnávateĺ teraz vyhlási bankrot - ako je z nárokom na podporu verzus materská

55alexandra55
14. nov 2013

ahojte baby u zamestnávateľa pracujem nepretržite od júla 2011, od novembra 2011 ma pridelili na iné oddelenie a zastupujem zamestnankyňu, ktorá je na materskej. Zamestnávateľ mi predlžuje zmluvu vždy na pol roka, takže teraz mám zmluvu do 31.12.2013. Zistila som že som v 6 tt. Mala by som nárok na matersku ak by som skončila k 31.12.2013 a termín pôrodu by som mala v júli 2014? Existuje však možnosť, že mi zamestnávateľ predlží zmluvu opäť o pol roka do 31.6.2014

havana_frost
14. nov 2013

@55alexandra55 Podmienku 270 dni mas davno splnenu, narok na matersku mas ci skoncis teraz v decembri alebo az v juli. Ak skoncis v decembri, budes pri nastupe na MD v ochrannej lehote, takze narok mas aj keby si bola toho casu uz nezamestnana.