Výpoveď dohodou počas trvanie RD, čo bude potom?

nanuliniatko
20. dec 2019

Dobrý deň. Potrebujem rady. 8.7.2020 mi končí RD a zamestnávateľ sa chce so mnou v januári dohodnúť na výpovedi. Firma skončila, nemá pre mňa miesto.
Ak sa dohodneme na tej výpovedi, tak čo ďalej? Mám prerušiť RD a ísť na podporu alebo neísť a počkať kým mi RD skončí? Ovplyvní to nejak vyplácanie RD? Pokúšame sa o druhé dieťa, budem mať vôbec po poberaní podpory nárok na MD a ten vyšší RD? Neviem čo je menšie zlo, alebo ako by som to mala vyriešiť.

fokuska
20. dec 2019

@nanuliniatko Po prve - vypoved dohodou neexistuje. Bud podas vypoved ty, alebo ti da vypoved zamestnavatel, alebo sa obaja spolu dohodnete na skonceni pracovneho pomeru.
Ak firma skoncila, tak ti musi dat vypoved a podla zakona a mas narok na odstupne (podla odpracovanych rokov). Alebo ti moze ponuknut dohodu - dohoda ma vyhovvat obom stranam, cize aj tam by som trvala na tom aby bolo vyplatene odstupne.

Po druhe - pleties RD a RP. RD je rodicovska dovolenka, na tej si kym ti bezi pracovny pomer. RP je rodicovsky prispevok, ten dostavas do 3 rokov veku dietata bez ohladu na to ci pracujes, ci si na RD.

Po skonceni PP (teraz je to jedno ci vypoved ci dohoda) mozes dobrat RP a potom sa evidovat na urade prace a vybrat podporu. Alebo prepises RP na otca a hned sa zaevidujes na urade. Rataj s tym, ze si mas vtedy aktivne hladat pracu a mozu ta posielat na rozne pohovory, alebo rekvalifikacne kurzy a pod. Ak odmietnes, tak ta vyradia.

Pripadna buduca materska sa bude odvijat od toho kedy budes mat vypocitany den porodu. Jednou z podmienok je aj aktivne NP alebo ochranna lehota, co nebudes splnat. Splnala by si to ak by si otehotnela este v case trvania pracovneho pomeru.
Ak to nestihnes, tak musis NP obnovit aby si mala na MD narok. A ak budes mat narok na MD, tak aj na ten vyssi RP.

nanuliniatko
autor
22. dec 2019

Ahoj, prepáč, že až teraz odpisujem, ale vôbec sa mi cez mobil nedalo prihlásiť :/ Na PC som sa dostala až teraz.
Ďakujem pekne za vysvetlenie. Toto som potrebovala 🙂

fokuska
22. dec 2019

@nanuliniatko Rado sa stalo ;)

nanuliniatko
autor
23. jan 2020

@fokuska idem ešte otravovať 🙂
Chcem sa spýtať, ak by som teraz dostala výpoveď a podarilo by sa mi predĺžiť rodičák (oficiálne mi končí 8.7.), a medzi tým otehotniem, tak budem mat nárok na MD? Či aj tak budem musieť byt zamestnaná?

fokuska
23. jan 2020

@nanuliniatko Ak ti skonci pracovny pomer skor ako otehotnies, tak nebudes mat aktivne nemocenske poistenie a preto nebudes mat narok na matersku. Narok ti vznikne ak v case zaniku PP uz budes tehotna (nemusis o tom este vediet, rata sa to od poslednej menstruacie), pretoze budes v tom pripade v ochrannej lehote. Alebo ak nemocenske poistenie obnovis - dobrovolnym, alebo zamestnanim sa.

nanuliniatko
autor
23. jan 2020

Aha, ďakujem pekne za odpoveď 🙂 A vieš mi povedať aj výšku dobrovoľného nemocenského poistenia? Či to sa nejak vypočítava podľa odrobených rokov alebo iných parametrov?

fokuska
23. jan 2020

@nanuliniatko Neviem teraz z hlavy ake je minimum - Pohladaj na stranke socialnej poistovne. Plati sa podla toho aky si zvolis vymeriavaci zaklad.
Ono tazko radit konkretne kroky ked este nie si tehotna a nevies datum skoncenia PP ;)

nanuliniatko
autor
23. jan 2020

@fokuska áno viem...len sa snažím čo najviac informovať dopredu. A som ti veľmi vďačná, že som ňou strácaš čas ;)
PP mi (pravdepodobne) skončí 31.1. a potom neviem čo ďalej. Nemá sa kde zamestnať ani malého nemám kde dat. Tak špekulujem, že ako z toho vykorculovať 🙂
A pls ako dlho si musím platiť nemocenské aby som dostala materskú?

evittam
24. jan 2020

@nanuliniatko Z min.VZ platis DNP cca 170Eur/mesiac.

fokuska
24. jan 2020

@nanuliniatko Musis splnit podmienku, ze za posledne 2 roky pred dnom porodu mas minimalne 270 dni nemocenskeho poistenia. Berie sa trvanie poistenie, nie platenie, nie odpracovane dni.

Su tam moznosti ako prihlasit sa na poistenie z max. VZ, tym padom mat maximlanu matersku. Prihlasit sa a zaplatit to par dni, potom ist na PN (aj ked neplatenu), lebo pocas PN platit nemusis, ale dni poistenia bezia. Pred porodom sa zas odhlasit. Lenze tam musia byt aj ostatne okolnosti na to splnene.

A kedze ty este tehotna pravdepodobne nie si, tak velmi tazko spekulovat konkretnu moznost.

nanuliniatko
autor
24. jan 2020

Takže keď teraz podpíšem tu výpoveď a nebude tehotná, tak mám všetko nechať tak? A keď otehotniem tak až vtedy mám riešiť to NP?

fokuska
24. jan 2020

@nanuliniatko Uz som vysvetlila v prvom prispevku, ze ty vypoved nepodpisujes. Vypoved dostanes od zamestnavatela - bezi ti vypovedna lehota a jej uplynutim PP skonci. Ty s tym nic nemozes urobit, nemas to ako ovplyvnit.

Podpisat mozes dohodu - teda, ze sa obaja dohodnete na skonceni PP - vtedy si dohodnete k akemu datumu (moze to byt aj zo dna na den, nemusite dodrziavat ziadne lehoty), mozete dohodnut odstupne, nejake odmeny, kompenzacie a pod.

Ja osobne by som nepodpisovala dohodu (jedine ze by ponukali take odstupne ze waw, ze by to bolo mega vyhodne). Pretoze by som nechala PP bezat co najdlhsie, aby bezali aj dni nemocenskeho poistenia. Ak uz aktivne pracujete na babatku a teda mozes kazdu chvilu zistit ze si tehotna, tak je najlepsie tahat PP cim dlhsie aby si bola v ochrannej lehote.

Ak ale budes chciet podpisat dohodu, tak ak splnas podmienky, tak sa zaeviduj na urade a vycerpaj si podporu. Rodicak zatial napis na manzela. A potom uvidis kedy otehotnies a vtedy mozeme radit co dalej.

nanuliniatko
autor
25. jan 2020

@fokuska ďakujem ešte raz 🙂 V pondelok by som mala sedieť so šéfom, tak uvidím ako sa to vyrieši. Potom Vás budem asi zase otravovať 🙂

fokuska
25. jan 2020

@nanuliniatko Ok, daj potom vediet ;)
A dohodu podpisat nemusis, aj keby na teba tlacil, ze ano.

nanuliniatko
autor
26. jún 2020

@fokuska Ahoj. Ja sa ospravedlňujem, že píšem až teraz, ale nebolo čo 🙂 A nechcela som ti ani písať, lebo by som určite niečo privolala :D
Šéf sa mi od januára neozval....ja som bola potom chorá, následne na to prišla korona a teraz je stále ticho. Našťastie 🙂 Tehotná zatiaľ nie som. Bohužiaľ :(
Každopádne sa tej výpovedi nevyhnem. Nevadí. Chcem sa ale opýtať, že ako to mám spraviť.
Ak som to správne pochopila......keďže 8.7. má malý 3 roky.......tak 9.7. si vyčerpám 1 deň dovolenky, aby som aktivovala to NP a od 9.7. bude aj deň skončenia pracovného pomeru? (výpoveď dám, dostane, dohodneme sa...to je teraz jedno). Ide mi o tie dátumy. Sú správne prosím?

fokuska
26. jún 2020

@nanuliniatko Nie je to teraz jedno, pretoze vypoved uz nestihnes dat ani dostat - budes mat vypovednu dobu, cize nevies urobit to, ze len den dovolenky a koniec.
To, co pises - jeden den dovolenky, hned skoncenie PP sa da urobit IBA vtedy ak podpisete dohodu.

nanuliniatko
autor
26. jún 2020

@fokuska ok. Bavme sa, že to bude dohodou. Tie dátumy by boli ok? To poistenie sa mi obnoví?

nanuliniatko
autor
26. jún 2020

@fokuska pripadne mi pls porad co by bolo najlepšie teraz urobiť

evittam
26. jún 2020

@nanuliniatko Ako pise
@fokuska
Dohodu o skončení PP k 9.7.

nanuliniatko
autor
10. aug 2020

@fokuska ahoj. Môžem sa ešte niečo spýtať? 🙂

fokuska
10. aug 2020

@nanuliniatko Ano, pytaj sa 🙂

nanuliniatko
autor
10. aug 2020

@fokuska chcem sa spýtať či mi vznikne nárok na materské 🙂 Alebo čo môžem urobiť, aby mi vzniklo.
Vec sa má nakoniec takto:
Malý mal 8.7. 3 roky. So šéfom sme sa dohodli, že pracovný pomer skončíme tou dohodou k 4.8. Čerpala som tam dovolenku. 5.8. som sa bola zaevidovať na úrade práce. A cez víkend som zistila, že som tehotná 🥰 9.7. bol posledný menzes. Takže som to stihla či nie? 🙂

fokuska
10. aug 2020

@nanuliniatko Ak PP skoncil 5.8. a posledna menstruacia bola 9.7. tak si otehotnela este pocas trvania PP a si teda v ochrannej lehote ;) Docerpaj podporu a potom kedze si v OL, tak mozes kedykolvek nastupit aj na PN ak to bude potrebne a bude platena. Na matersku teda budes mat narok.

nanuliniatko
autor
10. aug 2020

@fokuska ďakujem veľmi pekne za takúto pozitívnu odpoveď 🙂

fokuska
10. aug 2020

@nanuliniatko Rado sa stalo a gratulujem 🙂

nanuliniatko
autor
10. aug 2020

@fokuska ďakujem ☺️ ja sa pravdepodobne ešte ozvem a budem znova otravovať ;)