Výpoveď a tehu príspevok

noemikatka
26. nov 2021

ahojte pisem ohladne kamarátky chcela by vedieť ak robila v jednej práci 2r a dali jej momentálne výpoveď lebo prevádzku zavreli a nenasla by prácu hneď ale neskôr zase začne niekde pracovať a nato ostane tehu pretoze sa snažia o babo bude mať narok na tehotensky príspevok?

petamich
26. nov 2021

podmienkou pre narok na tehotenske je aktivne NP/ochranna lehota a 270 dni NP za posledne dva roky - podmienku B ma zrejme splnenu ak pracovala pred tym dva roky a podmienku A - bud otehotnie este kym pracovny pomer trva a tym padom bude v ochrannej lehote alebo otehotnie, ked uz bude mat novu pracu (ked by aj potom jej opat dali vypoved v skusobnej dobe bude mat ochrannu lehotu) alebo by si potom aktivovala NP tak, ze by si platila dobrovolne, aby v case naroku bolo aktivne ak by otehotenla a pracu k tomu 13tyzdnu tehotensva nemala 🙂

noemikatka
autor
26. nov 2021

@petamich trošku tomu moc nerozumiem hlavne ma zaujíma ak nebude teraz robiť napríklad 6mesiacou lebo sa dá na úrad práce až potom začne robiť a vtej novej robote zisti že je tehu bude mať narok na ten príspevok aj keď mala veľku pauzu od práce?

noemikatka
autor
26. nov 2021

@petamich keď bude mať novu prácu po 6mes musí vnej odrobiť 280dni aby mala narok na tehu príspevok to ju hlavne zaujíma 🤔

domka222
26. nov 2021

Čomu nechápeš? Aby mala nárok na tehotenské musí mať za posledné dva roky 270 dní aktívne NP. A musí to byť splnené už k 13tt.

petamich
26. nov 2021

nie nemusi - za posledne dva roky musi mat 270 dni a to uz ma splnene, ak aj pojde na 6 mesiacov na UP = odhadom 180 dni co je pol roka, stale este za predchadzajuci 1.5 roka bude mat odrobenych 270 dni urcite, tam ale nech si da pozor na to, aby si neznizila matersku, ak totiz u noveho zamestnavatela odrobi bez PN a OCR viac ako 90 dni materska aj tehotenske sa jej bude pocitat z toho - takze ak si najde horsie platenu pracu ako mala v 2021 moze si aj poskodit ale zasa ak chce mat narok na tehotenske tak musi v case naroku pracovat, podnikat alebo si platit dobrovolne nemocenske, inak narok nebude mat, lebo nebude mat aktivne nemocenske poistenie

patka23
8. jan 2022

Ahojte. Chcela by som sa spytat. V zamestnani som 3 roky a 11mesiacov. Od pondelka mi zacina 14ty tyzden tehotenstva, ale volala som so zamestnavatelom a kedze je sukromnik tak viete ako to je, setri kazde eurko. Takze pravdepodobne na zaciatku 14tt budem mat vypoved. Kym som nemala potvredene tehu tak som bola na PN u obvodneho, ale ako ma zacal sledovat gynekolog tak PN mi ukoncili a moj gyn mi pn nedal. Zamestnavatel pre mna nema inu pracu a nevezme si na triko ani mna ani dvojicky co cakam. Ak budem nezamestnana od zaciatku 14tt mam narok na tehotenske prosim? Mam ist na urad prace? Ja vobec netusim ako postupovat, v zivote som na urade prace nebola a ani bez roboty....krasne dakujem

petamich
8. jan 2022

@patka23 ak si pisomne oznamila tehotenstvo, tak ti vypoved dat nemoze (jedine z organizacnych dovodov, v zmysle zakonnika prace), ak pre teba nema inu pracu, na ktoru ta moze preradit, tak su to prekazky na strane zamestnavatela a mas narok na mzdu a mozes sediet doma 🤷‍♀️ toto ale asi u vacsiny zamestnavatelov a obzvlast sukromnikov je utopia

skus sa s nim dohodnut aspon na nejakom odstupnom, lebo len tak vypoved ti fakt dat nemoze, kedze si v ochrannej dobe

narok na tehotenske a matersku mat budes ak si normalne legalne pracovala a platil za teba nemocenske - ak nema gynekolog dovod na PN, tak potom urad prace a budes mat narok na podporu

patka23
8. jan 2022

@petamich velmi krasne dakujem za odpoved <3 aj za tvoj cas 🙂 vazim si to