Výpoveď a nástup na materskú

lea1283
13. jan 2021

Dobry den chcela by som sa opytat. Dnes mi prisiel list o tom ze ma vyhodili z prace a v marci koncom marca mam nastúpiť na materskú. Budem dostavať nejaké peniaze od štátu alebo ako to prosim je?? Dakujem za kazdu radu a odpoved 🙏😔

petamich
13. jan 2021

@lea1283 a preco si zamestnavatelovi neoznamila, ze si tehotna? bola by si v ochrannej lehote a nemohol by ti dat vypoved, podla mna narok na matersku mat nebudes, v ochrannej lehote po zaniku nemocenskeho poistenia (ukoncenie PP) si iba 7 dni :( zrejme teda budes mat narok iba na rodicovsky ale mozem sa i mylit

zalka
13. jan 2021

@lea1283 ak máš v posledných 2 rokoch 270 dní poistenia tak nárok na MD máš, si v OL ktorá je pre tehotné 8 mesiacov.

sonnenshein
13. jan 2021

@lea1283 Kolko si pracovala, na TPP, aky dovod vypovede, oznamila si ze si tehotna..?

petamich
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petamich
13. jan 2021

@zalka mas pravdu uz som to aj ja nasla 🙂 je tam ochranna lehota 8 mesiacov, cize beriem spat, @lea1283 budes mat narok

simonkazga
13. jan 2021

@petamich nie. Plati tak, ako zalka pise. Je v ochrannej lehote, ak ostatne podmienky splna, bude mat matersku.

lea1283
autor
13. jan 2021

@petamich oni otom vedia praveze

zalka
13. jan 2021

@petamich nemusí mať nárok, ak nemá dostatok dní poistenia ... a aj tak ma zaujíma ako písala sonnenshein aký bol dôvod skončenia PP, či končila doba určitá, alebo bola v skúšobnej dobe alebo také nejaké podrobnosti. @lea1283

lea1283
autor
13. jan 2021

@sonnenshein vraj vypršala zmluva aj ked sa vraj v decembri predlžovala a ano vedia ze som tehotna

lea1283
autor
13. jan 2021

@zalka Prislo mi ze podla dohody ukončujú PP do daneho dátumu ale este v decembri mi povedali ze sa predlžuje na dobu neurčitú . Nastúpila som tam v júli minuly rok .

kikus7
13. jan 2021

@lea1283 Dobrý večer. Záleží od toho, ako dlho ste pracovala a teda bola nemocensky poistená. Čo sa týka Vášho prac.pomeru, zamestnávateľ Vám nedal výpoveď, len Vám nepredĺžil zmluvu. Bola ste teda na určitý čas, ktorý uplynul, takže v tom prípade sa na tehotnú nevzťahuje ochranná lehota. To, čo Vám povedali v decembri, to bolo len ústne? Odkedy malo predĺženie na neurčitú platiť?

petamich
13. jan 2021

@zalka ano to mas pravdu, ze musi byt este splnena podmienka 270 dni, aby mala narok

kikus7
13. jan 2021

@lea1283 Podľa Vášho posledného príspevku som pochopila, že do prac.pomeru ste nastúpila v júli 2020. Na koľko mala byť zmluva? Zmluvy sa dávajú väčšinou na určito na jeden rok s 3 mesačnou skúšobnou dobou a potom sa buď predĺži na neurčito alebo opäť na určitú dobu jeden rok alebo sa zmluva nepredĺži.

sonnenshein
13. jan 2021

@lea1283 Vraj nepomoze. Co mas pisomne? Podla dohody nemozu ukoncit PP, pretoze dohoda musi byt obojstranna.
A vediet mohli, ale oznamila si im to formalne?

lenyasa
13. jan 2021

Ak si mala odvádzanie nemocenské z výplaty alebo si si ho platila 270 dní na materskú máš nárok. Materská sa neodvija od toho ci máš prácu ale od toho ci si mala platené nemeconske. 🙂

lenyasa
13. jan 2021

A ochranná lehota na PP je ak ste oznámila graviditu písomne zamestnávateľovi.

zalka
13. jan 2021

@lea1283 a pred touto prácou si niekde pracovala?

kikus7
13. jan 2021

@sonnenshein Ukončiť môžu tak, že z nejakého dôvodu jej nepredĺžia pracovný pomer. Nejde v takom prípade o výpoveď, ale o nepredĺženie zmluvy. Ťažko povedať, pani neuviedla viac informácií. Ale čo sa týka nároku na materskú, nárok na ňu má v prípade, ak splní podmienku min.nemocenského poistenia 270 dní v posledných dvoch rokoch.

kikus7
13. jan 2021

@kikus7 dopĺňam: 270 dní pred pôrodom...

kikus7
14. jan 2021

@lea1283 Čo sa týka zákazu výpovede, zamestnávateľ podľa par. 64 Zákonníka práce nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je napr. zamestnankyňa tehotná (ods.1, písmeno d paragrafu 64 ZP). Avšak zo zákazu výpovede platia výnimky. Zákaz výpovede nechráni zamestnancov pri skončení pracovného pomeru dohodou, zamestnancov na dobu určitú, ani zamestnancov v skúšobnej dobe. Čiže na tehotnú, ktorej končí pracovná zmluva na dobu určitú sa nevzťahuje ochranná doba, nakoľko v tomto prípade rozhoduje čas, na ktorý bola zmluva uzatvorená.

sasesoe
14. jan 2021

@lea1283 ahoj, cize zmluvu si mala na dobu urcotu do 31.12.2020 a teraz 13.1. Ti prislo, ze zmluva vyprsala - ukoncuju ju? Co bolo tieto 2 tyzdne? Chodila si do prace?

@zalka ty budes vediet, vraj ak zmluva na dobu urcitu uplynie, ale zamestnavatel Ti neoznami, ze viac nemas prist - uvedie Ta do omylu a Ty pokracujes dalej v praci, tak sa to berie ako automaticke predlzenie zmluby na dobu neurcitu, i ked to nie je pisomne... mohla by to byt i tato situacia? Aj ked asi su potrebne dalsie info od autorky...

kikus7
14. jan 2021

@sasesoe Nemáte pravdu. Ak sa zamestnanec po skončení pracovného pomeru na dobu určitú dostaví na pracovisko alebo vykonáva prácu, pričom zamestnávateľ s týmto nesúhlasil, ani mu nedal na takýto výkon pokyn, nemožno túto situáciu považovať za predĺženie pracovného pomeru na dobu neurčitú, lebo sa nejedná o pokračovanie vo výkone práce s vedomím zamestnávateľa, o čom pojednáva § 71 Zákonníka práce.

sasesoe
14. jan 2021

@kikus7 lenze autorka pise, ze suhlasil, ze malo byt predlze nie... ale neviem, co skutocme bolo....... a ja som tiez nepisala o situacii, ze zamestnavatel nesuhlasil, ale ze sa "nevyjadril"

kikus7
14. jan 2021

@sasesoe Musí to byť písomne. Odporúčam Zákonník práce.

kikus7
14. jan 2021

@sasesoe Zakladateľka témy sa nevyjadrila, či ten sľub o predĺžení bol písomný a taktiež sa nevyjadrila k tomu, čo jej bolo doručené, čo tam presne bolo napísané. Čiže ťažko povedať, preto som písala všeobecne, ako je to v prípade prac.zmluvy na dobu určitú, čo si myslím, že to asi tak bolo, čo v prípade tehotnej zamestnanej na dobu určitú, pričom sa opieram o znenie Zákonníka práce.

sonnenshein
14. jan 2021

@kikus7 Ja viem, ale ona uvadza ukoncenie dohodou, kde by musela suhlasit.

juliatriscova
14. jan 2021

@lea1283 skončila ti zmluva na dobu určitú? podpisovala si nejaký dodatok na dobu neurčitú? prípadne nejakú dohodu o ukončení? nie je to jasné z tvojho príspevku....ochranná lehota je 8 mesiacov no musíš mať splnené 270 dní nemocenského poistenia za 2 roky a pokiaľ si pracovala iba od júla 2020 do januára 2021 tak nárok ti nevznikne..........dostaneš rodičovský

nafka0483
14. jan 2021

Este je otazne ci jej domov neprisiel navrh na ukoncenie PP dohodou.

daniela1911
14. jan 2021

@nafka0483 presne tak, od autorky nie je vôbec jasne, čo prišlo. Zle sa potom radi, keď nie sú správne údaje.

Autorka, ešte raz napis presne údaje - od kedy do kedy máš pracovný pomer, čo ti teraz prišlo ? To, že v decembri povedali, nič neznamená, bohužiaľ. Podpísala si zmenu/dodatok k PZ o predĺžení ? Čo si robila týchto 13 januárových dni ? Boli ste doma z akého titulu ? Prekážky na strane zamestnávateľa? Tak Vám to povedal zamestnávateľ (čiže naznačil že s vami ďalej počítajú?) alebo ste sa niekedy pred sviatkami rozprávali o teoretickom predĺžení a potom padol lockdown a teraz prišiel list ??