Dobry den chcela by som sa opytat. Dnes mi prisiel list o tom ze ma vyhodili z prace a v marci koncom marca mam nastúpiť na materskú. Budem dostavať nejaké peniaze od štátu alebo ako to prosim je?? Dakujem za kazdu radu a odpoved 🙏😔
@lea1283 Kolko si pracovala, na TPP, aky dovod vypovede, oznamila si ze si tehotna..?
@petamich nie. Plati tak, ako zalka pise. Je v ochrannej lehote, ak ostatne podmienky splna, bude mat matersku.
@sonnenshein vraj vypršala zmluva aj ked sa vraj v decembri predlžovala a ano vedia ze som tehotna
@lea1283 Dobrý večer. Záleží od toho, ako dlho ste pracovala a teda bola nemocensky poistená. Čo sa týka Vášho prac.pomeru, zamestnávateľ Vám nedal výpoveď, len Vám nepredĺžil zmluvu. Bola ste teda na určitý čas, ktorý uplynul, takže v tom prípade sa na tehotnú nevzťahuje ochranná lehota. To, čo Vám povedali v decembri, to bolo len ústne? Odkedy malo predĺženie na neurčitú platiť?
@lea1283 Podľa Vášho posledného príspevku som pochopila, že do prac.pomeru ste nastúpila v júli 2020. Na koľko mala byť zmluva? Zmluvy sa dávajú väčšinou na určito na jeden rok s 3 mesačnou skúšobnou dobou a potom sa buď predĺži na neurčito alebo opäť na určitú dobu jeden rok alebo sa zmluva nepredĺži.
@lea1283 Vraj nepomoze. Co mas pisomne? Podla dohody nemozu ukoncit PP, pretoze dohoda musi byt obojstranna.
A vediet mohli, ale oznamila si im to formalne?
Ak si mala odvádzanie nemocenské z výplaty alebo si si ho platila 270 dní na materskú máš nárok. Materská sa neodvija od toho ci máš prácu ale od toho ci si mala platené nemeconske. 🙂
A ochranná lehota na PP je ak ste oznámila graviditu písomne zamestnávateľovi.
@sonnenshein Ukončiť môžu tak, že z nejakého dôvodu jej nepredĺžia pracovný pomer. Nejde v takom prípade o výpoveď, ale o nepredĺženie zmluvy. Ťažko povedať, pani neuviedla viac informácií. Ale čo sa týka nároku na materskú, nárok na ňu má v prípade, ak splní podmienku min.nemocenského poistenia 270 dní v posledných dvoch rokoch.
@lea1283 Čo sa týka zákazu výpovede, zamestnávateľ podľa par. 64 Zákonníka práce nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je napr. zamestnankyňa tehotná (ods.1, písmeno d paragrafu 64 ZP). Avšak zo zákazu výpovede platia výnimky. Zákaz výpovede nechráni zamestnancov pri skončení pracovného pomeru dohodou, zamestnancov na dobu určitú, ani zamestnancov v skúšobnej dobe. Čiže na tehotnú, ktorej končí pracovná zmluva na dobu určitú sa nevzťahuje ochranná doba, nakoľko v tomto prípade rozhoduje čas, na ktorý bola zmluva uzatvorená.
@lea1283 ahoj, cize zmluvu si mala na dobu urcotu do 31.12.2020 a teraz 13.1. Ti prislo, ze zmluva vyprsala - ukoncuju ju? Co bolo tieto 2 tyzdne? Chodila si do prace?
@zalka ty budes vediet, vraj ak zmluva na dobu urcitu uplynie, ale zamestnavatel Ti neoznami, ze viac nemas prist - uvedie Ta do omylu a Ty pokracujes dalej v praci, tak sa to berie ako automaticke predlzenie zmluby na dobu neurcitu, i ked to nie je pisomne... mohla by to byt i tato situacia? Aj ked asi su potrebne dalsie info od autorky...
@sasesoe Nemáte pravdu. Ak sa zamestnanec po skončení pracovného pomeru na dobu určitú dostaví na pracovisko alebo vykonáva prácu, pričom zamestnávateľ s týmto nesúhlasil, ani mu nedal na takýto výkon pokyn, nemožno túto situáciu považovať za predĺženie pracovného pomeru na dobu neurčitú, lebo sa nejedná o pokračovanie vo výkone práce s vedomím zamestnávateľa, o čom pojednáva § 71 Zákonníka práce.
@sasesoe Zakladateľka témy sa nevyjadrila, či ten sľub o predĺžení bol písomný a taktiež sa nevyjadrila k tomu, čo jej bolo doručené, čo tam presne bolo napísané. Čiže ťažko povedať, preto som písala všeobecne, ako je to v prípade prac.zmluvy na dobu určitú, čo si myslím, že to asi tak bolo, čo v prípade tehotnej zamestnanej na dobu určitú, pričom sa opieram o znenie Zákonníka práce.
@kikus7 Ja viem, ale ona uvadza ukoncenie dohodou, kde by musela suhlasit.
@lea1283 skončila ti zmluva na dobu určitú? podpisovala si nejaký dodatok na dobu neurčitú? prípadne nejakú dohodu o ukončení? nie je to jasné z tvojho príspevku....ochranná lehota je 8 mesiacov no musíš mať splnené 270 dní nemocenského poistenia za 2 roky a pokiaľ si pracovala iba od júla 2020 do januára 2021 tak nárok ti nevznikne..........dostaneš rodičovský
Este je otazne ci jej domov neprisiel navrh na ukoncenie PP dohodou.
@nafka0483 presne tak, od autorky nie je vôbec jasne, čo prišlo. Zle sa potom radi, keď nie sú správne údaje.
Autorka, ešte raz napis presne údaje - od kedy do kedy máš pracovný pomer, čo ti teraz prišlo ? To, že v decembri povedali, nič neznamená, bohužiaľ. Podpísala si zmenu/dodatok k PZ o predĺžení ? Čo si robila týchto 13 januárových dni ? Boli ste doma z akého titulu ? Prekážky na strane zamestnávateľa? Tak Vám to povedal zamestnávateľ (čiže naznačil že s vami ďalej počítajú?) alebo ste sa niekedy pred sviatkami rozprávali o teoretickom predĺžení a potom padol lockdown a teraz prišiel list ??
@lea1283 a preco si zamestnavatelovi neoznamila, ze si tehotna? bola by si v ochrannej lehote a nemohol by ti dat vypoved, podla mna narok na matersku mat nebudes, v ochrannej lehote po zaniku nemocenskeho poistenia (ukoncenie PP) si iba 7 dni :( zrejme teda budes mat narok iba na rodicovsky ale mozem sa i mylit