Výpoveď a materská dovolenka

janullikle
9. jan 2012

ahojte zienky, ziadam vas o radu...
k 30.9. 2011 som dostala vypoved podla $63 cize z reorganizacnych dovodom, 2 tyzdne po vypovedi sa nam podarilo otehotniet, teraz som v 14tt tehotenstva,
preto sa chcem informovat ci mam narok na matersku zo zamestnania, ci je na to nejaka ochranna doba kedy si mozem este o tuto matersku poziadat, kedze sme otehotneli kratko po vypovedi..
znama mi vravela ze sa jej zda ze niekedy bola na to ochranna doba 6 mesiacov, no nevie ci je to este tak,
kedze je to moj pripad tak ma to zaujima, co si mozem a co nemozem uplatnit,
vdaka za rady 😀

liz_lemon
9. jan 2012

@janullikle ochranná doba je 8 mesiacov, ktorá začala plynúť 01.10.2011

janullikle
autor
9. jan 2012

@liz_lemon ano ale pokial viem tak to sa tyka dobrovolneho nemocenskeho pripoistenia, spada to aj pod zamenstnavatela tym padom? cize mam narok na materske aj z dnp aj zo yamestnania? ako to mam zdokladovat byvalemu zamestnavatelovi?

janullikle
autor
9. jan 2012

vdaka idem citat 😉 pisala som aj na stranku www.porada.sk a tam mi poslali takuto odpoved :

Nemáš nárok na materské zo zamestnania, lebo v čase skončenia prac.pomeru si nebola tehotná (ochranná lehota pre tehotné je 8 mesiacov).
Ak splňaš podmienku 270 dní nem.poistenia, uzatvor čím skôr dobrovolné nem.poistenie. Vznikne ti z neho nárok na nemocenské - do 26 týždňov len z minima. Ak do nástupu na materskú je ešte viac ako 26 týždňov, budeš mať materskú zo skutočného vymer.základu. Počas príp. PN-ky odvody neplatíš.

janullikle
autor
9. jan 2012

@liz_lemon
vdaka idem citat pisala som aj na stranku www.porada.sk a tam mi poslali takuto odpoved :

Nemáš nárok na materské zo zamestnania, lebo v čase skončenia prac.pomeru si nebola tehotná (ochranná lehota pre tehotné je 8 mesiacov).
Ak splňaš podmienku 270 dní nem.poistenia, uzatvor čím skôr dobrovolné nem.poistenie. Vznikne ti z neho nárok na nemocenské - do 26 týždňov len z minima. Ak do nástupu na materskú je ešte viac ako 26 týždňov, budeš mať materskú zo skutočného vymer.základu. Počas príp. PN-ky odvody neplatíš.

pisala som aj na soc. poistovnu, potom sem doplnim odpoved, ak by to nahodu aj niekoho ineho zaujimala ak ma podobny problem 😀

janullikle
autor
9. jan 2012

@liz_lemon a este mi prisla takato odpoved: ak máš PTP 12.7.2012, tak je to ozaj na fest, lebo nástup 6týž. pred PTP je presne na posledný den ochr. lehoty, 31.5.2012, tak som zvedavá, čo ti odpíšu. A tiež by som si to overila aj u pracovníčky SP, čo ti bude rozhodovať o materskom zo zamestnania. No to až ako další krok.

nechapem tomu datumu 31.5.2012 vtedy mi uplynie doba 270 dni???ci??

liz_lemon
9. jan 2012

@janullikle 31.05.2012 ti uplynie ochranna doba
chod sa na to radsej spytat do socialnej poistovne, tam ti povedia najlepsie info

stanka77777
10. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke, tu sú na ne linky: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka......, a druhý: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka....... V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí. V druhom z nich je samostatná kapitola venovaná ochrane zamestnankýň na materskej dovolenke a zamestnankýň a zamestnancov na rodičovskej dovolenke vo vzťahu k ukončeniu ich pracovného pomeru výpoveďou či okamžitým skončením pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa.

stanka77777
10. feb 2012

Keďže som dostala pár upozornení, že mnou uvádzané linky nefungujú, uvediem ich ešte raz.

Tu sú:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

emikie
6. nov 2012

@gapa Ahoj, potrebovala by som radu ohladom problemu, ktory ma znama - termin porodu ma v Januari, na MD by mala nastupit zaciatkom Decembra. Prave sa dozvedela, ze predajna, v ktorej pracuje, sa k 31.12 bude rusit. Vsetci dostali vypoved. Ona dostala ponuku na ukoncenie prac. pomeru dohodou s 3mes. odstupnym. Moja otazka je - bude mat potom narok na matersku davku? Je vhodne na toto pristupit? Bolo by pripadne vyhodnejsie najprv nastupit na MD a potom podpisat vypoved? Alebo uplne nesuhlasit, kedze pocas tehotenstva by vypoved dostat nemala? Ako by to bolo potom po ukonceni materskej a rodicovskej dovolenky - mala by narok na podporu v nezamestnanotsti? Vopred dakujem.

gapa
6. nov 2012

@emikie
nárok na podporu mať nebude, leda že by sa zaevidovala do 1roku od ukončenia pp (to platí teraz, zákon sa môže zmeniť), lebo obdobie po ukončení pp už jej netrvá poistenie v nezam (nečerpá md ani rd ak jej prac.pomer netrvá!!!)
Ak teraz riadne pracuje a nečerpá napr. rd alebo neplatené volno, tak aj v prípade, že ukončí pp pred nástupom na md, tak nárok na materské bude mať. Príp. môže medzitým ísť na pn alebo na urad práce. Potom ale nech si vybaví zdr. poistovnu!! (nahlásiť zmeny od ukončenia pp). Potom si bude uplatnovať nárok na materskké v ochrannej lehote po ukončení pp (asi by som si od mzdárky radšej pre istotu vyžiadala potvrdenie o príjme pre nárok na materské, aby firma len tak nezmizla a nemala som podklady do soc.poistovne).
počas tehotenstva nemôže dostaťč výpoved z nadbytočnosti, ale ked sa firma ozaj ruší, tak tam táto ochrana neplatí, ide ovýpoved podla § 63 ods. 1 písm. a) a tam ochranná lehota=zákaz výpovede nie je.

emikie
6. nov 2012

@gapa dakujem velmi pekne