Dobrý deň, informujú sa pracovníci sociálnej poisťovne o výške hrubej mzdy u zamestnávateľa alebo vypočítajú príspevok zo svojích záznamov o odvodoch? Od budúceho mesiaca mám upravenú mzdu, tak by ma zaujímalo či to bude mať nejaký vplyv na výpočet príspevku.
Za odpovede ďakujem
Rátajú zo svojich záznamov. Za tú upravenú mzdu by si musela pracovať aspoň 90 dní, aby sa z nej rátala dávka. Ak sa ti základ zvýšil a budeš zaň pracovať min tie 3 mesiace, zvýši ti to materskú
@mima1608 nie nemas pravdu, 90 dni by stacilo iba v pripade ak by to bol novy pracovny pomer - autorka ma "len" zvysenu mzdu u existujuceho zamestnavatela, takze to by vplyv na tehotenske nemalo (este zalezi odkedy pracuje u existujuceho zamestnavatela, ci cely minuly rok alebo nie) - velmi pravdepodobne jej vymeriavaci zaklad vypocitaju z roku 2022
Socialna poistovna zamestnavatela kontaktuje iba v pripade ak zistuje pravdepodobny vymeriavaci zaklad (napr. pri zenach, ktore boli cely rok na rodicovskej s prvym dietatom a teraz vznika narok, lebo su tehotne s druhym), ak vymeriavaci zaklad bol, tak vtedy sa davky aj tehotenske aj materske pocitaju z odvodov, ktore zamestnavatel do poistovne odvadza
aby tvoja zvysena mzda mala vply na vymeriavaci zaklad musel by to byt novy pracovny pomer a minimalne 90 dni odpracovanych, co nie je, takze na vypocet tehotenskeho zrejme nebude mat vplyv
od kedy pracujes u sucasneho zamestnavatela? v kolkok tyzni tehotenstva si?
Baby, a neviete nahodou ze ked mi chce sestricka u gynekologa vypisat tehotenske, tak kontaktuju zamestnavatela alebo personalne, ci iba cez socialnu poistovni? Moj zamestnavatel o tehotenstve nevie, a este nejaky cas by som to nechcela hovorit nikomu, vzhladom na neuspesne predchadz.tehotenstva, chcela by som to povedat az v 20tt, po morfolog.ultrazvuku. alebo poprosit sestricku, nech mi to tehotenske este nevypisuje a pridem o 2 mesiace prispevku? Ci ako by ste urobili?