Výpočet materskej z polovičného úväzku

lucialen
30. jan 2013

Ahojte, chcela by som poprosit o radu ... Momentalne som na rodicovskej dovolenke a cakame dvojicky. Momentalne pracujem na ciastocny uvazok na dobu urcitu do juna 2013, kedy aj nastupujem na matersku. No a potrebujem vediet, matersku mi budu vypocitavat z prijmu z minuleh roku 2012. V tom roku som pracovala 10 mesiacov na ciastocny uvazok, kde som mala prijem cca 250e mesacne v cistom, Teda mi matersku budu vypocitavat z tohto prijmu? Teda dostanem najnizsiu matersku vo vyske rodicovskeho prispevku tych cca 200e na mesiac?? Pricom teda viem, ze mi zoberu rodicovsky prispevok na prve dieta. To znamena 200e na 3 deti??? To je realne alebo mam narok este na nejaky prispevok? Pripadne som rozmyslala, ze keby manzel, ktory je cudzinec ostane na materskej a ja sa prihlasim na urad prace a dostanem este nejaku chabu davku v nezamestnanosti. No fakt neviem. Ak viete, budem vdacna za vase rady 🙂

zuzana909
30. jan 2013

@lucialen ahoj, žiaľ materská sa ti bude počítať z toho polovičného príjmu, ktorý si mala v roku 2012, čiže ti to vyjde materská = rodičovskému príspevku.
ak by si sa vedela so zamestnávateľom dohodnúť tak by si mohla mať materskú aj maximálnu, ale to by ste sa museli dohodnúť a zamestnávateľ by musel vyjsť v ústrety. je to naozaj na dohode.
pokiaľ čakáš dvojičky tak máš nárok na dlhšiu materskú 43 týždňov.
manžel nemôže ísť na materskú on by mohol ísť len na rodičovskú, ale ak ty budeš poberať materské on rodičovské poberať nemôže, teda je to obmedzené na rodinu.
žiaľ je to smutné, ale momentálne ti to tak vychádza, že na 3 deti dostaneš 199,60 € + rodinné prídavky 😉

ešte by sa to dalo vylepšiť, ale je veľmi dôležitá dohoda so zamestnávateľom.

moon1979
30. jan 2013

@lucialen
píšeš, že si na rodičovskej dovolenke, to znamená, že ti trvá PP z ktorého si pôvodne išla na MD? alebo poberáš len rodičovský príspevok? to je rozdiel v pojmoch, aj keď suma rovnaká 🙂 manžel môže ísť až na RD, MD ak je na ňu nárok poberá prvých 43tt matka, ak na to nie sú zákonom vyhradené vážne dôvody, prečo otec alebo iná zákonom definovaná osoba bude poberať namiesto matky materské ...
ak ti teda PP netrvá a si kvázi nezamestnaná, no momentálne evidovaná v štáte ako osoba starajúca sa o dieťa do troch rokov, tak ti nárok na materské vznikne len vtom prípade, ak si za posledné dva roky odrobila aspon 270 dní a bola nemocensky poistená. Potom z toho príjmu, ktorý si mala a odvádzali sa z neho aj odvody do SP (teda išlo o riadny PP a nie dohodu) tak z toho ti potom budú brať tých 65% ... ak je výsledná suma nižšia ako vychádza RP tak potom ti budú do tej sumy doplácať... každopádne dostaneš minimálne sumu RP t.j. tých 199,60 Eur plus 3x rodinné prídavky čo je 3x22 eur ... ešte ti vznikne nárok na príspevok pri narodení dieťaťa tých cca spolu 700 eur, ak to do júna nezrušia ako sa začalo o tom hovoriť ...

moon1979
30. jan 2013

@lucialen uz len poznámka, v prípade dvojičiek je RP o trošičku väčší ako tých 199,60 Eur, ale rozdiel je tam minimálny ... presnú sumu neviem

lucialen
autor
30. jan 2013

@zuzana909 dakujem 🙂 prave so zamestnavatelom sa nedohodnem, kedze som ucitelka 😒
@moon1979 ja som zacala pracovat az ked som poberala RP, privyrobit si k RP, ale asi to teaz viac uskodilo. 😒

zalka
30. jan 2013

@lucialen má manžel nejaký príjem? Splnil by podmienky na získanie MD?
Ak by bol zamestnávateľ ustretový, tak vieš skončiť PP. A začať nový z vyšším VZ, ktorý musí trvať minimálne 90 dní a musí byť platené poistné minimálne 90 dní aby vznikol nárok na MD z nového VZ.

A rodičovský príspevok na dvojičky je o 25% vyšší ako na jedno dieťa, takže RP by si mala 249,50 eur . Teda MD by bola nižšia ak nič neurobíš, takže by Ti doplácali do takej sumy .

No a príspevok pri narodení a príplatok ku príspevku pri narodení dostaneš ak sa deti dožijú 28 dní vo výške dokopy cca 1500 eur .. presnú sumu ti nepoviem, a tiež záleží od toho či zrušia alebo nezrušia vyplácanie toho príplatku k príspevku na dieťa druhé a tretie v poradí.

lavyrle
30. jan 2013

Baby, prosim o radu. Ja som SZCO a mam splnenu podmienku platenie poistneho 270 dni z minimalneho VZ. Teraz mam moznost sa zamestnat s velmi slusnym prijmom, kde by zas boli maximalne odvody. Ak splnim podmienku, ze budem zamestnana vkuse 90dni, tak nasledne sa mi bude materska a pripadne aj PN pocitat z tohto maximalneho vymeriavacieho zakladu?

zalka
30. jan 2013

@lucialen máš ešte aj nejaké iné zamestnanie z ktorého si šla na RD po prvom dieťati?

zalka
30. jan 2013

@lavyrle ak zrušíš živnosť tak dni poistenia z tejto živnosti sa ti pripočítajú k dnom zo zamestnania a splníš podmienku 270 dní .. takže budeš mať nárok na MD z maxima pr.

Ak živnosť nezrušíš tak síce PN bude max. lebo bude zo živnosti a z TPP, ale MD bude minimálna lebo Ti ju uznajú len zo živnosti.

lavyrle
30. jan 2013

@zalka fakt? Ja som citala, ze aj materska sa pocita z posledneho zamestnania, ktore trva aspon 90 dni 😒 ale ja tomu az tak nerozumiem. A staci zivnost prerusit? A odkedy? Ako nastupim na PN? Ci ako nastupim do zamestnania? Na matersku by som mala ist v polke augusta

lucialen
autor
30. jan 2013

@zalka nie, vtedy som bola nezamestnana. Manzel by ten prijem nesplnil.
No a dufam, ze aspon tie prispevky a priplatky k prispevkom nezrusia . Dakujem za radu 🙂

zalka
30. jan 2013

@lavyrle ak máš aktívnu živnosť, tak sa ti nemá aké poistenie pripočítať k poisteniu zo zamestnania. Takže živnosť môžeš ukončiť aj neskôr .. to nie je problém , akurát musí prv skončiť živnosť ako zamestnanie.
Zamestnanie musí skončiť ako 2 v poradí. A do nástupu na MD nemôžeš znova otvoriť živnosť, lebo by si si zrušila OL zo zamestnania a MD by bola minimálna.

zalka
30. jan 2013

@lucialen manžel nikde nerobí? No aj keby robil tak ty by si z UP nič nedostala lebo nemáš vyrobené 2 roky, v posledných troch.

zalka
30. jan 2013

@lucialen máš ešte šancu ... ak si nájdeš iné zamestnanie a v tomto kde robíš daš výpoved skôr ako z nového zamestnania.
Napr. toto ti končí 30.6.13 , nástup na MD by si mala 2.7.2013 , tak nové zamestnanie Ti musí trvať minimálne 90 dní teda musia byť platené odvody 90 dní ( nesmieš byť počas tých 90 dní na PN ) .. ak to nové zamestnanie skončí napr. 1.7.2013 tak sa ti MD bude počítať z nového zamestnania.
Môžeš mať aj dve zamestnania.

lavyrle
30. jan 2013

@zalka takze ak tomu dobre rozumiem - teraz som normalne SZCO kde platim minimalne odvody, od 1.2 sa zamestnam na HPP kde mi budu platit maxim.odvody. Tym padom vsak ako SZCO uz odvody prestavam platit, pretoze tam bude nulovy VZ. Ako zamestnanec budem vedena aj tri roky povedzme, ale zaroven budem mat aj aktivnu zivnost, ibaze povedzme od maja pojdem na PN a od augusta na matersku. Stale vsak bude aktivne aj HPP aj zivnost. V tom pripade mi materska pojde z minima? Ja chcem zivnost prerusit az na tri roky, teda do ukoncenia RD, ibaze som to mala v plane az od toho augusta.
Inak si velmi zlata, dakujem krasne......v tychto kluckach sa nevyznam

lavyrle
30. jan 2013

@zalka ide o to, ze pri nastupe na MD by HPP trvalo a zivnost by bola na tri roky prerusena. Tak by sla materska z maxima? Zivnost chcem prerusit - nie zrusit. To je jedno?

zalka
30. jan 2013

@lavyrle odvody do SP platiť musíš, nakoľko tie sa platia z predošlého roka , teda odvody do 30.6.2013 platíš lebo si mala príjem v roku 2011 vyšší ako bajočko 4000 eur.
Ak tvoj príjem v roku 2012 bol vyšší ako 4716 eur tak aj od 1.7.2013 ked budeš mať aktívnu živnosť , tak budeš platiť odvody, leda by si nefaktúrovala .

Kludne do nástupu na MD môžeš mať živnosť, odvody platiť budeš aj zo živnosti aj zo zamestnania ti pôjdu. Ak tak môžeš živnosť zrušiť nástupom do TPP , alebo počas trvania TPP .

zalka
30. jan 2013

@lavyrle áno podstatné je, že v čase nástupu na MD by TPP trval a živnosť bola zrušená alebo prerušené .. to je úplne jedno.

lavyrle
30. jan 2013

@zalka aha.....cize ja do juna 2013 musim platit (resp. do nastupu na PNku - co by som mohla teoreticky uz od maja) minimalne odvody zo SZCO + budu za mna platene aj maximalne odvody z HPP? A nebude potom ta celkova suma prevysovat maximalnu hranicu odvodov??? Takze ak by som aj teraz zivnost prerusila, odvody do juna platit tak ci tak musim??? Ibaze pojdem na PNku - tym padom by za mna odvody zacal platit stat? Ale na PN mozem ist najskor v maji, aby som splnila podmienku zamestnania aspon 90 dni. Pytam sa ako dilinko 😀

lucialen
autor
30. jan 2013

@zalka aha, no to som netusila s tym novym zamestnanim. Lebo ja mam zivnost, ale ako zacinajuci podnikatel som minuly rok neplatila odvody do soc.poi., zacinam az tento rok, takze som myslela, ze to by sa mi nezapocitavalo do materskej. Na matersku idem 15.6. a zmluvu mam do 30.6. Teda ak by som mala dalsie zamestnanie do 14.6. po dobu 90dni, tak mi to vypocitaju z toho? A to kolko by som musela mat prijem aby som to zvysila?

lucialen
autor
30. jan 2013

@lucialen jaj a manzel je len na par hodin zamestnany na nasu zivnost, aby mohol byt doma s malym kym ja som v robote

lucialen
autor
30. jan 2013

@zalka jaj a manzel je len na par hodin zamestnany na nasu zivnost, aby mohol byt doma s malym kym ja som v robote

zalka
30. jan 2013

@lucialen ak si neplatila odvody tak nemáš splnenú podmienku 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch., takže už sa nedá nič robiť nebudeš mať MD.

zalka
30. jan 2013

@lavyrle počas PN odvody zo živnosti neplatíš, ináč si povinná platiť odvody až do prerušenia alebo skončenia živnosti.
A max. hranica na odvody je 3930 eur .. čo ak budeš mať zo zamestnanie pre max. PN a MD 1179 eur mzdu a budeš platiť minimum zo živnosti 393 eur .. tak neprekročíš maximálny VZ.

lucialen
autor
30. jan 2013

@zalka ale zo zamestnania som platila odvody, len zo zivnosti som este neplatila

zalka
30. jan 2013

@lucialen od kedy si zamestnaná? od kedy máš živnosť? mng. zamestnávaš oficiálne na svoju živnosť?

lavyrle
30. jan 2013

@zalka aha. Cize jednoznacne najvyhodnejsie by pre mna bolo - cim skor prerusit zivnost 🙂 tym padom odvody zo zivnosti platit nemusim. Byt zamestnana na HPP a potom uz riesit pripadnu PN a matersku 🙂 dakujem velmi pekne za ochotu a rady !!! Velmi si mi pomohla, pretoze nech si tie zakony citam akoklvek aj 10x, som z toho magor 🤐

zalka
30. jan 2013

@lucialen to zamestnanie by si musela zrušiť skôr ... to kde máš zmluvu do 30.6.
Kedže nastupuješ na MD 15.6. tak musíš 1. zamestnanie zrušiť napr. 10.6. .. a druhé zamestnanie to ktoré má trvať minimálne 90 dní a musia byť toľko platené odvody musíš mať do nástupu na MD teda do minimálne 15.6. ..
Mzda z 2. zamestnania musí byť 1179 eur , ak budú platené odvody 90 dní z takého VZ, tak bude maximálna MD cca 750 eur , za podmienky že 1. zamestnanie skončí skôr ako 2. zamestnanie.

zalka
30. jan 2013

@lavyrle rado sa stalo. A živnosť odporúčam prerušiť až po nástupe do zamestnania.

lavyrle
30. jan 2013

@zalka nastup do zamestnania mam od 1.2 🙂

lucialen
autor
30. jan 2013

@zalka zamestnana som od 9/2011 a zivnost mam od 1/2012. A keby sa teda takto zamestnam, tak soc. poistovna bude automaticky vediet, ze platim taketo vysoke odvody a ze by mi mali vypocitat matersku z noveho prijmu. Prave rozmyslam, ze by sa to aj dalo, ale s mojou zivnostou nie.