Dobrý deň, rada by som sa spýtala ohľadom výpočtu materskej z dohody o pracovnej činnosti.
Dohoda trvala od marca do novembra 2021 a teraz trvá od decembra a je uzatvorená na rok. Je to u toho istého zamestnavatela. Dohody na seba nadväzujú.
Nástup na MD je 02/2022.
Prosím o radu, z ktorej dohody sa bude rátať materska?
Ďakujem za odpoveď
pravdepodobne sa to bude pocitat z povodnej dohody v roku 2021 a nie z tej novej ale je to otvorene ako to soc poist vyhodnoti ak bol nemeny vymeriavaci zaklad tak to najskor vyhodnotia ako ucelove
@magda213 presne ako pise
@loginexistuje napis ci ti menili VZ alebo co bolo príčinou. Lebo keď mas zmenu na posledne 3 mesiace (co reálne mas) môžu ti to vyhodnotiť ako účelové.
@lienka.7 Dakujem velmi pekne všetkým za odpoveď.
Účelové to z nasej strany nebolo, nakoľko v čase uzatvárania dohody na dobu určitú (nech je uz dôvod akykolvek) som tehotná nebola, a ani nevedela, ze budem.
Nakoľko praca pre zamestnávateľa stale pokračuje, uzatvorili sme ďalšiu dohodu. Vz nie je stále rovnaký, meni sa podla toho koľko odpracujem.
Je jedna vec, ci sa zdá niečo SP účelové, a je druha vec, co je zo zákona možné.
Ved predsa, ako je možné že potom dostávajú matersku dávku najvyššiu osoby ktoré si uzatvárajú PP presne na 3 mesiace, s vysokým VZ? Predsa potom by nemohlo dostať dávku 80 % ludi....
Podotýkam, že u tohto zamestnavatela pracujem na dohodu prerušovane viac ako 10 rokov, cize ucelovost je vylúčená.
Myslela som, ze v SP su jasne pravidlá ako a z čoho sa rata davka, preto trosku nechápem ako ste písali vyššie "ako to SP vyhodnoti" - SP si moze urcit, a v tomto prípade to vyratame z tejto dohody, no v inom prípade z tej dohody...
Myslela som ze podmienky a postup pri výpočte musia byt rovnaké:(
@magda213 prečo potom nemáš uzatvorenú dohodu na 1 rok od marca 2021 do februára 2022, hm? Prečo mas len do movembra??? Prečo mas (jednoznacne účelovo podla mna) vybrane presne tie 3 mesiace, z ktorých sa ti ma počítať pravdepodobne zvýšenéy VZ, hm? Pokiaľ pre neho pracuješ dlhšie obdobie, tak to je aj vidno ci ano alebo nie.
A v SP tiez nie sú hlúpi, bolo tu par diskusii ze sa baby sťažovali ze všetko uplne legálne z ich strany a zrazu bum. A áno, jasne pravidla su, to by potom mohli robiť všetky ze ukončia starý PP a na 3 mesiace uzatvoria novy PP a majú max.materske. myslíš ze keby to bolo také jednoduché, tak by to nerobili???
@lienka.7 Ahoj lienka, celkom ma mrzi, ze som sa dockala takejto "rypackej" odpovede. To si prosím, nechaj pre niekoho iného.
Ja som si totižto istá, a viem to od začiatku toho od kedy som tehotná, ze 90 dni nesplnim, takže bohužiaľ, vz na 3 mes si nenavysujem, nakoľko idem na MD skor, nez za 90 dni trvania nového poistenia 😊 takze ani dohoda nebola účelovo ukončená a uzatvorená.
Jedine co ma zaujímalo bolo, ci sa bude pocitaj z novej alebo starej dohody ale rok 2021.
A otázky typu "preco" si taktiež nechaj pre seba.
Chcela som tu normálnu odpoveď, takže všetkým ostatným ktorí mormalne odpovedali, tým ďakujem.
@magda213 prepac, ak som sa ta dotkla...nemám pocit ze moja odpoveď bola rybačka, ale ide o neosobné komunikáciu, môže to tak vyznieť.. nie som zla ani zákerná ci ustipacna... ale ako sa hovorí, dakedy sa mi nožík vo vrecku z niektorých tu otvára.
no pokiaľ nemáš 90 dni ako píšeš, odpoved je jednoduchá... berie sa ti predchádzajúca dohoda, resp.prijem za rok 2021. Vieš si to vyrátať aj sama podla VZ ake si mala deleno počtu dní co si odrobila. Drzim palce nech ti to dobre dopadne
@magda213 nepocita sa z príjmu za posledných 12 mesiacov? Nevyznám sa, len sa mi zdá 😄