Ahojte, prosím poraďte mi s výpočtom materskej, na ktorú mám nastúpiť 15.4.2025.
Ide o to, že 1.2. 2025 dovŕši moje prvé dieťa 3 roky a ja by som mala nastúpiť na necelé 3 mesiace do práce. No stále nesiem, či budem môcť pracovať, alebo budem na rizikovom. Bude sa mi teda materská rátať z tých necelých 3 mesiacov (či už budem pracovať , alebo budem PN?), alebo z celého predchádzajúceho roka. Zamestnávateľ je ten istý s tým, že v roku 2024 som u toho istého zamestnávateľa mala aj dohodu o pracovnej činnosti. Ak by sa mi materská v 2025 rátala z roka 2024, bude sa automaticky brať do úvahy aj príjem z dohody (čiže príjem z TTP, ktorý by som potenciálne zarobila + príjem z dohody ?)
Za každú radu veľmi pekne ďakujem.
@petamich
Ďakujem veľmi pekne za reakciu.
Čiže, či sa vrátim na tu chvíľu do práce, alebo budem na PN...tak či tak sa to nebude rátať z minulého roka? ale z toho "novo-vzniknutého vymeriavacieho základu"?
Resp. ako docieliť to, aby sa materská počítala z roku 2024, keďže vtedy by sa mi to rátalo z 2 príjmov, čiže materská by bola vyššia? Na dohodu pracujem viac ako 270 dní...takže to mám splnené.
Vzdy sa bude pocitat z roku 2024 ak je to existujuci zamestnavatel a nastup na matersku mas 2025 ALE ak sa vratis do prace a vznikne ti vymeriavaci zaklad, bude sa pocitat z neho, ak sa do prace nevratis, tak sa bude pocitat z pravdepodobneho vymeriavacieho zakladu, ktory uvedie zamestnavatel, ked sa bude SP dopytovat.
Dohoda sa bude brat pre ucely vymeriavacieho zakladu do uvahy iba v pripade ak bude aj z nej minimalne 270 dni NP inak nie.