Dobrý deň, viete mi prosím niekto poradiť, poprípade ste sa ocitli v rovnakej situácii, ako sa vyrata materská počas reťazoveho pôrodu kedy mi stále trvá pracovný pomer (keďže som bola s prvým dieťaťom na MD a momentálne na RD) avšak zároveň som pracovala pre toho istého zamestnávateľa na dohodu počas RD (tento pracovný pomer mi však skončil minulý mesiac, trval 11 mesiacov). Ďakujem
@viktoria86 ak som ťa pochopila správne, tak si na RD zo zamestnania A tj. TPP
a dohoda zo zamestnania A ktorá skončila pred mesiacom?
A ked ti dohoda končila už si bola tehotná?
Platili sa ti odvody na nemocenské poistenie z dohody?
Ak si bola tehotná, a ak sa platili odvody aj na nemocenské poistenie tak môžeš žiadať o MD z oboch poistení tj. z TPP A, a tiež aj dohody ktorá skončila v ochrannej lehote. Tj. lekár ti vypíše 2x žiadosť o MD.
Pokiaľ si počas MD/RD začala pracovať u toho istého zamestnávateľa a teraz sa "bojíš", že ti pôjde druhá materská z tej dohody, keďže je v rozhodujúcom období, tak by nemala mať vplyv a mala by sa ti teraz reťazena materská počítať z TPP. Inak by si si možno aj zo súbehu mohla zažiadat
@viktoria86 ahoj mám málinko podobnú situáciu a neviem si rady …. Rodičak mi skončil 16.6.2021 a nastúpila som nazad do roboty …. Čiže som nazad v pracovnom pomere od 17.6.2021. Posledný menzes som mala 8.6.2021 a zistila som, že som tehotná …. Takže by som mala byt v ochrannej lehote…. Lebo podľa dátumov čo mi hádže kalkulačka nestihnem nanovo odrobiť 270 dní. Viete mi niekto poradiť z čoho sa mi bude rátať vlasne materská? Či z ochrannej lehoty a materská po starom ….. alebo ???ak stihnem odpracovať 270 dni čo mi nevychádza lebo nástup na materskú mi píše 3.2.2022. Alebo keď odrobim 90 dní tak z toho ???A čo ak budem musieť ísť pn alebo s malým na OČR, pripadne ak všetko zas zavrú kvôli korune a budem musieť ostať doma? Mam teraz menší plat ako som mala pred materskou tak z čoho sa to bude rátať? A budem mať nárok aj na tehotenské? Za rady Ďakujem
@lenka273 ochranná lehota je po ukončení pracovného pomeru, čiže ty keď pracuješ, nie si v ochrannej lehote.
Nárok na PN/OCR máš už len z toho titulu,že máš pracovný pomer a nemocenské poistenie. Ak si sa vrátila späť do pôvodného zamestnania, rozhodujúce obdobie pre MD, na ktorú nastúpis budúci rok, bude rok 2021, čiže sa bude vychádzať z týchto príjmov. Materská reťazena už nebude.
Ak ti teda stále trvá pracovný pomer, mala by si aj spĺňať 270 dní NP pre tehotenské.
@zalka áno pracujem v pôvodnom zamestnaní, len jún som mala ešte dovolenku a pôvodný plat, ale mam ísť s platom o dosť dole …. Ide o to či by mi nebolo lepsie dať výpoveď, aby sa mi rátalo z tej ochrannej lehoty…. Alebo čo mam robiť? Aj tak si myslím,že koruna to na jeseň všetko stopne a ja budem musieť ostať s malým doma. Teraz by mi pokračoval asi aj pandemicky rodicak ak by som nebola zamestnaná. Na PN nechcem ísť a zatiaľ nie je ani dôvod…Dakujem
Ahojte, ja sa pripojím otázkou. Vie mi niekto povedať, z čoho sa mi vypočíta materské, ak mi trvá TPP (od 06/2019), no mám aj nejaké dohody (2021), z ktorých platím odvody. Plánujem ďalšie dieťa a išlo by o reťazovú materskú. Pred tým (MD od 09/2020) mi materské vypočítali z TPP a dohôd, ktoré už skončili (12/2020). Teraz by som dostal takú istú materskú alebo mi ju vypočítajú nanovo z TPP a nových dohôd (ktoré som uzatvorila až počas rodičovskej dovolenky minulý rok)? A ak pri nových dohodách nebudem mať naplnených 270 dní? Ďakujem!!!
@silviamiskovicova MD takú istú zo zamestnania , ktoré trvá a kde si na RD.
A ak budeš mať aktívnu dohodu, alebo další TPP u nieekoho dalšiehot ak aj z toho príjmu .. ale treba si podať 2 ziadosti o MD
@zalka a ma na vypocet materskej vplyv aj to ak nastupi zamestnanec s TPP pocas RD do prace napr na 10dni, ale nebude pracovat, ale vezme si dovolenku?
Potom sa materska pocita z iba tych 10dni? Alebo sa vyziada DVZ za mesiac kedy sa nastupuje na matersku. (Ide o to, co je vyhodnejsie na ziskanie vyssej materskej pri retazovom porode-viem ze novy zakon upravil vysku, ze nemoze byt nizsia ako predchadzajuca vymera). hladam tuto info uz par dni. Dikes
@vusinka hm.. ak máš za den dovolenky napr. 50e ... a čerpeš 10 dní ...
tak to máš 500e .. ale medzi tým máš víkend .. možno dva možno tri ako si naplánuješ
ale DVZ pri 1 víkende bude 500e / 12 dní = 41,667e DVZ
ak by v tomto boli 2 víkendy tak DVZ by bol 500/14 = 35,714e DZV
ak by si čerpala dovolenku PO-PI .. tak DVZ by bol 250/5 = 50e DVZ
čiže ono to nie je len o čerpaní dovolenky ono je to komplexnejšia problematika
@lilinka88 jasne, chapem. cize treba dobre pocitat.
a este ma zaujima jedna modelova situacia.
Zena s TPP na RD, muz meni pracu a poziada o materske. Zena pride o rodicak, ale ostava na RD. Ake ma moznosti, aby neprisla o dalsiu matersku? V pripde retazoveho porodu, alebo aj neretazoveho.
Docitala som sa, ze moze byt samoplatca a platit si zdravotku tych 6m, alebo sa moze nahlasit do SP ako osoba riadne sa starajuca o dieta do 6r, a vtedy za nu plati SP? Je tam nejaky zadrhel?
@zalka
Podľa mňa sa ti bude materská počítať z dohody, ale na 100% bude vedieť @lucka_ke a @zalka