Dobrý deň, som v 28.týždni tehotenstva, termín pôrodu mám 25.1.2022 a chcela by som sa opýtať ako dosiahnem najlepšiu materskú. Počula som o možnosti posunutia nástupu na materskú dovolenku . Chcem to oddialiť preto, lebo od 1.1.2021 som pracovala popri hlavnom zamestnaní, ktoré mám od 01.02.2020 aj na druhý pracovný pomer. Oba pracovné pomery trvajú doposiaľ. Od júna 2021 som na PNke. Chcela by som poberať materské , ktoré sa bude vypočítavať z oboch pracovných pomerov za rok 2021.Mám teda , respektíve môžem nastúpiť na materskú od 1.1.2022, alebo musím nastúpiť už v decembri, teda 6 týždňov pred pôrodom?
Z akého príjmu by sa mi vypočítala materská, keď som mala tento rok skoro 6 mesiacov dva súbežné zamestnania? Lepšie som zarábala v zamestnaní, ktoré mám od 1.1.2021, mám ukončiť to dlhšie zamestnanie a žiadať materskú len z tohto za rok 2021? Má význam posúvať si termín nástupu na materskú na budúci rok?
Za Vašu odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem
Myslím že spĺňate podmienku 270 dní NP v oboch zamestnaniach, tak si môžete žiadať materskú z oboch PP, nieje nutné ukončiť prvý PP.
@papillon_noir ahoj, len nebudú mi vypocitavat materskú z príjmu za rok 2020 ak pôjdem na materskú v decembri 2021 ?druhú prácu mám len tento rok
Áno budú ale z toho prvého zamestnania. Z druhého ti budú rátať z r 2021,keďže PP trvá od 1.1.2021 a v tomto PP spĺňaš 270 dní NP, čo k decembru určite spĺňaš
@papillon_noir v tom prac. pomere od 1.1.2021 mám odpracovaných iba 6 mesiacov, tak tam nemám odpracovaných tých 270 dní, aj tak budem mať nárok na materskú?
@barborkakro od júla som totiž PN
Ak pp stále trvá, tak sa tam započítava do tých 270 dní aj pn.
Ešte doplním, že sociálna poisťovňa pre výpočet materskej vám zráta oba vymeriavacie denné základy, ale ich súčet nemôže presiahnuť maximálny denný vymeriavací základ, takže aj keby vám vychadzala materska z oboch zamestnaní vyssia, dostanete len maximálnu možnú materskú (zdá sa mi že je to teraz cca 1600 eur)
@papillon_noir veľmi pekne ďakujem za odpoveď, potešili ste ma
@barborkakro Prosím vás,ako ste sa nakoniec rozhodli? Museli ste dať výpoveď? Z čoho sa Vám počítala materská.
aj ak by bol nastup az 1.1.2022, matersku budu pocitat k terminu 6tyzdnov pred TP