Dobry den,
Prosim o radu ohladom situacie, ktorá nastala. Od júna 2023 som bola na MD a nasledne presla na RD. K 31.7.2024 som ukončila PP a následne 1.8 som sa evidovala na urade prace a poberala davku v nezamestnanosti. Od 1.9.2024 som sa zamestnala ale zistila som ze som opat tehu☺️ otazka znie z coho sa mi vypocita materska ak nebudem u noveho zamestnavatela 90 dni nemoc. Poistena?
Alebo ak by som isla na pn a nasledne dala vypoved?
Dakujem
@bvln toto som našla.
@lucka_ke ty ako zamestnávateľ, by si jej predĺžila zmluvu, ked Ti v skúšobnej dobe oznami, ze je tehotna?
@zltalienka Dakujem ☺️
@katulkagajdos nič nemusí oznamovať kým nebude mať tehotenskú knižku. Keď sa len teraz dozvedela, že je tehotná do konca skúšobnej doby možno ani knižku nebude mať. Samozrejme ak bude všetko v poriadku, nebude zvracať alebo...
@zltalienka tehu knižku dostanem tri týždne pred koncom skúšobnej doby
pravdepodobne z min VZ nastup na MD mas v roku 2025 mal by byt VZ z 2024 ale ak neni a nemas 90 dni z noveho tak by mala byt z minima
@bvln aj tak nemáš povinnosť to povedať v práci. V skúšobnej dobe Ťa najskôr vyhodia. Síce, skôr či neskôr sa prevalí, že si tehotná (a skončenie PP príde tak či tak) ale dovtedy budeš mať (snáď) odpracovaných tých 90 dní.
keď si končila PP preplácali ti dovolenku/odstupné?
nemusíš tehotenstvo oznámiť ani nemusíš v práci končiť kvôli tehotenstvu ak sa cítiš dobre a nie je ťažká fyzická práca
Ide mi aj o to že výška materskej z predošlého zam bude pre mna výrazne lepšia lebo mi to priemerovalo odmeny ako súčasná práca
@zltalienka nevidím dôvod naťahovať zamestnávateľa
@mamina7070 aj keď som v máji dostala odmeny plus v auguste preplatenú dovolenku plus odstupné?
@bvln https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna... tu píšu takto. Síce je to z roku 2023, tak neviem či to ešte platí. Ak si u predošlého zamestnávateľa po skončení RD neodpracovala 90 dní, tak tento príjem nie je VZ na výpočet materskej.
@bvln v zakone je ochrana proti takymto spekulaciam
ak si teda nepracovala u toho prveho zamestnavatela v tomto roku t.j len odmeny a preplatenie dovolenky a odstupne
@mamina7070 vieš byt konkrétnejšia ?
a z čoho usudzuješ, že v tejto práci nebudeš 90 dní?