Dobrý deň, prosím o radu. Som zamestnaná naTPP od 3/2017 ale zo zdravotných dôvodov som od začiatku tehotenstva PN (5tt) . Podľa čoho sa výška mojej materskej pri pretrvávajucej PN vypočíta? Z hrubej mzdy za rok 2018? Ovplyvní PN výšku materskej keď som prvorodička? Ďakujem za odpovede.
@evittam ahoj. Potrebujem radu. Vudim ze si zbehla tak mozno budes vediet. Som v 4mes tehotenstva. Pracujem od 2018 v jednej firme. Od 4 mes 2020 som presla na polovicny uvazok. Chcem vedie oplati sa mi ist na pn este v tomto roku aby sa mi pocital vz z roku 2019 ked som zarabala viac? A keby som sla v january tak sa mi to pocita z roku 2020 cize z polovicneho prijmu. Diky
@pchepche VZ pre PN bude hrubý príjem za rok 2018. PN neovplyvní vysku MD nakolko je to nezdanitelny príjem z ktorého sa neodvadzaju odvody na NP a je fuk ci si prvorodicka alebo xrodicka. To totiz nema s výpočtom MD nic spoločné a nema mat prečo.
Na MD podla toho co pises nastupis az v r.2020 cize tvoj VZ pre MD bude hruby príjem z ktorého sa odvadzali odvody na NP za r.2019.