Výpočet materskej po ÚPVS a následnej práci

11. feb 2021

ahojte,

prosím Vás vedeli by ste mi pomôcť ?

V januári mi skončil rodičovský príspevok, prihlásila som sa na UPVS a vyšla mi aj podpora nakoľko zmluva zo zamestnania mi skončila nejaké dva dni po nástupe do práce avšak.. našla som si prácu , začnem pravdepodobne od marca ALE.. ako to v zákone schválnosti býva, prišla som nato, že som tehotná .

Je to úplný začiatok , ešte nebije ani srdiečko takže to nemusí ani vyjsť ale,, ak to vyjde, ako si môžem pomôcť pri výške materskej ? budem mať nanu vôbec nárok ?
január - ukončenie RD a ukončenie pracovnej zmluvy
február - podpora
marec - zamestnanie

Ďakujem pekne za pomoc a rady

ivkazba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
11. feb 2021

@ivkazba pekny deň, nezobrazilo mi Vašu odpoveď 🙂

juliatriscova
11. feb 2021

Ahoj, aký máš teraz hrubý príjem? a predtým si mala zmluvu od kedy do kedy?

autor
11. feb 2021

@juliatriscova ahoj, teraz budem mat 1000 eur, predtym som mala 1300 eur, zmluvu som mala od 1.10.2017 do 21.01.2021, RD do 18.1.2021..citala som niečo aj o ochrane lehote v tehotenstve (otehotnie sa mi bude rátať od 13.1.2021).

juliatriscova
11. feb 2021

takže čo sa týka prvej podmienky 270 dní nemocenského za 2 roky máš splnenú........čo sa týka ochrannej lehoty, tak by si nemohla nastúpiť do novej práce, aby sa ti počítala v prvom pracovnom pomere ktorý ti skončil..........a pokiaľ by si nastúpila do 21. septembra 2021 na materskú, tak spĺňaš ochrannú lehotu z ukončeného pomeru.........v tomto prípade je rozhodujúce obdobie rok 2020.....pokiaľ nastúpiš do novej práce, tak sa ochranná lehota bude rátať z tejto novej práce, ak by si o ňu prišla v tom horšom prípade........ak písomne oznámiš, že si tehu, tak si chránená.........materskú ti budú počítať z novej práce od marca až do posledného dňa v mesiaci, ktorý je pred nástupom na materskú......podmienkou v novej práci je, že musíš odrobiť minimálne 90 dní, aby sa ti počítal príjem z novej práce, ak odpracuješ menej, tak minulý rok 2020..........čo budeš spĺňať........čiže si to musíš prepočítať..........určite z ukončeného pomeru by si mala vyšší príjem ale zase ostať bez príjmu celý čas, tak si myslím, že to nie je rozumné.......súbeh povinného a dobrovoľného nie je možný....

autor
11. feb 2021

@juliatriscova a keď bol rok 2020 vlastne celý RD tak by sa to vyratavala zo mzdy z predošlého zamestnania? A co keby zostanem na úrade práce? Aj tak by mi vyšla materská? Ide mi o to xze keď nastúpim do novej prace a vyhodia ma ešte skôr ako im to oznámim tak nesplním ani tých 90 dní..

juliatriscova
11. feb 2021

keď bol rok 2020 celý RD, tak zamestnávateľ potvrdí tvoj príjem aký si mala na zmluve......mal by zohľadniť aj rast miezd atď.......čo sa týka úradu práce, tak vznikne ti materská len v tom prípade, ak nastúpiš na materskú v ochrannej lehote čiže do 21.9.2021........ak by si nastúpila do novej práce a neodpracovala by si 90 dní, tak nárok na materskú ti vznikne pretože spĺňaš podmienku 270 dní a budeš opäť v ochrannej lehote z nového zamestnania ale sa ti bude počítať zase príjem z roku 2020 čiže zo starej zmluvy...........

autor
11. feb 2021

@juliatriscova ďakujem Ti veľmi pekne! Veľmi si mi pomohla! 🙂