Výpočet materskej po práci na dohodu

chorvathova
23. sep 2016

ahoj baby,
>obraciam sa na Vás pretože na pobočke v Trnave sa mi na moju otázku nevedeli vyjadriť. Som poberateľka rodičovského príspevku. Na MD som bola do 2/2016 od vtedy som na rodičovskom príspevku. Môj hlavný pracovný pomer stále trvá, zmluvu s mojim zamestnávateľom (hlavný pracovný pomer) mám na dobu neurčitú.
>
>CHcem sa zamestnať na dohodu o vykonaní prác a činnosti s rozsahom 20 hodín týždenne od 1.10.2016 na jeden rok t.j. 30.09.2017 Plánujeme však s manželom ďalšie dieťa, chcem sa preto opýtať či moja dohoda, bude braná do úvahy pre výpočet ďalšej materskej dávky, alebo bude posudzovaná z príjmu kde som mala naposledy hlavný pracovný pomer.
>
>Ďakujem za informácie

evittam
23. sep 2016

@chorvathova Ak z dohody tiež splníš podmienku minimálne 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom tak môžeš požiadať o MD aj z tej dohody aj z pôvodného zamestnania. Pri dohode je v tvojom prípade dôležité či je na pravidelný alebo nepravidelný príjem.

chorvathova
autor
24. sep 2016

@evittam dakujem krásne za polopatisticke vysvetlenie. pisala som na poisťovnu a došiel mi dlhý mail plný nejakeho citovaneho zákona. ak teda chápem pravidelný prijem z dohody nemá vplyv na to, aby bola moja pôvodná materska nižšia. - teda jedná sa mi o to, aby bola zachovaná v pôvodnej výške. ešte raz ďakujem 🙂

evittam
24. sep 2016

@chorvathova No neviem ako to je pri RD a dohode s pravidelným príjmom - ale myslím si , že nie lebo ty v tvojom prípade splníš podmienku 270 dní NP aj z dohody - teda ak bude na pravidelný príjem - čiže môžeš žiadať o MD z oboch príjmov - ak teda tá dohoda neskončí skôr. Čo myslíš @zalka ?

zalka
25. sep 2016

@chorvathova MD bude z TPP aj dohody ak dohoda bude pravidelný príjem a bude trvať viac ako 270dní.
Z TPP bude MD z predpokladaného príjmu.

chorvathova
autor
25. sep 2016

@zalka čo to je predpokladaný príjem, taký ktorý som mala v čase keď som na MD odchádzala ?

zalka
25. sep 2016

@chorvathova áno ak ti taký potvrdí mzdárka

gapa
26. sep 2016

@chorvathova neovplyvní, ak ti bude trvať pp aj v den nástupu na MD. Nárok z dohody bude tiež, ak by trvala dohoda v den nástupu na MD (beriem prípad, že nástup na md bude z rodičovskej dovolenky) resp. ak dohoda bude trvať v čase tehotenstva a bude travať aspon 1den po nástupe do práce z pôvodného zamestnania. Ak by dohoda zanikla pred nástupom na md (ak bude nástup z rd) alebo nebude trvať aspon 1den po nástupe do zamestnania, tak nárok z dohody nebude, aj keby si mala 270dní z dohody, lebo ukončením RD a nástupom na MD/do práce zanikne tzv. ochranná lehota. To platí podla teraz účinných zákonov.

gapa
26. sep 2016

teda samozrejme z dohody treba mať splnených 270dní nem.poistenia, čo som nenapísala 🙂

gabcak85
11. okt 2017

@gapa Mozem sa opytat, ako je to s tou ochrannou lehotou? Momentalne som na RD, popri TPP pracujem na dohodu s pravidelnym prijmom (270 dni splnim), dohodu mam do konca januara 2018 a planovany nastup na dalsiu matersku mam v aprili 2018, medzitym RD a dalsou MD do prace nenastupim. Bude sa mi teda pocitat dalsia materska aj z dohody? Alebo si ju potrebujem predlzit tak, aby mi zasiahla az do nastupu na dalsiu matersku? Dakujem velmi pekne.

gapa
11. okt 2017

@gabcak85 neviem iste, ako postupujú teraz, lebo myslím niečo sa na tom menilo Pozri § 50 Zákona o soc.poistení
§ 50
Ak poistenkyni zaniklo nemocenské poistenie v období tehotenstva, má nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo odo dňa pôrodu, ak porodila skôr, ak jej trvala ochranná lehota ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo pred skutočným dňom pôrodu.
-----------------------------------
V podstate dnom nástupu na MD2 z RD1 ti vznikne nem.poistenie zamestnanca (prac.pomer), tj. v den nástupu na MD ti už neplynie ochranná lehota, zanikne den pred nástupom na MD. Ak ale porodíš skôr ako 6týž. po nástupe na MD, tak splníš podmienku § 50, že ti trvala ochranná lehota 6týždnom pred skutočným dnom pôrodu (6týž. pred očakávaným nesplníš, lebo je to den nástupu na MD).
Nástup na MD v ochrannej lehote je presne 6týž. pred termínom. Aj zo zamestnania musíš nastúpiť ten 6týž. pred termínom, ak by si chcela takto získať nárok na materské aj z dohody v ochrannej lehote.
Ale veru nemám s týmto velmi skúsenosť, len ked ešte starý zákon platil, teraz to trošku slová pozmenili. Jednoznačne ale až po pôrode by priznali nárok z dohody v tomto prípade, AK BY SI PORODILA SKôR AKO 6 TýžDNOV PO NáSTUPE NA MD, TJ. SKôR, AK Máš TERMíN URčENý LEKáROM V žIADOSTI O MATERSKé.

tj. istota je mať trvajúcu dohodu v den nástupu na MD.
Príp. si napísať otázku na stránku soc.poistovne ako by to bolo, ak by si išla na md 6týž. pred z oboch nem.poistení a porodila napr. den pred termínom.
tu:
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s

gabcak85
11. okt 2017

@gapa Dakujem, pozistujem to teda este cez socialnu poistovnu.